Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Gordon setter - gepassioneerde jager met groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Gordon Setter Hund läuft durch eine Wiese

Elegant, intelligent en gevoelig - dat schetst de Gordon setter. Deze moedige viervoeter is door en door een jachthond en heeft veel beweging nodig. Als hij fysiek en mentaal wordt beziggehouden, wordt de intelligente setter thuis een lieve en aanhankelijke gezinshond.

Loading...

Gretige snuffelhond uit de Schotse hooglanden

De voorouders van alle Engelse setters zijn de zogenaamde setting dogs, die al sinds de achttiende eeuwen werden gebruikt voor de vogeljacht. Tot hun voorouders behoren de pointers, die in het begin van de 18e eeuw naar Engeland kwamen. Setting dog betekent zoiets als aanwijshond. Deze jachthonden wijzen het wild aan de jager aan: de dieren nemen een starre, rechtopstaande houding aan en heffen in veel gevallen hun voorpoten op. De Gordon setter, voorheen ook bekend als de Schotse setter, dankt zijn naam aan Hertog Alexander van Gordon uit het Schotse Banffshire. Deze enthousiaste hondenliefhebber fokte sinds 1810 dit ras, dat toen nog niet erkend was. Pas vanaf het midden van de 19e eeuw werden de setters verdeeld in vier rassen: Ierse setter, Engelse setter, Ierse rood-witte setter en Gordon setter. In 1924 erkende de Kennel Club het ras officieel in Engeland.

Het karakter van de Gordon setter

De Gordon setter is een gepassioneerde, capabele en moedige jachthond. Hij heeft een open en evenwichtige aard. Door zijn kalmte en zijn sociale vaardigheden is hij ook ideaal als gezinshond en gezelschapshond. De gevoelige viervoeter is dol op kinderen, aanhankelijk en moet geknuffeld worden; tegenover vreemden is hij echter verlegen en terughoudend. De Gordon setter heeft nauwe familiebanden nodig – hij is absoluut ongeschikt om in een afgesloten ruimte te houden.

De Gordon setter opvoeden en houden

Het zeer uitgesproken jachtinstinct van deze setter vereist een professionele en consistente opvoeding: ook als je de hond niet als jachthond gebruikt, is het aan te raden om met hem een gehoorzaamheidstraining voor jachthonden bij een hondenschool te volgen. Als je dit niet doet, zul je in de natuur waarschijnlijk problemen hebben met het leiden van deze jachthond. Omdat de Gordon setter erg gevoelig is, moet je hem consequent, maar wel altijd met een zachte hand opvoeden. Deze viervoeter vraagt om duidelijk leiderschap, maar vergeeft geen geweld. Fysieke activiteit is een voorwaarde voor zijn ronduit elegante kalmte: hij houdt van de natuur, gebruikt graag zijn neus en rent zielsgraag. Lange wandelingen, zwerftochten, fietstochten en hondensport kunnen de jacht vervangen en de Gordon setter gelukkig maken.

Verzorging van de Gordon setter

De vachtverzorging van de Gordon setter is relatief complex: de middellange vacht moet dagelijks geborsteld worden zodat het niet vervilt.

Bijzonderheden van de Gordon setter

De Gordon setter heeft een genetische aanleg voor heupdysplasie (HD), de zenuwziekte ataxie en oogproblemen. Verantwoordelijke fokkers streven ernaar om deze ziekten te elimineren door middel van passende fokkeuzes. Ga daarom bij het zoeken naar een Gordon setter-puppy naar een gerenommeerde fokker. Adressen kun je opvragen bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten).

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Gordon setter!

Naar de hondenproducten

Profiel Gordon setter

Ras
Gordon setter
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
Schofthoogte 66 centimeter (reuen), 62 centimeter (teven)
Gewicht
25,5 tot 29,5 kilogram
Anatomie
Slank, harmonieus, elegant
Ogen
Intelligente, donkerbruine ogen
Oren
Lange, hangende oren dicht bij het hoofd, zeer behaard
Vacht en kleur
Halflang, steil haar, diep glanzend koolzwart met een kastanjebruine tint
Kenmerken
Uitgesproken jachtinstinct, zeer gevoelig
Karakter
Intelligent, bereid om te presteren, aanhankelijk, leergierig
Verzorging
Dagelijks kammen resp. borstelen
Gezondheid
Neiging tot heupdysplasie (HD), zenuwziekte ataxie en oogproblemen, kies voor gerenommeerde fokkers

Vind de juiste producten voor jouw Gordon setter

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren