Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De langharige collie - een vriendelijke en elegante metgezel

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwei Collies sitzen auf einer Wiese

Ken je Lassie? De televisieserie hielp de langharige collie immens populair te worden. Dit ras wordt gekenmerkt door intelligentie en schoonheid. Oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden in de Schotse hooglanden, ontwikkelde de collie zich tot een nobele hond met een weelderige vacht. Langharige collies zijn dol op hun families en willen deel uitmaken van elke activiteit.

Loading...

Een intelligente schoonheid

De langharige collie was ooit erg in de mode, dankzij de televisieserie Lassie. De collie combineert charme, gratie en intelligentie als bijna geen andere hond. De oorsprong van de Schotse herdershond gaat lang terug, het type is vermoedelijk in de 13e eeuw ontstaan.

De herders gebruikten de hond in de onherbergzame hoogveengebieden van Schotland om hun schapen te hoeden. Liefhebbers richtten al in 1840 de Collie Club op; in 1858 werd het ras officieel erkend. Koningin Victoria werd verliefd op deze dieren en hield ze aan het koninklijk hof.

De huidige collies zijn nog steeds herdershonden, maar hebben een nieuw werkterrein gevonden, vooral als familie- en sporthond. De norm schrijft voor reuen een maat voor van 56 tot 61 centimeter, teven moeten een hoogte hebben van 51 tot 56 centimeter. Langharige collies zijn verkrijgbaar in de kleuren sable, driekleurig en blue-merle, waarbij het paren van twee ouderdieren met de merle-factor verboden is.

Eigenschappen en karakter van de langharige collie

De langharige collie is een intelligente en gevoelige hond en leert snel. Als herdershond zit beweging en zelfstandigheid in zijn bloed. De dieren zijn aanhankelijk, houden van knuffelen en willen altijd bij hun mensenfamilie zijn; het houden in afzonderlijke ruimtes is daarom niet aan te raden. Schotse herdershonden zijn gek op hondensporten als Agility of werk als reddingshond. Hun zachte en empathische aard maakt ze ook voorbestemd als therapiehonden. Collies tonen een grote bereidheid om te gehoorzamen en een hoge “will to please” (wil om te behagen).

Het opvoeden en houden van de langharige collie

De langharige collie oriënteert zich op zijn baasje. Dit maakt het gemakkelijker om de jonge hond te trainen. De viervoeters leren snel wat hen tot geweldige metgezellen in tal van hondensporten maakt. De gevoelige Schotse herdershond kan geen overmatige druk verdragen. Voed hem op met liefdevolle consistentie en je krijgt een metgezel die gemakkelijk in je dagelijkse leven kan worden geïntegreerd.

Verzorging van de langharige collie

De lange vacht bestaat uit een gladde, harde bovenvacht en een zachte ondervacht. De manen en kraag zijn weelderig. De langharige collie is ondanks zijn enorme vacht gemakkelijk te verzorgen. Borstel hem wekelijks. Verzorg hem bovendien met de kam ook achter de oren en op de oksels zodat die niet gaan klitten.

De gezondheid van langharige collie

Zoals bij sommige herdershonden, komt bij de collie het MDR1-defect voor. Dit leidt tot een intolerantie voor bepaalde medicijnen. Een andere mogelijke erfelijke ziekte bij langharige collie is de Collie Eye Anomaly (CEA). Vertrouw dus op een gerenommeerde fokker als je een van deze honden wilt krijgen.

Speciale kenmerken van de langharige collie

Naast de Schotse langharige collie is er een Amerikaanse collie die niet wordt erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De rasstandaard verschilt op veel punten van die van de Britse collie.

Bij ons vind je de beste producten voor je langharige collie!

Naar de hondenproducten

Profiel Langharige collie

Ras
Langharige collie, langharige Schotse herdershond, ruwe collie
Oorsprong
Schotland, Groot-Brittannië
Classificatie
Herdershonden en veedrijvershonden
Grootte
56 tot 61 centimeter (reuen), 51 tot 56 centimeter (teven)
Gewicht
20 tot 30 kilogram (reuen), 18 tot 25 kilogram (teven)
Anatomie
sierlijk en harmonieus
Ogen
middelgroot, amandelvormig, donkerbruin, met blue-merle ook blauw of blauw gespikkeld
Oren
kleine, naar voren kantelende punten
Vacht en kleur
lange en dichte, gladde en harde bovenvacht, dichte ondervacht; uitgesproken plooikraag en lange manen; kleuren sable, driekleurig en blue-merle; witte aftekeningen op de nek, borst, benen, poten, punt van de staart
Kenmerken
houdt van zijn gezin en wil overal bij zijn
Karakter
sensibel en fijngevoelig, intelligent en makkelijk te leiden
Gezondheid
vatbaar voor verschillende erfelijke ziekten, waaronder MDR1-defect (overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen), Collie Eye Anomaly (CEA)

Vind de juiste producten voor je langharige collie

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren