Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Parson Russell-terriër - vrolijke vrijetijdsvriend met karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Nahaufnahme eines Parson Russell Terrier

Ben je op zoek naar een sportieve en vrolijke hond, ben je actief, heb je misschien een gezin en kinderen? Als je ook wat ervaring met honden hebt, dan is de Parson Russell-terriër de ideale kandidaat. Deze grappige wervelwind inspireert zowel met zijn persoonlijkheid als met zijn veelzijdigheid.

Loading...

De hondenfokkerij van de pastoor

John Jack Russell was niet alleen dominee (”parson”), maar ook een fervent jager en er zeer op bedacht om de ideale jachthonden om zich heen te hebben. Hij fokte de foxterriër voor de vossenjacht, waarbij het uiterlijk van de honden ondergeschikt was aan hun vermogen van onverschrokken jagers. De langbenige Parson Russell-terriër, die sinds 2001 officieel erkend is als een apart ras, is te danken aan het werk van dominee Russell. Voorheen was de terriër een langbenige Britse variant van de bekende Jack Russell-terriër. Parson Russell-terriërs behoren tot de jongste “officiële” hondenrassen.

Kenmerken van de Parson Russell-terriër

De Parson Russell-terriër is buitengewoon intelligent en dat niet alleen als het gaat om het volgen van sporen of andere typische “hondendingen”. Hij heeft ook een scherp sociaal instinct, merkt zeer snel menselijke zwakheden op en weet deze in zijn voordeel te gebruiken. Het karakter van de Parson Russell-terriër is vriendelijk en vrolijk: de hond zorgt overal voor een goed humeur met zijn grappige en charmante karakter. Niet te onderschatten is zijn uitgesproken jachtinstinct. Parson Russell-terriërs zijn meestal niet agressief ten opzichte van mensen, en reuen houden wel van een vechtpartijtje met andere honden. De dieren zijn dol op kinderen en dankzij hun zelfvertrouwen laten ze zich ook zien als deskundige gezelschapshonden in onoverzichtelijke situaties zoals voetgangerszones.

Het opvoeden en houden van de Parson Russell-terriër

De Parson Russell-terriër is een zeer zelfverzekerde hond met een eigen mening. Telkens wanneer hij de kans krijgt, probeert hij de regie over het huishouden over te nemen. Parson Russell-terriërs zijn geen honden voor beginners. Als eigenaar moet je een zekere vasthoudendheid in opvoeding hebben, wat zeker een uitdaging is gezien de ondeugende charme van de hond. Gehoorzaamheid is het belangrijkste doel bij het opvoeden van een Parson Russell-terriër. Als de rollen eenmaal duidelijk zijn, staat niets een harmonieuze samenwerking in de weg.

Een Parson Russell-terriër is absoluut niet geschikt als pure schoothond of huishond. Hij wil en moet worden uitgedaagd. Als hij zijn behendigheid en intelligentie niet kan uitleven, krijgt hij een slecht humeur en leeft dat uit op het interieur en zijn mensenroedel. Zorg er dus voor dat je hond altijd iets zinvols te doen heeft. Een evenwichtige Parson Russell-terriër is een behendige metgezel die uitstekend geschikt is voor hondensporten zoals agility of obedience en in het bijzonder als snuffelhond. Ook als metgezel bij het fietsen en paardrijden of als enthousiaste zwemmer toont de Parson Russell-terriër zich onvermoeibaar.

Ein Parson Russell Terrier.

Verzorging van de Parson Russell-terriër

De ietwat ruige vacht van de Parson Russell-terriër moet je dagelijks met een kam en borstel verzorgen. Twee tot drie keer per jaar heeft de vacht heeft een professionele knipbeurt nodig door de hondenkapper of een daarin bekwaam baasje. Hiervoor bieden de speciaalzaken speciale trimmers aan. Zoals de meeste kleine honden, is de Parson Russell-terriër vatbaar voor knieschijfproblemen.

Bij ons vind je de beste producten voor je Parson Russell-terriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Parson Russell-terriër

Ras
Parson Russell-terriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Hoogpotige terriërs
Grootte
reu 34 tot 38 centimeter schouderhoogte - teef 31 tot 35 centimeter schouderhoogte
Gewicht
6 tot 10 kilogram
Anatomie
sterk en wendbaar; borst niet dieper dan tot de ellebogen; de staart staat rechtop bij beweging
Ogen
donker, amandelvormig, intelligente uitdrukking
Oren
V-vormige oren met knik
Vacht en kleur
Structuur ruwharig of glad, tegen het lichaam liggend, dicht en hard, ook de buik en de onderkant zijn behaard; kleuren: zuiver wit of met geelbruine, gele of zwarte accenten
Kenmerken
neiging tot destructiviteit en agressie wanneer uitgedaagd
Karakter
eigenwijs, werklustig, dapper, grappig, hongerig naar beweging en dol op kinderen
Verzorging
Twee tot drie keer per jaar trimmen, regelmatig kammen en borstelen
Gezondheid
Aanleg voor oogziekten en patellaluxatie (verschuiving van de knieschijf)

Bij ons vind je de beste producten voor je Parson Russell-terriër!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren