Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Alaskan malamute - de krachtpatser van de Inuit

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Alaska Malamute hond staand in het veld

De Alaskan malamute is een stoere sledehond. Hij werd door de Inuit gebruikt om zware ladingen te vervoeren, als hulp bij de jacht en visserij. De honden zijn erg zelfstandig en hun opvoeding is veeleisend. Ze hebben veel beweging nodig en hebben een sterk jachtinstinct.

Loading...

De harde werker uit het poolgebied

De Alaskan malamute is de belichaming van de sledehond. Hij werd gebruikt voor het vervoer van mensen en ladingen. De Inuit gebruikten de “Mahlemiuten-hond” ook als hulp bij de jacht. Bij de fokselectie werd bijzondere aandacht besteed aan taaie, vriendelijke dieren. Het uiterlijk speelde een ondergeschikte rol: de hond moest overleven en hard werken in het barre Arctische klimaat. Hij is geen sprinter, hij werd geselecteerd op kracht en uithoudingsvermogen.

De standaard werd vastgelegd in 1935 en het ras werd erkend door de American Kennel Club (koepelorganisatie van rashondenfokkers in de VS). De Alaskan malamute is een krachtpatser, met 63,5 centimeter zijn de mannetjes indrukwekkend qua uiterlijk. Er zijn kleurtinten van lichtgrijs tot zwart, van sable tot rood. Zijn dikke, vettige ondervacht beschermt de sledehond tegen kou en sneeuw. De Alaskan malamute is de officiële hond van de Amerikaanse staat Alaska.

Eigenschappen en karakter van de Alaskan malamute

De Alaskan malamute is een sociale hond; mensgerichtheid zit hem als het ware in het bloed. Dit betekent dat je hem niet kunt gebruiken om je huis en tuin te beschermen – hij verwelkomt elke inbreker enthousiast. Hij is geen “eenmanshond” omdat de werkhonden werden uitgewisseld of uitgeleend. Dienovereenkomstig past hij zich moeiteloos aan een nieuwe omgeving aan. De dieren hebben een uitgesproken jachtinstinct en kunnen moeilijk alleen blijven. Deze honden, die nog steeds erg raszuiver zijn, leven het liefst in roedels. De malamute beweegt heel graag – lange wandelingen maken dus deel uit van je toekomstige verplichte programma met hem. Lange tochten met een slee of andere trekhondensporten zijn natuurlijk nog beter. Sommige honden raken enthousiast door Agility.

Opvoeding en houden

Het grootbrengen van de Alaskan malamute vereist ervaring en begrip van de hond. Hij heeft jou nodig als sterke roedelleider die duidelijke regels en instructies geeft. Train hem met liefdevolle consistentie. Malamutes zijn onafhankelijk en zelfverzekerd. Ze zijn koppig en slikken bevelen niet voor zoete koek. De intelligente honden leren snel commando’s, maar ze gehoorzamen alleen als ze de zin ervan begrijpen.

Socialiseer je puppy tijdens een puppyles en bezoek een hondenschool om ondersteuning te krijgen bij een veeleisende opvoeding.

Verzorging van de Alaskan malamute

Het verzorgen van de dikke vacht is eenvoudig: regelmatig borstelen is voldoende. De borstel moet vaker worden gebruikt tijdens rui.

Gezondheid

Als relatief origineel ras is de malamute behoorlijk robuust. Hij heeft echter last van zomerhitte. Hiermee dien je bij je activiteiten in het warme seizoen rekening te houden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Alaskan malamute!

Naar de hondenproducten

Profiel Alaskan malamute

Ras
Alaskan malamute
Oorsprong
Alaska, Verenigde Staten
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van het oertype
Grootte
63,5 cm centimeter (reu), 58,5 centimeter (teef)
Gewicht
38 kilogram (reu), 34 kilogram (teef)
Anatomie
compact, groot, niet mollig, goed gespierd
Ogen
middelgrote, amandelvormige, bruine, blauwe ogen zijn een uitsluitende fout
Oren
middelgroot, driehoekig met afgeronde punten, meestal rechtopstaand
Vacht en kleur
grove, korte dekvacht met een dikke, vettige ondervacht; lichtgrijs tot zwart met alle tinten ertussen en sable tot rood; vachttekening
Kenmerken
een van de oudste sledehonden van het noordpoolgebied
Karakter
aanhankelijk, vriendelijk, waardig, eigenzinnig, zelfverzekerd, geen ‘eenmanshond’
Gezondheid
relatief robuust, lijdt onder zomerhitte
Verzorging
makkelijk te verzorgen, regelmatig borstelen, vaker tijdens de rui

Vind de juiste producten voor je Alaskan malamute

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren