Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Akita inu - uitgeroepen tot monument door de keizer

04.01.2024 - Leestijd: 3 minuten

Honden staan in Japan hoog aangeschreven - zozeer dat sommige typerende rassen zelfs tot de status van "nationaal natuurmonument" zijn verheven. Dat was het geval met de akita inu in 1931. De raszuivere akita wordt nog steeds als een statussymbool beschouwd. In de Tweede Wereldoorlog was het hondenras bijna verdwenen, omdat de fokkerij tot stilstand was gekomen. Tegenwoordig geniet de grote hond met zijn karakteristieke uiterlijk internationale populariteit.

Loading...

Rasgeschiedenis van de akita inu

De akita inu (inu is Japans voor “huishond”) dankt zijn naam aan de prefectuur Akita op het eiland Honshu. Zijn voorouders kwamen waarschijnlijk mee met de eerste mensen die het eiland koloniseerden. Deskundigen vermoeden dat er in vroegere tijden kruisingen van grijze wolven waren. Dit alles draagt bij aan het feit dat de akita inu wordt beschouwd als een van de oudste en meest oorspronkelijke hondenrassen. De taak van deze honden was jagen, zelfs op beren. Als trekhonden hielpen ze in het dagelijkse leven op het platteland.

De akita inu heeft op keizerlijk bevel de status van “nationaal natuurmonument” in Japan. De dieren mochten tot 1945 niet worden geëxporteerd. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen enkele gefokte exemplaren naar de VS, waar de “American akita” (met de inslag van een Duitse herder) nu als een apart ras bestaat. Beide “akita’s” zijn erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Karakter van de akita inu

De akita inu is een ontspannen en goedaardige viervoeter die niet snel gestrest raakt. Agressie of angst maken geen deel uit van zijn aard. Aan de andere kant neigt hij ertoe te domineren wanneer hij zich superieur voelt aan zijn mens, en hij beschikt over een flinke hoeveelheid eigenzinnigheid. De honden zijn waakzaam en hebben een sterke drang om hun mensenroedel te beschermen. De akita inu is allesbehalve geneigd tot blinde gehoorzaamheid – hij hecht er ook geen grote waarde aan om het zijn mensen naar hun zin te maken. Meestal negeert hij vreemden volledig, zolang hij ze niet als een bron van gevaar ziet.

Opvoeden en houden van de akita inu

De akita inu heeft de begeleiding nodig van een zelfzekere eigenaar die hij kan accepteren als de roedelleider en wiens aanwijzingen hij kan volgen. Met empathie, consistentie en respect voor de individuele persoonlijkheid van het dier, is de opvoeding niet moeilijk. Goed gesocialiseerd en standvastig van karakter is een akita inu een fantastische gezins- en gezelschapshond die aansluiting nodig heeft met een te overziene kring personen.

Deze actieve honden bewegen graag en moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben. Als er geen tuin of uitgestrekte ruimte beschikbaar is, horen lange wandelingen en buitenactiviteiten tot het verplichte programma. Hondensport en agility zijn meestal niet geschikt voor de akita. Het past meer bij zijn aard als hij je bij het fietsen of joggen kan begeleiden.

Verzorging van de akita inu

De verzorging is eenvoudig. Het is voldoende als je de hond regelmatig borstelt om uitgevallen haar te verwijderen.

Bijzonderheden van de akita inu

Het is vrij ongewoon voor een hond, maar de akita inu is een individualist die vaak reageert op de aanwezigheid van andere honden met een dominante houding. Om alledaagse problemen met vreemde viervoeters te voorkomen, raden we aan om een puppygroep te bezoeken.
Helaas loopt de akita risico op een aantal ziekten, die kunnen worden voorkomen door verantwoord te fokken. Neem contact op met de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) voor contactgegevens van gerenommeerde fokkers.

Bij ons vind je de beste producten voor je akita!

Naar de hondenproducten

Profiel Akita Inu

Ras
Akita Inu
Oorsprong
Japan
Classificatie
Spits (keeshond) en honden van het oertype/gezelschapshonden
Grootte
67 tot 70 centimeter (reu), 61 tot 64 cm (teef)
Gewicht
vanaf 40 kilogram (reu), vanaf 35 kilogram (teef)
Anatomie
majestueus, gespierd gestalte, taps toelopende bek, opgerold gedragen staart
Ogen
klein, driehoekig, donkerbruin
Oren
driehoekig, naar voren gericht
Vacht en kleur
ruwharige, dichte ondervacht; kleuren: rood, wit, sesam of gevlekt; elk met witte aftekeningen op de kop en de onderkant van het lichaam en de binnenkant van de poten van de snuit tot de staart (zogenaamde Urachiro-tekening)
Kenmerken
Individualist
Karakter
gereserveerd, trots, loyaal, eigenwijs
Verzorging
regelmatige verzorging met kam en borstel
Gezondheid
verhoogd risico op auto-immuun huidziekten, hypothyreoïdie, heupdysplasie en erfelijke aandoeningen van het binnenoor

Vind de juiste producten voor je akita inu

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren