• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Havanezer Maltezer hond staand in de tuin

Maltezer: witte wervelwind met een groot hart

Iedereen die ooit in de zwarte, trouwe knoopogen van een maltezer heeft gekeken, is verloren. Deze levendige, kleine gezelschapshond weet dierenliefhebbers met zijn vrolijke en levendige manier van spelen om zijn poot te winden. De maltezer is ondernemend, speels en dol op kinderen. Hij is gek op ravotten, zowel met zijn soortgenoten als met zijn mensenfamilie. Tussen zijn eigen vier muren is hij alert, aanhankelijk en houdt hij van knuffelen.

Loading...

Intelligente charmeur met nobele voorouders

De maltezer is een van de oudste hondenrassen ter wereld: hij was al in de oudheid bekend. Oorspronkelijk komt het ras uit het Middellandse Zeegebied, maar niet van het eiland Malta, zoals je uit de naam zou kunnen afleiden. Naar alle waarschijnlijkheid is het woord ‘maltezer’ afgeleid van het woord ‘màlat’ uit de Semitische taalfamilie, wat ‘haven’ of ‘toevluchtsoord’ betekent. De voorouders van deze kleine wervelwind waren dus thuis in de havens van de Middellandse Zee. Daar dwaalden ze tussen de schepen en pakhuizen, altijd op zoek naar muizen, ratten of andere lekkernijen. Al in het oude Rome werden de maltezers de gezelschapshond van nobele dames. In de renaissance veroverden deze slimme honden definitief het hart van de adel en vanaf dat moment leefden ze op grote poot.

Het karakter van de maltezer

Deze witte pluizenbolletjes zijn nieuwsgierig, levendig, vrolijk en alert. Bovenal willen ze hun baasje graag overal vergezellen en dit is vanwege hun kleine formaat zelden een probleem. De ondernemende en moedige maltezer staat altijd klaar om te spelen en heeft voldoende beweging nodig. Voor uitgebreide speeltijd, behendigheidstraining of dog dancing zijn de meeste soortgenoten altijd te porren. Als de pittige maltezer zichzelf echt uitgeput heeft, ligt hij het liefst heel dicht bij zijn dierbaren en wordt hij graag geaaid. In het begin zijn de kleine honden een beetje schuw bij vreemden. Na elkaar te hebben leren kennen, verandert dat meestal snel. Als de maltezer mentaal en/of fysiek niet wordt uitgedaagd, kan hij koppig en ‘brutaal’ worden.

Het opvoeden en houden van de maltezer

De maltezer is zelfverzekerd en intelligent. Als hij niet goed opgevoed is, drijft hij zijn eigen zin door – ongeacht wat zijn baasje wil. Je moet al in de puppytijd duidelijk en consequent zijn. Met geduld en kalmte kan je je puppy de belangrijkste commando’s en regels leren, omdat hij erg gretig en bereid is om te leren en mee wil werken. Hoe beter een maltezer opgevoed is, hoe makkelijker het is om hem in het dagelijks leven te hebben. Wie geen ervaring heeft met honden, moet met zijn trouwe viervoeter naar een hondenschool. Onder begeleiding van een trainer verwerf je de nodige opvoedkundige kennis en versterk je tegelijkertijd je band met je hond.

 

Vroegtijdige socialisatie met soortgenoten op hondenweiden of in speelgroepen voor puppy’s wordt ook aanbevolen en maakt het voor hem gemakkelijker om later honden te ontmoeten: als je maltezer eraan gewend is andere honden te ontmoeten, zal hij ze zelfverzekerd en met respect behandelen.

Verzorging en gezondheid van de maltezer

De zachte, lange vacht van de maltezer moet regelmatig worden verzorgd, het liefst elke dag, anders klit hij snel. Laat je trouwe viervoeter daarom als puppy wennen aan het dagelijkse borstelritueel. Als de zijdezachte, glanzende vacht te lang wordt en tot aan de grond hangt, is het tijd voor de hondenkapper. Dit is meestal het geval na twee tot drie maanden. Het haar boven de ogen moet worden ingekort of met een rubberen band worden vastgebonden, zodat het niet in de ogen valt. Anders kan hij conjunctivitis krijgen.

Bij ons vind je de beste producten voor je maltezer!

Naar de hondenproducten

Profiel Maltezer

 • Ras
  Maltezer
 • Oorsprong
  Middellandse Zeegebied
 • Classificatie
  Gezelschapshond
 • Grootte
  reuen 21 tot 25 centimeter bij de schoft, teven 20 tot 23 centimeter bij de schoft
 • Gewicht
  3 tot 4 kilogram
 • Anatomie
  lichaam langer dan hoog; korte, rechte ledematen, trotse houding van kop
 • Ogen
  ronde, donkere knoopogen
 • Oren
  lange, harige, slappe oren
 • Vacht en kleur
  dichte, witte, zijdeachtig glanzende, langharige vacht
 • Karakter
  levendig, speels, zelfverzekerd, bereid om te leren
 • Verzorging
  dagelijkse verzorging om te voorkomen dat het haar gaat klitten
 • Gezondheid
  aanleg voor oogirritatie en conjunctivitis door de vacht

Vind de juiste producten voor je maltezer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren