Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kortharige collie - het liefst altijd en overal bij je

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine seitliche Aufnahme eines Kurzhaarcollies.

Bijna iedereen kent de dierenfilmheldin "Lassie" - en dus het donzige hondenras Collie. De kortharige collie, ook uit Schotland, is minder bekend. Deze kortharige variant van het hoedende hondenras heeft alles wat hem tot een perfecte familie- en gezelschapshond maakt: een mensvriendelijk, vrolijk en tegelijkertijd gevoelig karakter, de wil om zijn baasjes te plezieren, een gemakkelijk te verzorgen vacht en veel gratie.

Loading...

Steeds zeldzamer - de Britse kortharige collie

De kortharige collie vindt zijn oorsprong in de Schotse Laaglanden. In tegenstelling tot de Hooglanden is het klimaat daar aangenamer en milder. Daarom was de langharige collie, die daar meestal voorkwam, als het ware “te warm gekleed”. De fokselectie voor een kortere vacht heeft een kortharig herdershondenras voortgebracht dat jarenlang in de schapenhouderij werd gebruikt. In de afgelopen decennia zijn beide collierassen geëvolueerd van werkhonden tot gezelschapshonden. De kortharige collie, vaak aangeduid als “KHC”, is een hondenras dat, ondanks zijn schoonheid en geweldige karakter, zelden wordt gezien.

Het karakter van de kortharige collie

De kortharige collie heeft een prachtig evenwichtig karakter. Hij wordt als rustiger, meer ontspannen en minder serieus beschouwd dan andere hoedende hondenrassen. Collies zijn ongelooflijk intelligente, leergierige honden die een hechte band met hun eigenaar hebben. De meesten houden er niet van om alleen te zijn en houden niet van bezoekers in huis. Ze kunnen heel hardnekkig blaffen, zich vroeg melden en sceptisch afstand houden van vreemden. Wie regelmatig bezoek ontvangt en veel onderweg is, dient vanaf het begin zijn viervoetige nieuwkomer met vele indrukken vertrouwd te maken. Dit geldt vooral als je kortharige collie in een gezin met kinderen leeft. Collies zijn dol op kinderen en zijn geweldige speelkameraadjes. Met een beetje oefening kan je hem gemakkelijk laten wennen aan regelmatig bezoek van vreemde kinderen.

Het opvoeden en houden van kortharige collies

Zoals bij alle jonge honden, moet de basistraining voor dit ras van vroeg af aan beginnen. De grote bereidheid om samen te werken en zijn diepgewortelde vertrouwen in mensen maken van het werken met een kortharige collie een groot plezier. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen, heeft de KHC niet per se een goede opdracht nodig, zoals jagen, hondensport of hoeden. Hij is tevreden als hij er altijd en overal bij kan zijn, met een mooie wandeling van enkele uren per dag en de rest van de tijd wil hij comfortabel geknuffeld worden.

Maar deze honden zijn zeker niet saai of lui – als je op zoek bent naar een sportieve metgezel bij het joggen, fietsen of paardrijden, dan zal je een goede beslissing nemen met de kortharige collie die gemakkelijk is op te voeden en met veel plezier rent. Ook voor hondensporten zoals Agility, Flyball of Dog dancing kun je deze intelligente en vrolijke honden gemakkelijk prikkelen. De kortharige collie is veelzijdig, open en toch niet veeleisend – de perfecte metgezel voor gezinnen.

Verzorging van de kortharige collie

Behalve regelmatig borstelen en het controleren van oren, tanden en klauwen heeft een kortharige collie geen speciale verzorging nodig. Collies verharen het hele jaar door, en sterker in de lente en de herfst wanneer ze van vacht wisselen. In deze periode is het borstelen bijzonder goed voor je trouwe viervoeter. Een KHC kan tot 15 jaar bij je doorbrengen.

Bij ons vind je de beste producten voor je kortharige collie!

Naar de hondenproducten

Profiel Kortharige collie

Ras
Kortharige collie
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Hoedende hond
Grootte
51 tot 61 centimeter schouderhoogte
Gewicht
18 tot 29 kilogram
Anatomie
langbenig, slank en goed gespierd
Ogen
donkerbruin of blauw, amandelvormig en met een vriendelijke uitstraling
Oren
vrij klein, rechtopstaand en vaak met een gebogen uiteinde
Vacht en kleur
gladde, dikke vacht met een ondervacht; drie essentiële kleuren: drie-kleur, bruinwit en merle
Kenmerken
Foklijnen met een iets andere vacht, in karakter met de langharige collie
Karakter
zeer intelligent, leergierig, empathisch, veelzijdig en speels
Verzorging
zeer verzorgingsvriendelijk (borstelen, nagels knippen en oorreiniging)
Gezondheid
Aanleg voor epilepsie, oog-, zenuw- en gewrichtsaandoeningen

Vind de juiste producten voor je kortharige collie

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren