Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Harzer Fuchs - een onvermoeibare veedrijver

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Portrait eines Harzer Fuchs Hundes.

De Harzer Fuchs werd oorspronkelijk gefokt om met vee te werken. Tegenwoordig wordt hij voornamelijk gebruikt bij schaapkuddes. Hij is een dappere en assertieve herdershond met een eigen wil. Zijn opvoeding is veeleisend en vereist duidelijke begeleiding en absolute consistentie.

Loading...

De wei is zijn lust en zijn leven

De Harzer Fuchs werd oorspronkelijk gefokt om het rode Harz-vee te hoeden, een ras dat nu bijna uitgestorven is. Hij is ook geschikt als herdershond. Nu het aantal rondtrekkende schapen in Duitsland afneemt, wordt de Harzer Fuchs met uitsterven bedreigd. Hij staat vermeld als categorie III (bedreigd) op de Rode Lijst van de Duitse Vereniging voor het behoud van oude en bedreigde huisdieren. De Harzer Fuchs is een van de oudste Duitse herdershonden. Er is geen uniforme rasstandaard. Doorslaggevend is zijn talent voor vee. Om in Duitsland voor de fokkerij goedgekeurd te worden door de “Arbeitsgemeinschaft Zucht Altdeutscher Hütehunde” (AAH), moet de hond slagen voor een fokgeschiktheidstest met een kudde of een herdershondentest. De Harzer Fuchs wordt gekenmerkt door zijn rode, voskleurige vacht. Hij kan een zwart masker, deken of een donker slabbetje hebben. Witte aftekeningen op de borst en poten zijn soms ook te zien. De vacht is langharig met een ondervacht. De honden zijn tussen de 50 en 60 centimeter lang en wegen tot 28 kilogram.

Eigenschappen en karakter van de Harzer Fuchs

De Harzer Fuchs is een harde werker. De Harzer Fuchs moet volhardend en snel functioneren bij een herder. Hij moet “rondjes rennen”, dat wil zeggen, een grens trekken voor de schapen, en afdwalende schapen terug naar de kudde drijven. Het zijn assertieve honden die eigenwijze runderen weten te pareren. Ze begrijpen iets heel snel en zijn zeer intelligent. Als herdershond is de Harzer Fuchs gewend om zelfstandig met vee te werken. Hij vormt één blok met de herder.

De Harzer Fuchs opvoeden en houden

Denk er goed over na voordat je een Harzer Fuchs in huis neemt. Dit ras heeft namelijk op de eerste plaats een echt hoeder instinct. Wil je de Harzer Fuchs gelukkig maken, dan moet je hem vooral één ding geven: werk. Af en toe zie je de Harzer Fuchs bij hondensporten als agility of mantrailing. De opvoeding van de Harzer Fuchs is veeleisend en vereist onvoorwaardelijke consistentie van jou. Zorg er ook voor dat jouw puppy af en toe een pauze neemt. Samen naar een hondenschool is belangrijk. Harzer Füchse moeten fysiek en mentaal uitgedaagd worden. De meeste Harzer Füchse waarderen hun soortgenoten niet en vinden het fijner als enige hond gehouden te worden. De hond is niet geschikt als binnenhond.

Verzorging van de Harzer Fuchs

De Harzer Fuchs is heel gemakkelijk te verzorgen. Eén keer per week doorborstelen van de dikke vacht is voldoende.

Bijzonderheden van de Harzer Fuchs

Over het algemeen is er sprake van de Fuchs of van de Midden- en Oost-Duitse Fuchs. Dieren die hun oorsprong hebben in de Harz worden vermeld onder het label “Harzer Fuchs”. Er zijn puur regionale verschillen. De dieren lijken erg op elkaar en worden in de fokkerij als Fuchs of oudduitse Fuchs aangeduid. Het ras wordt internationaal niet erkend door de “Fédération Cynologique Internationale” (FCI).

De beste producten voor je Harzer Fuchs vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Harzer Fuchs

Ras
Harzer Fuchs
Oorsprong
Harz, Duitsland
Classificatie
Herdershonden en veedrijvershonden, internationaal niet erkend door de FCI
Grootte
50 tot 60 centimeter
Gewicht
tot 28 kilogram
Anatomie
grote werkhond, het lichaam doet denken aan een oudduitse herdershond
Ogen
donkerbruin tot licht amber
Oren
middelgroot en niet te strak, zowel staand als hangend gedragen
Vacht en kleur
langharige vacht met bovenvacht en ondervacht; felrode kleur gedeeltelijk met zwarte of witte aftekeningen
Kenmerken
behendige werkhond, zeer intelligent
Karakter
onafhankelijk denkende hond die leiderschap en consistentie nodig heeft
Verzorging
gemakkelijk te onderhouden, eenmaal per week borstelen
Gezondheid
zelden heupdysplasie

Vind de juiste producten voor je Harzer Fuchs

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren