Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kuvasz - van herdershond en berenjager tot gezinshond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

weißer Kuvasz Hund steht am Wasser

Het uiterlijk is indrukwekkend: met zijn dikke vacht en groot formaat is de Kuvasz, ook wel bekend als de Hongaarse herder, een opvallend dier dat tot op de dag van vandaag wijdverspreid is in Hongarije. In dit land wordt de Kuvasz vaak gehouden als representatieve gezins- en waakhond. Door zijn autonome karakter en uitgesproken gevoel voor een solide hiërarchie, hoort de Kuvasz in de ervaren handen van een persoon die beschikt over de juiste kwaliteiten voor het leiden van een roedel en empathie heeft voor het wilskrachtige dier.

Loading...

De rasgeschiedenis van de Kuvasz

De Kuvasz is een heel oud ras dat waarschijnlijk tijdens de Grote Volksverhuizing naar het huidige Hongarije is gekomen. Wetenschappelijk onomstreden is dat we de Kuvasz voor het eerst tegenkomen in de vijftiende eeuw, in schriftelijke bronnen over de berenjacht. Het ras had aanzien en was een populair geschenk aan koninklijke hoven. Gewone mensen waardeerden de massieve en onverschrokken hond ook als een hond die de kudde hoedde en beschermde tegen grotere roofdieren.

Het karakter van de Kuvasz

De Kuvasz is een intelligente hond die het nog steeds prima afkan zonder menselijke leiding. Dit is een wenselijke eigenschap voor een herdershond die eigen beslissingen moet kunnen nemen wanneer zijn mens niet in de buurt is. De Kuvasz gedraagt zich meestal rustig en doordacht, maar niet onderdanig. Hij toont geen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. De hond gedraagt zich liefdevol en loyaal ten opzichte van zijn menselijke roedel en toont een sterk beschermend instinct. Het dier volgt vertrouwde tweevoeters uit genegenheid. Over het algemeen toont hij tegenover vreemden aanvankelijk enige argwaan en terughoudendheid. Hij wordt ook als absoluut onomkoopbaar beschouwd.

Opvoeding en houden

Als waakhond heeft de Kuvasz een taak nodig waarin hij zijn natuurlijke talenten kan uitleven. Als hij niet op een kudde schapen moet passen, is hij een goede waakhond en kan hij uitblinken als speurhond. Het ras heeft veel beweging nodig en zou elke dag zijn energie kwijt moeten kunnen. De Kuvasz is een geschikte metgezel voor fietsers, joggers en ruiters. Het dier is vanwege zijn grootte niet geschikt om in een appartement te houden; ideaal is een woning met vrije toegang tot een tuin of een groter terrein. De Kuvasz vindt het heerlijk om buiten te zijn – eigenaars zouden daarom dicht bij de natuur moeten wonen en bereid zijn om ook bij slecht weer erop uit te trekken.

Als je een jonge Kuvasz koopt, wordt er ten zeerste aangeraden een puppygroep te bezoeken en regelmatig naar de hondenschool te gaan. De hond moet goed afgericht zijn, zodat hij geen gevaar kan vormen. Op deze manier leert het aanvankelijk nogal wantrouwige dier ook soortgenoten kennen en beter om te gaan met andere mensen en honden. De Kuvasz moet ook wennen aan de omgang met kinderen. Het gevoelige dier moet zich op elk moment kunnen terugtrekken.

Verzorging van de Kuvasz

De dikke vacht van de Kuvasz bestaat uit dekhaar en een dikke ondervacht. De vacht vereist iets meer verzorging dan de gemiddelde hondenvacht. Borstel de hond elke twee dagen, tijdens de rui elke dag – dan verliest hij aanzienlijke hoeveelheden haar.

Ein Kuvasz Welpe

Bijzonderheden van de Kuvasz

Een bijzonderheid van de Hongaarse herdershond die je moet kennen: de dieren hebben een sterke speekselontwikkeling en kwijlen hevig. Qua gezondheid is het ras robuust – dankzij zijn lange geschiedenis als buitenhond – afgezien van de algemene aanleg voor heupdysplasie bij grote honden. Bij de Kuvasz zijn geen specifieke rasgerelateerde ziekten bekend.

Bij ons vind je de beste producten voor je Kuvasz!

Naar de hondenproducten

Profiel Kuvasz

Ras
Kuvasz
Oorsprong
Hongarije
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
71 tot 76 centimeter (reuen), 66 tot 70 cm (teven)
Gewicht
48 tot 62 kilo (reuen), 37 bis 50 kilo (teven)
Anatomie
gespierd, sterk, gracieus, licht rechthoekig frame, expressief gezicht, wigvormige kop, laag aangezette staart
Ogen
donker, amandelvormig, licht schuin, waakzame blik
Oren
v-vormig, gebogen vanaf de basis op het hoofd vallend
Vacht en kleur
dikke ondervacht met stevig dekhaar, licht golvend, zuiver wit met zwarte pigmentvlekken op de lippen en op de neusspiegel
Kenmerken
verhoogde speekselvloed
Karakter
loyaal, liefdevol, intelligent, onafhankelijk, niet onderdanig, wantrouwend tegenover vreemden
Verzorging
veelvuldig borstelen van de dikke vacht
Gezondheid
robuust, aanleg voor heupdysplasie

Vind de juiste producten voor je Kuvasz

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren