Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kromfohrländer - ideale metgezel voor gezinnen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Kromfohrlaender.

De Kromfohrländer behoort tot de vrij onbekende rassen. De charmante, intelligente gezelschapshond heeft een prachtig karakter, is dol op kinderen, gemakkelijk te trainen en heeft een lage jachtdwang. De "Kromi" is een ideale gezinshond, die dankzij zijn middelgrote formaat, de minimale verzorging en de nauwe band met zijn baasje het meest geschikt is voor beginnende hondenbezitters.

Loading...

Kromfohrländer - een gezinshond met heel zijn hart

De Kromfohrländer is in de eerste helft van de vorige eeuw ontstaan uit een rassenproject in het zuiden van Noordrijn-Westfalen. Volgens historici kwam de stamvader van het ras “Original Peter” met Amerikaanse soldaten uit Frankrijk naar het gebied “krom for” – de “kromme groef”. De regio gaf het nieuwe ras van de ruwharige Foxterriër en de Grand Griffon Vendéen zijn naam. De oorspronkelijke rassen zijn nog steeds te herkennen in de Kromfohrländer. Vanaf het begin was het doel van het fokken om een vriendelijke, makkelijk te trainen en ongecompliceerde gezelschapshond te fokken. Tegenwoordig vecht dit succesvolle, robuuste en lieve hondenras om te overleven: er zijn maar een paar fokkers en veel hondenliefhebbers kennen de charmante Kromi niet eens.

Het karakter van de Kromfohrländer

De Kromfohrländer kenmerkt zich door een vrolijk, speels en aanhankelijk karakter. Hij heeft een zeer nauwe band met zijn gezin, daarom zijn sommige honden niet graag alleen. Hoe eerder je dit regelmatig oefent, hoe beter de gevoelige Kromi een paar uur zonder zijn eigenaar kan zijn. De intelligente gezelschapshond toont een door het erfgoed van de terriër bepaalde jachtinstinct en telt als waakzame huisgenoot. Zoals typerend voor het ras, is de charmante viervoeter voorzichtig en gereserveerd tegenover vreemden en andere honden. Hij toont geen agressie, maar blijft aanvankelijk graag op de achtergrond.

Opvoeding en houden

De slimme Kromi is een gemakkelijk te trainen ras met een grote ‘wil om te behagen’. Het is belangrijk dat de opvoeding consistent en vriendelijk is. Kromfohrländer kunnen – zoals de meeste hondenrassen – met wisselende gemoedstoestanden van de eigenaar niet goed omgaan. Vergeet de erfenis van de Foxterriër niet tijdens het trainen: Kromi’s hebben meestal een merkbaar maar controleerbaar jachtinstinct. Iedereen die vanaf het begin waarde hecht aan het betrouwbaar opvolgen van commando’s en het achternajagen voorkomt door de hond vast te zetten aan een hondenlijn, heeft een goede kans om later een volwassen hond te hebben die bijna overal los kan lopen. Gemeenschappelijke activiteiten zoals zoekspelletjes, geschikte hondentrucs en hondensporten zoals agility, dagen de intelligentie en bewegingsvreugde van het zeldzame ras uit.

Verzorging van de Kromfohrländer

Beide haartypes van de Kromfohrländer – ruw en steil haar – moeten twee keer per week geborsteld worden. Goed verzorgd, verliezen ze nauwelijks haar in huis. Wanneer de vacht in de lente en de herfst verandert, kan het haarverlies aanzienlijk toenemen. Oren, ogen en klauwen moeten regelmatig worden gecontroleerd en – indien nodig – worden schoongemaakt en bijgeknipt.

Bijzonderheden en gezondheid

De middelgrote Kromfohrländer wordt gekenmerkt door een robuuste gezondheid en kan met de juiste voeding en zorg meestal wel 15 jaar oud worden. Tijdens het fokken moet getest worden op enkele bekende erfelijke ziekten – bijv. op hyperkeratose en het Von Willebrand-syndroom (VWS). Epilepsie, cystinurie en patellaire dislocatie komen zelden voor. Verantwoordelijke fokkers letten hierop bij het selecteren van fokdieren. Zorg er daarom voor dat je je hond bij een gerenommeerde fokker koopt.

Je vindt bij ons de beste producten voor je Kromfohrländer!

Naar de hondenproducten

Profiel Kromfohrländer

Ras
Kromfohrländer
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Gezelschapshonden en werkhonden, categorie Kromfohrländer
Grootte
Middelgroot, schofthoogte 38 tot 46 centimeter
Gewicht
9 tot 16 kilogram
Anatomie
Origineel, sportief, slank en harmonieus
Ogen
Middelgroot, ovaal en donkerbruin
Oren
Kleine, driehoekige oren die dicht op de kop zitten
Vacht en kleur
Twee soorten vacht - ruwhaar en korthaar, meestal bruinwit bont
Kenmerken
Zeer zeldzaam, bedreigd hondenras met wachtlijsten bij fokkers
Karakter
Alert, aanhankelijk, volgzaam, vriendelijk en levendig
Gezondheid
Slechts een paar ziekten die kenmerkend zijn voor het ras, zoals epilepsie en hyperkeratose

Vind de juiste producten voor je Kromfohrländer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren