Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Borderterriër: een slimme hond met karakter en een groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Border terriër staand in een weide

De borderterriër is een van de populairste gezinshonden in zijn thuisland, het uiterste zuiden van Schotland. Deze slimme en handzame, kleine terriër heeft een geweldig karakter en weinig uitvallend haar. Hij houdt van allerlei soorten aandacht, wilde spelletjes en lange wandelingen. Thuis is hij een rustige en knuffelige huisgenoot die goed overweg kan met kleine kinderen.

Loading...

Ongecompliceerde jacht- en gezelschapshond

De borderterriër komt uit de ‘Scottish Borders’, de grensstreek tussen Schotland en Engeland. De landadel fokte deze compacte viervoeter als een veelzijdige jachthond. Borderterriërs moesten voldoende pit hebben om het terrein vrij te houden van ratten en vossen, maar tegelijkertijd niet agressief zijn tegenover medehonden of zelfs mensen. Ook toen gingen de honden al vaak de hele dag met hun baasjes op pad en renden onvermoeibaar met het paard mee. Sindsdien is er weinig veranderd aan de borderterriër. Je kunt je dus bij dit hondenras verheugen op een intelligente, loyale en toch sterke hond.

Karakter van de borderterriër

In vergelijking met andere terriërs is de border heel schappelijk en vriendelijk. Toch duikt het genetisch erfgoed van de jachthond af en toe op in het dagelijks leven. Zijn jachtinstinct maakt het samenleven met katten en kleine dieren meestal moeilijk of soms zelfs onmogelijk. Een borderterriër kan zijn afkeur voor vreemden luid en duidelijk kenbaar maken. Hij bewaakt moedig en attent huis en tuin. De viervoeter is een lieve, vriendelijke en knuffelige hond voor zijn eigen gezin. Zo hard en onverzettelijk als hij buiten optreedt, zo zacht en aanhankelijk is hij thuis.

Opvoeden en houden van de borderterriër

Ondanks zijn kleine formaat heeft de borderterriër een grote behoefte aan lichaamsbeweging. Er is bijna niets wat deze viervoeters niet leuk vinden. Of het nu lange wandelingen, trektochten, fietstochten of een bezoek aan de hondenschool is, de borderterriër geeft zich er helemaal aan over! Deze vrolijke, kleine hond heeft niet alleen veel beweging nodig, het is ook heel belangrijk dat zijn intelligentie en reukvermogen op de proef worden gesteld. Dat kan het beste met spelletjes die op de jacht geïnspireerd zijn. Laat hem traktaties zoeken of dummy’s apporteren, of probeer een keertje mantrailing: de gezamenlijke speurtocht naar mensen. Als de hoeveelheid fysieke activiteit en mentale inspanning niet overeenkomt met zijn behoeften, zoekt deze terriër voor zichzelf een taak. Overmatig geblaf, het vernietigen van voorwerpen en agressief gedrag tegen medehonden of zelfs mensen kunnen eigenschappen zijn van een hond die te weinig wordt uitgedaagd. De dierenarts en een ervaren trainer kunnen helpen om het probleem te achterhalen en in te perken. De training van deze slimme honden begint op de dag dat ze hun intrek nemen. Borderterriërs hebben tot op zekere hoogte wel een ‘will to please’, maar ze hebben toch ook nog steeds de neiging om instinctief beslissingen te nemen en niet zomaar blindelings je bevelen op te volgen. Het is daarom belangrijk om consequent en kalm te blijven bij het opvoeden.

Verzorging van de borderterriër

De borderterriër heeft een getrimde vacht die nauwelijks verhaart wanneer deze regelmatig wordt verzorgd. Zo’n vacht mag in geen geval gewoon geschoren worden. De haren moeten voorzichtig met de vingers worden uitgetrokken. Daarvoor is er professionele hulp bij de hondenkapper. Wat betreft de gezondheid zijn er nauwelijks problemen bekend met dit robuuste hondenras. Met een slanke lijn en veel beweging kunnen borderterriërs 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je borderterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Borderterriër

Ras
Borderterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
28 tot 40 centimeter schofthoogte
Gewicht
5 tot 7 kilogram (teven zijn kleiner en lichter)
Anatomie
compact, gespierd, ‘otterachtige’ kop
Ogen
donkerbruin tot zwart met een alerte, aandachtige uitdrukking
Oren
korte, driehoekige hangoren met donkere punten en grappig orenspel
Vacht en kleur
robuuste, stugge vacht met dikke ondervacht, getrimde vacht, kleur varieert van geelachtig tot beigetinten met donkere accenten
Kenmerken
geweldig karakter in een kleine hond
Karakter
wendbaar, vindt het leuk om te rennen, slim en moedig
Verzorging
gemakkelijk te verzorgen; de vacht moet getrimd worden, daarna nauwelijks verharend
Gezondheid
robuust ras met lichte neiging tot patellaire luxatie en oog- en hartproblemen

Vind de juiste producten voor je borderterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren