Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Coton de Tuléar - het zonnetje in huis met een eigen wil

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Coton de Tulear staat op een open plek

Hij wordt ook wel de “katoenen hond” genoemd. Geen wonder. Omdat dat het uiterlijk van de wolbaal behoorlijk treffend beschrijft. De vacht van de Coton de Tuléar is wit en zo donzig dat dat het wel een knuffeldier lijkt. De hond is natuurlijk geen speelgoed! De levendige viervoeter is een sensatie als levendige gezelschapshond. Zeker als alleenstaande of actieve senior vind je in het vrolijke dier een ideale metgezel.

Exclusief voor koloniale heersers

De Coton de Tuléar ontleent zijn naam aan de havenstad Tuléar in Madagaskar. Tijdens de koloniale periode maakten Franse edelen en zakenlieden echter exclusieve aanspraken op de knappe kleine kerel: ze riepen hem uit tot “koninklijk ras”, hielden hem als schoothondje en de lokale bevolking en gewone burgers werd verboden hem te bezitten. Op die manier is het zover gekomen dat de hond in het stamboek als Frans wordt geclassificeerd. Desalniettemin was de Coton de Tuléar tot de jaren zeventig vrijwel onbekend in Europa. Een rasstandaard bestaat pas sinds 1970.

Karakter van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is meestal het zonnetje in huis met een evenwichtige en vrolijke aard, benaderbaar en sociaal. Hij geniet van het gezelschap van mensen, maar ook van het omgaan met soortgenoten en andere dieren. Vanwege zijn vriendelijke karakter is hij niet geschikt als waakhond. Aan de andere kant is hij aanhankelijk en houdt hij van knuffelen, maar hij weet precies wat hij wil en is ook wel eens koppig, hoewel je gewoon niet boos op hem kunt zijn. De Coton de Tuléar is extravert en geniet van een publiek dat hem ruimschoots bewondert en prijst. Zijn liefde voor mensen is zo groot dat hij het niet goed kan verdragen om alleen gelaten te worden.

Het opvoeden en houden van de Coton de Tuléar

De robuuste Coton de Tuléar wordt beschouwd als een relatief goede hond voor beginners. Zijn aanpassingsvermogen en volgzaamheid maken het opvoeden van de Coton de Tuléar gemakkelijk, zelfs als je weinig ervaring hebt met honden. Door zijn kleine formaat is hij ook geschikt als huisgenoot in een huurappartement. Het wendbare en sportieve kereltje moet echter regelmatig naar buiten: voor wandelingen en uitbundige games staat hij altijd klaar. Zelfs met sporten als Agility of Dog Dancing doet de kleine enthousiast mee. Hoewel de Coton de Tuléar geen ondervacht heeft, kan hij verrassend goed  tegen koud en vochtig weer. Hij verdraagt echter geen warmte. Op warme dagen moet hij altijd een schaduwrijke plek hebben en afkoeling tot zijn beschikking hebben.

Ein Coton de Tulear rennt über ein Feld.

Verzorging van de Coton de Tuléar

Zijn mooie vacht moet zorgvuldig worden verzorgd. Kam en borstel je Coton de Tuléar elke dag. Het dier geniet erg van deze zorg en de vacht mag niet klitten, aangezien die erg langzaam groeit en knopen niet mogen worden weggeknipt. Zorg ervoor dat de vacht op de pootjes kort blijft, zodat het haar niet hindert tijdens het lopen. Omdat de Coton de Tuléar nog steeds vrij zeldzaam is onder rashonden en, in tegenstelling tot modehonden, er nog steeds geen massaproductie is, zijn er geen rasspecifieke vatbaarheden of erfelijke ziektes bekend. Je Coton de Tuléar zal daarom waarschijnlijk gezond zijn en een gemiddelde leeftijd van 15 jaar bereiken.

Bij ons vind je de beste producten voor je Coton de Tuléar!

Naar de producten

ProfielCoton de Tuléar

Ras
Coton de Tuléar
Oorsprong
Madagaskar (stamboek in Frankrijk)
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
Reu 26 tot 28 centimeter schouderhoogte - teef 23 tot 25 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 4 tot 6 kilogram - teef 3,5 tot 5 kilogram
Anatomie
bovenlijn iets verhoogd, staart horizontaal ten opzichte van de wervelkolom, “vrolijk” gedragen tijdens het bewegen
Ogen
groot, rond, zwart of bruin
Oren
driehoekige, hoog aangezette, hangende oren
Vacht en kleur
katoenachtig, dicht, steil of licht golvend lang haar zonder ondervacht; kleur wit, eventueel lichtgrijze schakering op de oren
Kenmerken
de typische gang is een grappige, huppelende draf
Karakter
volgzaam, sportief, levendig en sociaal
Verzorging
dagelijks borstelen en kammen; het haar op de poten moet kort worden gehouden
Gezondheid
Patella-dislocatie komt vaak voor (zoals het geval is bij andere kleine rassen)

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren