Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Engelse pointer - vriendelijke jachthond voor ervaren handen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

English Pointer Hund steht auf einer Wiese

In wezen is de Engelse pointer een "hond voor op de bank" - tenminste als hij zijn dagelijkse werk als jachthond heeft gedaan. De grote, goed getrainde jachthonden uit Engeland hebben een serieuze taak nodig en zijn het beste in handen van gepassioneerde jagers. In hun vrije tijd zijn ze graag bij het gezin en gaan ze heel voorzichtig om met kinderen in huis.

Loading...

Jachthond met een lange traditie

De Engelse pointer is waarschijnlijk ontstaan uit verschillende Europese voorstaande honden die in de middeleeuwen in Engeland werden geïmporteerd en gekruist met reeds bestaande jachthondenrassen. Deze honden werden belangrijker toen het buskruit de jachtgewoonten van hun eigenaars fundamenteel veranderde. De hondenfokkerij paste zich aan en aan het begin van de 19e eeuw ontstond de Engelse pointer. Hoewel hij sindsdien is geëvolueerd, blijft het tot op de dag van vandaag een van de meest populaire jachthondenrassen ter wereld.

Karakter van de Engelse pointer

De Engelse pointer is een zelfverzekerde, moedige jachthond die altijd klaar is voor zijn taak, maar nooit te nerveus. De honden, die als zeer sociaal en evenwichtig worden beschouwd, hebben een hechte band met hun baasjes en brengen een flinke ‘Will to please’ mee, ze willen dat je hen leuk vindt. Ze zijn gemakkelijk te trainen en werken buitengewoon graag met mensen. Ten opzichte van de kinderen gedragen Engelse pointers zich geduldig en verdraagzaam.

Het serieuze jachthondras heeft een opvallend jachtinstinct, maar is nauwelijks geïnteresseerd in bewaken, blaffen als dat nodig is of zelfs beschermen. Ze zijn terughoudend en bijna een beetje arrogant tegenover vreemden. Ze zijn sterk gehecht aan mensen en daarom hebben vele pointers problemen als ze alleen moeten blijven. Dit moet in een vroeg stadium op speelse wijze worden geoefend. De socialisatiefase speelt een belangrijke rol bij deze grote, zelfverzekerde hond. Hierbij is het echter belangrijk om voorzichtig te zijn: pointer-puppy’s zijn vaak kleine brokkenmakers.

Het opvoeden en houden van de Engelse pointer

De Engelse pointer is geen stadshond. Je kunt hem veel beter houden op het land met een grote tuin en veel bewegingsruimte. Deze Engelsman met een passie voor jagen is minder geschikt voor open boerderijen, omdat hij nauwelijks waakt en het liefst een tochtje naar het bos maakt. Als je dit alles in overweging neemt, is dit het ideaal voor hem: de English pointer past perfect bij een jager die veel buiten met zijn hond is. Thuis zijn een gezin en een gezellige slaaphoek welkom voor deze jachthond.

Deze gemakkelijk te trainen voorstaande hond is letterlijk op zoek naar duidelijke regels. Gebeurt dit niet, dan kunnen Engelse pointers hun eigen ideeën ontwikkelen om zich bezig te houden. Deze honden kauwen op alles en iedereen, vooral als ze jong zijn – dus bewaar je favoriete schoenen altijd in de kast. Niet elke hondenschool is ingesteld op dit werkhondenras. Als je geen jager bent, is het aan te raden om een trainer te zoeken die ervaring heeft met jachthonden en die je kan laten zien hoe je je pointer adequaat kunt bezighouden, zelfs zonder te jagen.

Verzorging van de Engelse pointer

Zo veeleisend de Engelse pointer ook is in termen van het houden en de prestatiedrang, hij kan moeiteloos punten scoren op het gebied van verzorging. De korte, robuuste vacht heeft geen speciale behandeling nodig. Een regelmatige borstelbeurt geeft de vacht een geweldige glans en versterkt de band. Controleer ook de klauwen, tanden en oren. Het robuuste werkras heeft een aantal potentiële erfelijke ziekten waarop in de serieuze fokkerij getest wordt. Deze omvatten gewrichts-, oog- en ooraandoeningen. Epilepsie en kanker komen ook af en toe voor. Engelse pointers worden gemiddeld twaalf jaar oud.

Bij ons vind je de beste producten voor je Engelse pointer!

Naar de hondenproducten

Profiel Engelse pointer

Ras
Engelse pointer
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
61 tot 69 centimeter schouderhoogte
Gewicht
20 tot 34 kilogram
Anatomie
sterk, goed getraind en gespierd
Ogen
amandelvormig, donker en met een alerte blik
Oren
middelgroot, driehoekig en dicht tegen het hoofd liggend
Vacht en kleur
korte, harde vacht in het zwart en in roodbruine tinten, net als hun vlekpatronen
Kenmerken
onhandige puppy's die zich vaak verwonden
Karakter
attent, serieus, evenwichtig en dol op kinderen
Gezondheid
robuust ras met enkele erfelijke ziekten (testen bij fokdieren)

Vind de juiste producten voor je Engelse pointer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren