Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Faraohond - behendige sprinter met een vriendelijk karakter

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Pharaonenhund liegt im Schnee

Zijn lieflijke aanblik doet denken aan afbeeldingen van Anubis uit het oude Egypte, zijn uitgesproken drang om te bewegen en zijn scherpe zintuigen vullen elkaar perfect aan: de zeldzame faraohond van het eiland Malta is een enthousiaste jager die goedaardig, speels en leergierig integreert in gezinnen.

Loading...

Mysterieus verleden

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de Maltese faraohond. Illustraties en botvondsten suggereren echter dat hij ooit door handelaars vanuit het oude Egypte naar het eiland Malta is gebracht.

Nadat de term faraohond lange tijd werd gebruikt voor windhondachtige jachthonden met rechtopstaande oren, werd hij in 1977 geclassificeerd door de kynologische overkoepelende organisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI). Ze noemen dit hondenras Pharaoh Hound; de Maltezers noemen de faraohond “Kelb al-Fenek” vanwege de inzet in de jacht op konijnen. In zijn thuisland wordt hij ook ingezet als geitenhoeder.

Karakter van faraohond

Ben je op zoek naar een alerte, intelligente hond die fascineert door zijn behendigheid en je begeleidt in je actieve, natuurminnende levensstijl? Dan is de faraohond een goede kandidaat. Hij is goed als jager en als waakhond en blijft tot op hoge leeftijd speels. Door zijn vriendelijke, open en liefdevolle karakter is hij een uitstekende gezinshond. Hij heeft geduld met kinderen en kan ook goed overweg met andere honden.

Het opvoeden en houden van de faraohond

Het belangrijkste bij het houden van een faraohond is beweging in de vorm van spel en/of taken. Naast de dagelijkse wandeling biedt de powersport Agility hem de gelegenheid om zijn vaardigheden te gebruiken en zich uit te leven. Zijn opvoeding vereist een goede socialisatie en taken die bij zijn soort horen. De faraohond wil behagen en zoekt nauw contact met zijn mensenfamilie. Door zijn blafplezier, zijn uitbundige levendigheid en de uitgesproken drang om te bewegen, is hij alleen onder bepaalde voorwaarden geschikt voor bewoning in een stadsappartement.

Verzorging van de faraohond

De korte, glanzende vacht van de faraohond heeft weinig onderhoud nodig. Met regelmatig borstelen krijgt hij zijn glans.

Bijzonderheden van de faraohond

De faraohond is meestal gevoelig voor kou en vraatzucht. De levensverwachting is hoog, tot wel 15 jaar.

Het ras is zeldzaam en er bestaat enig risico op inteeltgerelateerde ziekten. Neem dus zeker contact op met een gerenommeerde fokker. Die zal idealiter gebruik maken van de “gevoelige fase” op de leeftijd van 12 tot 14 weken voor de overdracht van de pup en zal je in staat stellen elkaar vooraf te leren kennen door middel van bezoeken. De NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten) stelt fokkerslijsten ter beschikking.

Bij ons vind je de beste producten voor je faraohond!

Naar de hondenproducten

Profiel Faraohond

Ras
Faraohond (FCI: Pharaoh Hound, Maltese naam Kelb tal-Fenek)
Oorsprong
Malta (oorsprong), Groot-Brittannië (patronage)
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van het oertype
Grootte
Schofthoogte 56 tot 63,5 centimeter (reu), 53 tot 61 centimeter (teef)
Gewicht
niet dwingend, gemiddeld 18 tot 27 kilogram
Anatomie
soepel, met goed geprofileerde lijnen; goed gebogen ribben en diepe borst; bovenlijn bijna recht, buiklijn matig opgetrokken; licht aflopende punt met middelhoog aangezet, taps toelopende staart; het lichaam vanaf de punt van het borstbeen tot de zitbeenknobbels is iets langer dan de schofthoogte
Ogen
ovale vorm; amber; waakzame, intelligente uitdrukking
Oren
staand, groot en fijn, met een middelhoge, brede basis
Vacht en kleur
middel- tot donkerroestbruine vacht; witte aftekeningen op het puntje van de staart gewenst, toegestaan op de tenen, stervormig en in de gezichtsmiddellijn; kort en glanzend, met een fijne en dichte tot hardere textuur; geen veerachtige beharing
Kenmerken
gepassioneerde, snelle jager met lichtvoetige, krachtige bewegingen; uitstekende waakhond; veel blaffend enthousiasme als uitdrukking van zijn levenslust; grote drang om te bewegen; vraatzuchtig; gevoelig voor koude
Karakter
intelligent en alert, met een vertrouwd, vriendelijk en speels karakter
Verzorging
wordt beschouwd als een robuust ras; inteeltrisico - zoek gerenommeerde fokkers

Vind de juiste producten voor je faraohond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren