Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Vizsla - vriendelijke jachthond voor actieve gezinnen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Magyar Vizsla Hund.

Met zijn oplettende blik, de merkwaardig rechtopstaande hangoren en zijn opgewekte karakter weet de vizsla steeds meer hondenliefhebbers te bekoren. De slanke, middelgrote jachthond met zijn gladde, gemakkelijk te onderhouden, goudkleurige vacht wordt beschouwd als gemakkelijk op te voeden, speels en vriendelijk. De Hongaarse pointer is een trouwe viervoeter, die vooral perfect is voor actieve gezinnen die veel buiten zijn.

Loading...

Van jachthond tot veelzijdige metgezel

De vizsla is een Hongaars hondenras. Uit de historische bronnen is een eerste, vizsla-achtige jachthond bekend die ongeveer duizend jaar geleden met de kolonisten in Zuidoost-Europa leefde en jaagde. Deze honden zouden reeds de sterke gouden kleur hebben gehad die we waarderen bij deze visueel zeer aantrekkelijke hond.
Het huidige ras is pas in de 20e eeuw ontstaan. Aanvankelijk voornamelijk gefokt als een pointer en jachthond, is er de laatste jaren een trend de vizsla steeds meer als gezinshond te beschouwen. Het is daarom des te belangrijker om goed op te letten bij het kiezen van een fokker en de de pup met een geregistreerde, erkende stamboom te kopen.

Karakter van de vizsla

Intelligentie, plezier in bewegen en een flinke portie jachtinstinct onderscheiden de vizsla. Hij leert ongelooflijk snel nieuwe dingen en werkt met veel plezier met zijn mensen samen. Werk speelt inderdaad een belangrijke rol in het leven van dit hondenras: de vizsla wil graag aan het werk gezet worden en zowel fysiek als mentaal worden belast. Activiteiten die uitdagingen voor het hoofd en de neus vormen, zijn het beste. Speel zoekspelletjes zoals het zoeken naar lekkernijen in het gras of de bladeren. Spelen met een dummy ligt de actieve viervoeter ook. Je vizsla wil graag iets meemaken en moet de gelegenheid krijgen om elke dag flink wat energie kwijt te raken. Goed gesocialiseerd, opgevoed en beziggehouden is de slimme pointer een geweldige metgezel in het dagelijks leven en voor gezinnen die graag bewegen.

Opvoeding en het houden van de vizsla

De slimme vizsla leert met en van jou, vanaf dag de eerste dag in zijn nieuwe huis. Vooral in het begin leren puppy’s spelenderwijs voor het leven – gebruik deze tijd om je vizsla de wereld te laten zien! Let wel: bij dit levendige, leergierige ras zijn veel pauzes en het aanleren van rusttijden net zo belangrijk als spelletjes, sport en commando’s.

Niet te onderschatten is het jachtinstinct. Sommige foklijnen van de vizsla worden nog steeds actief gebruikt bij de jacht en worden bij voorkeur aan jagers gegeven. Maar ook dieren uit foklijnen die georiënteerd zijn op gezelschapshonden hebben een duidelijk jachtinstinct. Dit kan het samenleven met katten en kleine dieren bemoeilijken. Het lukt het beste wanneer een puppy intrekt bij reeds aanwezige huisdieren. Evenzo kan het gebeuren dat je vizsla wanneer hij uitgelaten wordt interesse toont voor wilde dieren. Een goede basisopvoeding, regelmatige training ter vervanging van de jacht en spelletjes helpen je het jachtinstinct onder controle te houden.

Verzorging van de vizsla

Het consciëntieus borstelen van de korte, zachte vacht en af en toe een bad met hondenshampoo zorgen voor een mooie glans. Het wordt aanbevolen de oren, tanden en klauwen ongeveer een keer per week te controleren. Het behouden van een slanke lijn is belangrijk voor de gezondheid van de vizsla. Met goede zorg, veel beweging en de juiste voeding kan de gouden jachthond met het sympathieke, nieuwsgierige gezicht wel 15 jaar oud worden.

De beste producten voor je vizsla vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Magyar vizsla

Ras
Magyar vizsla
Oorsprong
Hongarije
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
53 tot 64 centimeter schouderhoogte
Gewicht
18 tot 30 kilogram
Anatomie
Langbenig, slank en goed gespierd
Ogen
Ovaal en middelgroot, meestal iets donkerder dan de vachtkleur
Oren
Grote, gladde, hangende oren die het gezicht omlijsten
Vacht en kleur
Gladde, zijdezachte haarstructuur in een sterke goudkleur
Kenmerken
Zeldzame foklijnen met ruwharige, langere vacht
Karakter
Zeer intelligent, gretig, actief en speels
Gezondheid
Aanleg voor epilepsie, oog-, zenuw- en gewrichtsaandoeningen
Verzorging
Zeer makkelijk te verzorgen (borstelen, klauw- en oorcontrole)

Vind de juiste producten voor je vizsla

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren