Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Collie - Schotse schoonheid met temperament

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een collie ligt aan de kant van het pad

Er is een kortharige en een langharige variant van de collie. Dankzij de media-invloed van tv-hond Lassie is de langharige versie van de zachtaardige herdershond veel bekender geworden. Afgezien van de lengte van de vacht, verschillen de twee types niet veel.

Loading...

Onder schapen

Collies zijn echte Schotten waarvan de voorouders door de Romeinen naar de Britse eilanden zijn gebracht. Al in de 13e eeuw waren er collies in Schotland met een verantwoordelijke baan: Als uitstekende herdershonden hielpen ze bij het begeleiden van de grote kuddes schapen. Visueel verschilden deze vroege collies van die van vandaag, ze waren zwart of grijs. Koningin Victoria, een groot hondenliefhebster, maakte deze de gracieuze hond geschikt voor aan het hof en daardoor ook populair buiten het boerenleven. De collie (Schotse herdershond) is een officieel erkend ras sinds 1858, onderverdeeld in de Britisch en Scotch collie. In 1871 werd met “Old Cockie” de eerste mahoniekleurige collie tentoongesteld. Hij wordt beschouwd als de stamvader van de moderne collie. Het in Amerika gefokte type heeft een iets delicater postuur.

Karakter van de collie: dienen, beschermen, plezieren

Door zijn intelligentie en zachtheid is de collie ideaal als gezelschaps- en therapiehond of als waak- en werkhond. Het karakter van de collie wordt gekenmerkt door een groot enthousiasme voor werk en volgzaamheid. De collie heeft een persoon nodig die hij als leider vertrouwt, met wie hij een sterke band kan opbouwen. Bovendien willen deze viervoeters absoluut hun mensenfamilie een plezier doen en zijn ze erg gehoorzaam. Met de collie (Schotse herdershond) kies je voor een zeer loyale hond met een waakzaam en beschermend instinct. Dit is zo uitgesproken dat de hond argwanend kan reageren op vreemden. Laat je collie tijdig zien dat je kennissen en buren “vrienden” zijn.

De collie opvoeden en houden

De collie is erg actief en moet bezig gehouden worden, je hond zal je bezig houden. Een kudde schapen kun je hem vermoedelijk niet geven, maar agility- en gehoorzaamheidssporten zijn uitstekende alternatieven. Hij heeft minimaal elke dag lange wandelingen nodig. Als hij lichamelijk actief kan zijn, gedraagt de collie zich ook voorbeeldig als huishond. Een bijzonder kenmerk van de collie is de verhoogde behoefte aan communicatie: hij blaft graag en hard. Tijdens de opvoeding moet je de hond eraan herinneren zich rustig te gedragen, om je buren te vriend te houden. De collie is leergierig en leert, in vergelijking met andere rassen, commando’s sneller dan gemiddeld. Werk alleen met positieve bekrachtiging: de hond moet het leuk vinden om te leren. Dwang maakt deze Schotse herdershond eigenwijs en onzeker en is absoluut niet nodig bij deze zachte en vooral kindvriendelijke gezinshond.

Verzorging van de collie

Ondanks zijn weelderige vacht is de collie gemakkelijk te verzorgen. Uiteraard moet je de hond zorgvuldig borstelen, met bijzondere aandacht voor verviltingen op moeilijk bereikbare plaatsen, achter de oren en de buigingen van de gewrichten. Verder is de prachtige vacht van de collie praktisch zelfreinigend. Aangezien deze Schotse herdershond vaak een gevoelig spijsverteringskanaal heeft, moet je voorzichtig zijn bij het voeren en voer van hoge kwaliteit gebruiken. Bied het dier zijn dagelijkse rantsoen aan in verschillende kleine porties. Erfelijke geneesmiddelintolerantie komt veel voor bij de collie. Een preventieve genetische test wordt aanbevolen om complicaties in geval van nood te voorkomen.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw collie (Schotse herdershond)!

Naar de hondenproducten

Profiel Collie (Schotse herdershond)

Ras
Collie (Schotse herdershond)
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Drijf- en herdershonden
Grootte
Reuen 56 tot 61 centimeter schouderhoogte - teven 51 tot 56 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 25 tot 30 kilogram - teef 21 tot 26 kilogram
Anatomie
Elegant, smalle schedel met langwerpige snuit
Ogen
Middelgroot, amandelvormig
Oren
Klein en staand met kantelbare uiteinden
Vacht en kleur
Vachtstructuur van de kop glad en kort, weelderige manen aan de nek, dekhaar strak met gemengde boven- en ondervacht, borstelige staart; sabelwit, driekleurig of zilverblauw
Kenmerken
Blaft graag
Karakter
Aanhankelijk, speels, leergierig en slim, zachtaardig, alert
Verzorging
Gemakkelijk te verzorgen ondanks lange vacht, regelmatig borstelen, alleen in uitzonderlijke gevallen baden
Gezondheid
Aanleg voor MDR1-defect (overgevoeligheid voor geneesmiddelen), gevoelig spijsverteringskanaal, netvliesaandoeningen, heupdysplasie; let er bij het fokken op dat er geen Merle-honden worden gekruist

Vind de juiste producten voor jouw collie (Schotse herdershond)

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren