Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Rhodesian Ridgeback - van leeuwenjager tot sportmaatje

26.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Een Rhodesian Ridgeback die recht in de camera kijkt

Vroeger verdedigde hij de huizen van zijn eigenaar, tegenwoordig is de rhodesian ridgeback, ook wel pronkrug genoemd, een populaire rashond met een atletische gestalte en een uitstekend karakter. De imposante viervoeter met de rugkam is veelzijdig in gebruik: als speurhond, reddingshond of waakhond maar ook als trouwe gezins- en gezelschapshond.

Loading...

Wieg in Afrika

De rhodesian ridgeback komt oorspronkelijk uit de wildernis van Zuid-Afrika en Zimbabwe Zijn voorouders zijn de lokale wilde honden, die werden gekruist met Engelse jachthonden. Het resultaat: een indrukwekkende, gespierde hond die aanvankelijk werd gebruikt om boerderijen te bewaken en om op groot wild en leeuwen te jagen. De rhodesian ridgeback wordt gekenmerkt door veel moed en zelfvertrouwen, gecombineerd met vriendelijke intelligentie. De eerste fokdieren kwamen in 1973 naar Duitsland. Deze bijzondere honden hebben ook veel fans ver van huis. De rhodesian ridgeback is het enige hondenras uit Zuid-Afrika dat sinds 1926 internationaal wordt erkend.

Karakter van de rhodesian ridgeback

Waardig en intelligent – zo kan de rhodesian ridgeback kort worden beschreven. Bij het jagen op leeuwen waren onafhankelijke besluitvorming en probleemoplossing essentieel voor de jachthond. De rhodesian ridgeback heeft een eigen mening en is erg assertief. Wie het karakter van de rhodesian ridgeback niet met een geschikte opvoeding aanpakt, kan problemen riskeren.

Maar als hij zijn baasje als leider heeft geaccepteerd, kan hij goed worden opgeleid met positieve bekrachtiging. Als de relatie tussen jou en het dier stabiel is, zal het dier trouw en loyaal zijn. De rhodesian ridgeback profiteert van het snelle begripsvermogen van zijn voorouders: meestal beoordeelt hij onbekende situaties correct en reageert hij instinctief op een passende manier.

Overigens genieten ook gemengde rassen, zoals de rhodesian-ridgeback-labrador-kruising, van een toenemende populariteit. Het is belangrijk op te merken dat beide rassen jachthonden zijn met het gedrag en de behoeften die daarmee gepaard gaan. Zelfs als labrador retrievers familiehonden zijn, is het niet mogelijk om te voorspellen welke van hun temperamenten uiteindelijk tot uiting komen bij gekruiste exemplaren.

Profiel Rhodesian ridgeback (pronkrug)

Ras
Rhodesian ridgeback (pronkrug)
Herkomst
Zuid-Afrika (Zimbabwe, voormalig Rhodesië)
Classificatie
Lopenden honden, jachthonden en aanverwante rassen
Grootte
Reu 63 tot 69 cm schofthoogte – Teef 61 tot 66 cm schofthoogte
Gewicht
Reu ongeveer 36,5 kilogram - teef ongeveer 32 kilogram (volgens de rasstandaard, maar de meeste honden zijn aanzienlijk groter en zwaarder; reuen met een gewicht van 50 kg zijn niet ongewoon)
Lichaamsbouw
Sterk, gespierd, atletisch, diepe borst, relatief lange nek
Ogen
Rond en helder, moet qua kleur harmoniëren met de vacht
Oren
Grote, hoog aangezet hangende oren
Vacht en kleur
Kortharig; lichtrood of tarwekleurig, soms met een donker “masker”, kleine witte aftekeningen zijn toegestaan
Speciale kenmerken
Strepen op de vacht van de rug, tegen de groeirichting in ('ridge')
Karakter
Vriendelijk, intelligent, pittig, sterk jachtinstinct, gereserveerd tegenover vreemden
Verzorging
Dagelijks borstelen met een rubberen kam, verhaart het hele jaar door
Gezondheid
Soms schildklierproblemen zoals hypothyreoïdie, aangeboren epilepsie, elleboogdysplasie, heupdysplasie, erfelijke ziekte DS (Dermoid Sinus)

Is de rhodesian ridgeback een hond voor beginners?

De rhodesian ridgeback is geen hond voor beginners. Als je voor dit ras kiest, moet je ervaring hebben met hondenbezit en een zelfverzekerde houding hebben. Je mag ook het kenmerkende jachtinstinct van de rhodesian ridgeback, dat typisch is voor het ras, niet uit het oog verliezen. Om dit onder controle te krijgen heeft de hond voldoende beweging en een consequente maar liefdevolle training nodig, want de rhodesian ridgeback is ook behoorlijk gevoelig. Stel je je ondanks je ervaring met honden de vraag: „Hoe voed ik mijn rhodesian ridgeback op?“ Dan loont het zeker de moeite om het advies in te winnen van een ervaren hondentrainer. Zo krijg je steun en heb je vanaf het begin het gevoel dat je alles goed doet. De rhodesian ridgeback wordt pas volwassen als hij een jaar of drie is, wat betekent dat je geduld en doorzettingsvermogen nodig hebt om hem goed af te richten.

Een rhodesian ridgeback heeft een temperament – als je hem voldoende afwisseling en activiteiten biedt, krijg je een ontspannen en gelijkmatige hond aan je zijde. Als ruiter of fietser vind je in de rhodesian ridgeback een metgezel met uithouding. Ook sporten die het uithoudingsvermogen en de snelheid bevorderen staan hoog op het verlanglijstje. De rhodesian ridgeback is absoluut niet geschikt om in een kennel gehouden te worden: naast familiebanden zou idealiter een tuin beschikbaar moeten zijn. Gezien de grootte van de hond mag het appartement niet te klein zijn. Ook moet je oppassen als er kleine kinderen in huis zijn. Alleen al door de grootte en kracht van de hond bestaat er een risico op verwondingen, zelfs bij rustig ravotten. Laat je kind niet onbeheerd achter met de stevige krachtpatser.

Twee Rhodesian Ridgebacks graven samen in een weide

Hoe gevaarlijk is een rhodesian ridgeback?

De rhodesian ridgeback is niet inherent gevaarlijk of agressief. Vanwege zijn kracht en grootte, en ook vanwege zijn temperament, is hij echter in geval van twijfel sterker dan een mens en vooral een kind. Het goed africhten van deze hond is dan ook een verantwoordelijke taak die een eigenaar van een rhodesian ridgeback zeer serieus dient te nemen. Want als hij niet consequent wordt getraind, als hij slechte ervaringen heeft met mensen of als hij niet naar zijn behoeften wordt gebruikt, kan een rhodesian ridgeback potentieel gevaarlijk zijn. Dit geldt echter voor de meeste bijzonder grote en krachtige hondenrassen. Ook als je al ervaring met honden hebt, is een bezoek aan een hondenschool – bij voorkeur al met je rhodesian ridgeback-pup – zeker aan te raden. Vanwege de indrukwekkende grootte en kracht van deze hond vragen sommigen zich af: is de ridgeback een vechthond? Absoluut niet. De rhodesian ridgeback wordt ook in geen enkel land als lijsthond vermeld. Studies konden geen specifieke agressiviteit vinden bij honden van dit ras.

Is een rhodesian ridgeback een gezinshond?

De rhodesian ridgeback is intelligent en fijngevoelig. Als hij als puppy al met een gezinsband opgroeit, is hij een zeer loyale metgezel. Een baasje dat consequent en geduldig aandacht aan de opvoeding besteedt, is een voorwaarde om als gezinshond samen te leven met een rhodesian ridgeback. Ook een goed opgevoede rhodesian ridgeback moet je altijd in de gaten houden met je kroost. Vooral als de ridgeback nog jong is of in de puberteit zit, kan hij onstuimig zijn. Ook bij oudere kinderen of jongeren is het raadzaam om hen niet alleen de verantwoordelijkheid te laten nemen – bijvoorbeeld bij het wandelen. Bij twijfel hebben ze niet de fysieke voorwaarden om een hond van dit formaat onder controle te krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere honden van grote rassen.

Hoeveel kost een rhodesian ridgeback?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoeveel een rhodesian ridgeback kost – de prijs verandert vaak met de populariteit van een ras.
Voor een rhodesian ridgeback kun je momenteel een prijs vanaf 1500 euro verwachten. Als je op zoek bent naar een rhodesian ridgeback-puppy, mag de prijs echter niet in het middelpunt staan. Het is veel belangrijker om een verantwoordelijke fokker van rhodesian ridgebacks te zoeken. Naast fokkers is het soms ook mogelijk om via een asiel of dierenwelzijn een rhodesian ridgeback in nood te adopteren.

Een rhodesian ridgeback kopen – daarop moet je letten

Als je op zoek bent naar een rhodesian ridgeback-fokker, zorg er dan voor dat hij een goede reputatie heeft. Een goede fokker heeft niets te verbergen en zal bijvoorbeeld bereid zijn om je kennis te laten maken met zijn dieren in de thuisomgeving. Aan de andere kant, als een aanbieder je slechts één dier wil laten zien op een anoniem ontmoetingspunt, zoals een parkeerplaats of een schuur, wees dan sowieso sceptisch. Koop ook nooit dieren van illegale puppyhandelaren. Deze dieren komen vaak uit omstandigheden die het dierenwelzijn schaden, zijn ziek en sterven soms als jonge dieren. Koop ook nooit zo’n dier uit medelijden! Door dit te doen, ondersteun je alleen de illegale handel in huisdieren.

Een serieuze fokker daarentegen let op alle benodigde papieren zoals een vaccinatiepaspoort en laat alle noodzakelijke veterinaire maatregelen (zoals vaccinaties en ontworming) uitvoeren en documenteren. Hij stelt je mogelijk vragen over je ervaring met dit ras en je woonsituatie. Beschouw zulke vragen niet als indiscretie, maar eerder als een goed teken: een fokker met verantwoordelijkheidsgevoel is geïnteresseerd of zijn honden in goede handen terechtkomen. Maar ook met alle vragen over de honden en de fokkerij kunt je bij hem terecht. Informeer zeker ook naar de ouders en hun gezondheid. Het spreekt voor zich dat je de moeder en haar puppy’s samen te zien krijgt.

Verzorgingstips voor de rhodesian ridgeback

De korte vacht van de rhodesian ridgeback is heel gemakkelijk te verzorgen; de dieren verharen wel het hele jaar door, dus het is aan te raden om de losse vacht elke dag uit te borstelen. Aangezien de hond weinig ondervacht heeft, mag hij het vooral in de winter niet te koud krijgen en moet hij buiten in beweging blijven. Maak de oren van de hond af en toe schoon met een vochtige doek en geef hem regelmatig kauwbotten voor gebitsverzorging.

Voeding voor de rhodesian ridgeback

Grote hondenrassen hebben speciale behoeften, vooral tijdens de groeifase. Om ervoor te zorgen dat je rhodesian ridgeback gezond opgroeit kun je het best advies inwinnen bij een dierenarts over welke voeding geschikt is voor je hond. Bovendien verandert de energiebehoefte afhankelijk van de leeftijd en activiteit van de hond. Oudere honden hebben bijvoorbeeld meestal een lagere energieomzet en hebben minder calorierijk voer nodig. Ook na castratie kan de veranderde hormoonhuishouding van invloed zijn op de energiebehoefte, zodat een verandering van voer zinvol kan zijn. Om ervoor te zorgen dat je rhodesian ridgeback een lang en gezond leven heeft, moet je naast zijn dieet ook aandacht besteden aan zijn veterinaire zorg. Dit omvat bijvoorbeeld alle aanbevolen vaccinaties en parasietenbehandelingen, evenals aan de leeftijd aangepaste gezondheidscontroles. Natuurlijk is een bezoek aan de dierenarts ook noodzakelijk als je een ziekte vermoedt. Op deze manier kunnen ziekten in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren