Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hovawart - attente waakhond en gezinsvriend

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Hovawart hond staand in een weide

De Hovawart is een trouwe ziel en de ideale gezinshond. Deze pittige hond is het gelukkigst als hij zijn huis, erf en zijn gezin kan bewaken en dat doet hij met passie en bravoure. Dit zeer oude Duitse hondenras, dat tot de categorie werkhonden behoort, heeft veel beweging en nauw familiecontact nodig.

Loading...

Trotse boerderijhond uit Duitsland

De hovawart is een van de oudste Duitse hondenrassen; deze trouwe waakhond wordt genoemd in een wetboek uit de 13e eeuw naar Europa. Het oorspronkelijke doel kan worden afgeleid uit de naam: hovewarte betekent in het Middelhoogduits erfwachter en ook wel erfhond. De viervoeters waren daarom eeuwenlang actief als onafhankelijke bewakers van boerderijen. Ze hadden altijd nauw contact met hun families. Ze hebben tot op de dag van vandaag een zekere mate van onafhankelijkheid behouden. Vanaf 1922 werd de hovawart doelbewust gefokt. Tegenwoordig is het een van de meest populaire hondenrassen.

Karakter van de hovawart

Moedig, waakzaam en tegelijkertijd aanhankelijk, loyaal en liefdevol – deze eigenschappen kenmerken de hovawart. De perfecte leefomgeving voor deze middelgrote hond is een landgoed met een erf dat hij vlijtig kan bewaken. De zelfverzekerde viervoeter vindt het nog leuker als er een groot gezin woont, want de hovawart is een echt roedeldier: hij heeft constant contact nodig met zijn “vervangende roedel”.

Het liefst is hij overal bij. Ook kan hij prima overweg met kinderen als je hem met respect en zorg behandelt. De hovawart is echter wantrouwend tegenover vreemden – dat is zijn uitgesproken beschermende instinct.

Door zijn evenwichtige karakter en leergierigheid wordt de hovawart ook opgeleid tot therapie- en hulphond.

De hovawart opvoeden en houden

De hovawart inspireert met intelligentie, uithoudingsvermogen en temperament. Hij heeft sterk leiderschap en een consistente opvoeding nodig: Als de eigenaar te zwak is, heeft deze hond de neiging om zelf beslissingen te nemen – dat doet hij tenslotte al eeuwen. Opvoeding vraagt veel geduld en empathie, want de hovawart kan soms eigenwijs zijn, maar ook gevoelig. Hiervoor heb je ofwel ervaring met honden nodig, ofwel moet je de kennis opdoen – bijvoorbeeld door regelmatig naar de hondenschool te gaan.

Om een Hovawart bezig te houden, heeft hij absoluut een taak nodig. Naast het bewaken van “huis en haard” en het beschermen van zijn mensen, heeft deze intelligente hond ook behoefte aan veel beweging en mentale uitdagingen. Plan dagelijks langere speeltijden, lange wandelingen of fietstochten. De hovawart kan nog beter stoom afblazen in de hondensport. Maar pas op dat je niet te vroeg begint met trainen: de hovawart is een beetje een laatbloeier en is pas op driejarige leeftijd volgroeid. Te vroege lichaamsbeweging kan zijn gezonde ontwikkeling nadelig beïnvloeden.

Verzorging van de hovawart

Wat het verzorgen betreft, is dit hondenras heel eenvoudig. Je zou de dikke, zachte vacht regelmatig moeten borstelen en kammen, vooral tijdens het wisselen van de vacht (de rui). Knip vervilt of plakkerig haar voorzichtig af met een schaar.

Bij ons vind je de beste producten voor je hovawart!

Naar de hondenproducten

Profiel Hovawart

Ras
Hovawart
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Werkhond
Grootte
63 tot 70 centimeter schofthoogte (reuen), 58 tot 65 centimeter schofthoogte (teven)
Gewicht
30 tot 40 kilogram
Anatomie
Sterk, gespierd, atletisch
Ogen
Donkere tot middenbruine kleur, ovale vorm
Oren
Driehoekige hangende oren
Vacht en kleur
Lange, licht golvende vacht met weinig ondervacht, drie kleurtinten: zwarte vlekken, zwart en blond
Kenmerken
Heeft sterk leiderschap en consequente opvoeding nodig
Karakter
Zeer waakzaam, gezinsgericht, enthousiast om te bewegen, bereid om te leren
Verzorging
Regelmatige vachtverzorging

Vind de juiste producten voor je hovawart

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren