• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Rhodesian Ridgeback - van leeuwenjager tot sportmaatje

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Rhodesian Ridgeback die recht in de camera kijkt

Vroeger verdedigde hij de huizen van zijn eigenaar, tegenwoordig is de Rhodesian ridgeback, ook wel pronkrug genoemd, een populaire rashond met een atletische gestalte en een uitstekend karakter. De imposante viervoeter met de rugkam is veelzijdig in gebruik: als speurhond, reddingshond of waakhond maar ook als trouwe gezins- en gezelschapshond.

Loading...

Wieg in Afrika

De Rhodesian ridgeback komt oorspronkelijk uit de wildernis van Zuid-Afrika en Zimbabwe. Zijn voorouders zijn de lokale wilde honden, die werden gekruist met Engelse jachthonden. Het resultaat: een indrukwekkende, gespierde hond die aanvankelijk werd gebruikt om boerderijen te bewaken en om op groot wild en leeuwen te jagen. De Rhodesian ridgeback wordt gekenmerkt door veel moed en zelfvertrouwen, gecombineerd met vriendelijke intelligentie. De eerste fokdieren kwamen in 1973 naar Duitsland. Deze bijzondere honden hebben ook veel fans ver van huis. De Rhodesian ridgeback (pronkrug) is het enige hondenras uit Zuid-Afrika dat sinds 1926 internationaal wordt erkend.

Karakter van de Rhodesian ridgeback (pronkrug)

Waardig en intelligent – zo kan de Rhodesian ridgeback kort worden beschreven. Bij het jagen op leeuwen waren onafhankelijke besluitvorming en probleemoplossing essentieel voor de jachthond. De Rhodesian ridgeback heeft een eigen mening en is erg assertief. Maar als hij zijn baasje als leider heeft geaccepteerd, kan hij goed worden opgeleid met positieve bekrachtiging. Als de relatie tussen jou en het dier stabiel is, zal het dier trouw en loyaal zijn. De Rhodesian ridgeback profiteert van het snelle begripsvermogen van zijn voorouders: meestal beoordeelt hij onbekende situaties correct en reageert instinctief op een passende manier.

De Rhodesian ridgeback (pronkrug) opvoeden en houden

De Rhodesian ridgeback is geen hond voor beginners. Als je voor dit ras kiest, moet je ervaring hebben als hondeneigenaar en zelfverzekerd optreden. Je mag het uitgesproken jachtinstinct van de Rhodesian ridgeback, dat typisch is voor het ras, niet uit het oog verliezen. Om dit onder controle te krijgen, heeft de hond de juiste uitdaging en consistente training nodig. Bij twijfel is het de moeite waard om advies in te winnen bij een ervaren hondentrainer. De Rhodesian ridgeback is pas volwassen als hij ongeveer drie jaar oud is.

Als je hem voldoende afwisseling en activiteiten geeft, heb je een ontspannen en evenwichtige hond aan je zijde. Bij het paardrijden of fietsen is de Rhodesian ridgeback (pronkrug) een metgezel met uithoudingsvermogen. Ook sportsoorten waarbij uithoudingsvermogen en snelheid vereist zijn, zijn erg populair. De Rhodesian ridgeback (pronkrug) is absoluut niet geschikt om in een afgesloten ruimte te houden: Naast aansluiting bij het gezin moet liefst een tuin beschikbaar zijn. Gezien de grootte van de hond mag de woning niet te klein zijn. Voorzichtigheid is ook geboden als er kleine kinderen in huis zijn. Alleen al door de grootte en kracht van de hond bestaat het risico op verwondingen, zelfs als hij vreedzaam ronddartelt. Laat je kind niet alleen achter met deze robuuste krachtpatser.

Twee Rhodesian Ridgebacks graven samen in een weide

Verzorgingstips voor de Rhodesian ridgeback (pronkrug)

De korte vacht van de Rhodesian Ridgeback is heel gemakkelijk te verzorgen; de dieren verliezen echter het hele jaar door haar, dus dagelijks borstelen van losse vacht is aan te raden. Omdat de hond weinig ondervacht heeft, mag hij vooral in de winter niet te veel afkoelen en moet hij buiten constant in beweging blijven. Reinig de oren van de hond af en toe met een vochtige doek en geef hem regelmatig kauwbotten voor de gebitsverzorging.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Rhodesian ridgeback (pronkrug)!

Naar de hondenproducten

Profiel Rhodesian ridgeback (pronkrug)

Ras
Rhodesian ridgeback (pronkrug)
Oorsprong
Zuid-Afrika (Zimbabwe, voormalig Rhodesië)
Classificatie
Loophonden, jachthonden en aanverwante rassen
Grootte
Reu 63 tot 69 centimeter schouderhoogte - teef 61 tot 66 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu ongeveer 36,5 kilogram - teef ongeveer 32 kilogram (volgens de rasstandaard, maar de meeste honden zijn aanzienlijk groter en zwaarder; reuen met een gewicht van 50 kg zijn niet ongewoon)
Anatomie
Rond en helder, moet qua kleur harmoniëren met de vacht
Ogen
Hoge aanzet, middelgroot en nauw aanliggend
Oren
Grote, hoog aangezet hangende oren
Vacht en kleur
Kortharig; lichtrood of tarwekleurig, soms met een donker “masker”, kleine witte aftekeningen zijn toegestaan
Kenmerken
Strepen op de vacht van de rug, tegen de groeirichting in ('ridge')
Karakter
Vriendelijk, intelligent, pittig, sterk jachtinstinct, gereserveerd tegenover vreemden
Verzorging
Dagelijks borstelen met een rubberen kam, verhaart het hele jaar door
Gezondheid
Soms schildklierproblemen zoals hypothyreoïdie, aangeboren epilepsie, elleboogdysplasie, heupdysplasie, erfelijke ziekte DS (Dermoid Sinus)

Bij ons vind je de beste producten voor je Rhodesian ridgeback (pronkrug)!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren