Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Amerikaanse akita: vierpotige "emigrant" uit Azië

06.05.2024 - Leestijd: 3 minuten

Zijprofiel van een Amerikaanse Akita hond voor een wit hek

Der American Akita ist die „amerikanische“ Zuchtlinie des asiatischen Hundes. Hier erfährst du mehr über den beeindruckenden Vierbeiner!

De Amerikaanse akita en de moderne Japanse akita inu delen een gemeenschappelijke voorouder: de traditionele Japanse akita. De ontwikkeling van de hondenfokkerij sinds de jaren 50 leidde tot de opdeling van het ras. De Amerikaanse akita, ook wel bekend als de "Great Japanese Dog", is groter, zwaarder en over het algemeen massiever dan zijn tegenhanger uit het keizerrijk.

Loading...

Rasgeschiedenis van de Amerikaanse akita

De originele akita is een „nationaal natuurmonument“ in Japan; een oud hondenras dat teruggaat tot de prehistorie. Na de Tweede Wereldoorlog was de akita-populatie in Japan sterk gereduceerd, waardoor het ras met uitsterven werd bedreigd. In Japan en Amerika werden pogingen gedaan om het te behouden, waarbij in Azië andere hondenrassen werden gekruist dan aan de andere kant van de Stille Oceaan. Zo ontstonden er twee verschillend uitziende akita-varianten: bij de Amerikaanse variant is de invloed van de herder is duidelijk te zien. Samen met zijn Japanse neef heeft hij de kenmerkende rechtopstaande oren en de opgerolde staart. Sinds 2000 registreert de overkoepelende wereldorganisatie FCI (Fédération Cynologique Internationale) de akita inu en de Amerikaanse akita als aparte rassen.

Het karakter van de Amerikaanse akita

De Amerikaanse akita is een vriendelijke en aanhankelijke hond binnen zijn „mensenroedel“. Hij ontmoet vreemden op een afstandelijke, maar zelden agressieve manier. Deze viervoeter is altijd zeer attent; niets in zijn omgeving ontgaat hem. Tegelijkertijd wordt hij gekenmerkt door geduld en leergierigheid.

De Amerikaanse akita opvoeden en houden

Vanwege zijn waakzaamheid is de Amerikaanse akita voorbestemd als waakhond. Hij is ook een prettige gezelschapshond; op soortgenoten reageert hij vaak vijandig. Om de hond te socialiseren, adviseren we puppy- en hondenscholen en regelmatige ontmoetingen tijdens het wandelen.

Als je een Amerikaanse akita wilt opvoeden, slaag je sneller met een speelse en interessante aanpak, evenals lof en bevestiging, dan met strengheid. Consistente instructies mogen echter niet ontbreken. Het is belangrijk om het vertrouwen en respect van de hond te winnen. Als dat eenmaal lukt, heb je een uitstekende basis om met het trouwe dier aan de slag te gaan.

Idealiter heeft de akita vrije toegang tot de tuin. Hij kan niet tegen eenzaamheid, maar heeft wel ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken.

De Amerikaanse akita is een beproefde speurneus en is daarom bijzonder geschikt voor speurwerk, snuffelspelletjes en mantrailing. Over het algemeen is deze grote hond een uitgesproken fan van frisse lucht die door weer en wind met zijn mensenroedel op pad wil. Veel beweging, zoals meegaan met het joggen, skaten of paardrijden, past meer bij de aard van deze hond dan hondensporten als agility. Vanwege zijn jachtinstinct moet hij buiten aan de lijn blijven.

Verzorging van de Amerikaanse akita

De Amerikaanse akita is gemakkelijk te verzorgen. Verwijder los vuil dat na een wandeling op modderig terrein is gaan vastzitten met een badstof handdoek. Voor de eigenlijke vachtverzorging pak je dagelijks de massagehandschoen of een borstel. Dit kan tijdens het vachtwisselingsseizoen ook meerdere keren per dag worden gedaan.

Gezondheid van de Amerikaanse akita

Qua gezondheid vertoont de Amerikaanse akita een verhoogde gevoeligheid voor huideczeem en een overproductie van talg. Sommige voedselintoleranties komen ook vaker voor; de honden hebben dan speciaal aangepast voer nodig. Op oudere leeftijd is Amerikaanse akita vatbaar voor problemen met tussenwervels en de wervelkolom, evenals artrose.

Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker serieus!

De beste producten voor jouw Amerikaanse akita vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Amerikaanse akita

Ras
Amerikaanse akita
Oorsprong
Japan
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van het oertype
Grootte
66 tot 71 centimeter (reuen), 61 tot 66 centimeter (teven)
Gewicht
33 tot 34 kilogram
Anatomie
Grote, sterke botstructuur, meer lang dan hoog, harmonieuze proporties, breed, driehoekig hoofd met diepe snuit, gespierde nek, staart rijkelijk behaard
Ogen
Kleine ogen, donkerbruin, driehoekig
Oren
Naar voren, driehoekige rechtopstaande oren
Vacht en kleur
Harde, uitstekende toplaag met een dikke ondervacht; alle kleuren inclusief gestroomd en gevlekt, met of zonder masker en badge
Kenmerken
Bijtremming naar mensen toe
Karakter
Gehoorzaam, moedig, ontvankelijk, intelligent
Gezondheid
Aanleg voor huidziekten en gevoeligheid voor voer

Vind de juiste producten voor jouw Amerikaanse akita

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren