Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Tosa inu: van "vechthond" tot vriend

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Tosa Inu Hund steht auf einer Wiese

De tosa inu, ook wel bekend als de sumo inu of de Japanse mastiff, is het grootste Japanse hondenras. Buiten het eilandenrijk zie je deze gigantische honden zelden. De waardige kolos met engelengeduld is een uiterst loyale en trouwe viervoeter, die liefdevol is voor kinderen en zelfzeker is als waakhond.

Loading...

Rasgeschiedenis van de tosa inu

Tot in de 20e eeuw waren hondengevechten traditioneel amusement in Japan. In tegenstelling tot waar ook ter wereld, waren de gevechten in sumostijl: grote, gespierde honden worstelden met elkaar op de grond zonder te grommen of te bijten. Zodoende werden pogingen gedaan om imposante, onverschrokken honden te fokken. De tosa inu is een relatief jong ras: door de inheemse shikoku-ken te kruisen met westerse soorten zoals bulldogs, mastiffs, doggen en pointers, ontstond na 1870 een modern hondenras. De rasnaam is een samenvoeging van de regio van herkomst, de stad Tosa in de prefectuur Kôchi en het Japanse woord voor gedomesticeerde hond: inu. In Duitsland wordt het ras sinds de jaren 70 gefokt, maar het is daar nog steeds zeldzaam.

Karakter

Ondanks zijn ontzagwekkende uiterlijk wordt de tosa inu gekenmerkt door een goed karakter, geduld en rust. Om het vechtinstinct van het dier te activeren, zijn duidelijke triggers vereist. De viervoeter kenmerkt zich door een ongewone koelte en is daarom met een goede opvoeding en socialisatie geschikt als lid van een gezinsroedel. Daar focust hij op een leiderfiguur die hij trouw volgt. Vreemdelingen worden opzettelijk genegeerd.

Opvoeding en houden

De tosa inu is tegenwoordig vooral als waakhond actief. Zijn indrukwekkende uiterlijk, gecombineerd met zijn ontspannen en kalme manier van doen, maken hem tot de vierpotige tegenhanger van een ervaren uitsmijter. Vanwege zijn enorme omvang en kracht is het essentieel om wat fysieke aanwezigheid en kracht te hebben.

Hoewel de tosa de neiging heeft om koppig te zijn, kunnen baasjes met enige hondenervaring en inlevingsvermogen ze goed opvoeden. Hij is een slim en volgzaam dier dat de persoon zal volgen die hij accepteert als hoofd van de roedel.

De tosa is simpelweg te groot voor een appartement in de stad. Hij is in zijn element als hij vrije toegang heeft tot een tuin of een uitgestrekt gebied dat hij plichtsgetrouw kan bewaken.

De tosa inu heeft de neiging andere honden te domineren. Het is daarom goed als jonge dieren al vroeg in contact komen met soortgenoten via een puppygroep, hondenschool en als ze regelmatig andere honden ontmoeten op de hondenweide.

Verzorging van de tosa inu

Het verzorgen van deze kortharige hond is eenvoudig. De vacht moet af en toe worden geborsteld. Rasspecifieke, erfelijke gezondheidsrisico’s zijn ook onbekend. Vanwege zijn grootte kan heupdysplasie voorkomen.

Kenmerken

Het houden van het ras is gaat gepaard met bijzondere vereisten en een goed gezag. Daarnaast zijn karaktertesten voor het dier en bekwaamheidscertificaten voor de eigenaar mogelijk. Voordat je een tosa inu koopt, moet je je informeren over de regels in je land en er rekening mee houden dat ook reizen met deze hond moeilijker is. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker uiterst serieus.

De beste producten voor je tosa inu vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Tosa-inu

Ras
Tosa-inu
Oorsprong
Japan
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse berghonden en andere rassen
Grootte
minimaal 60 centimeter (reuen), minimaal 55 centimeter (teven)
Gewicht
50 tot 70, af en toe tot 90 kilogram
Anatomie
grote, sterke, brede schedel met krachtige snuit, gespierde nek met keelhuid, hoge rechte rug, lange staart
Ogen
klein, donkerbruin, met een "waardige" uitdrukking
Oren
klein, hoog en dun; hang dicht bij de wangen
Vacht en kleur
kort, stijf haar; zwart, grijs, rood, abrikoos, gestroomd; mogelijk kleine witte aftekeningen
Kenmerken
komt in Nederland niet voor op de lijst van gevaarlijke hondenrassen
Karakter
geduldig, ontspannen, moedig, dol op kinderen en goedaardig
Verzorging
gemakkelijke verzorging
Gezondheid
geen bekende rastypische ziektetoestanden

Vind de juiste producten voor je tosa inu

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren