Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Yorkshireterriër - een eigenwijze avonturier in klein formaat

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Yorkshire Terrier rent door een weiland

Onder het kleine strikje dat hij brutaal op zijn hoofd draagt, gluren schattige knoopogen, niets ontsnapt hem. Zo ken je de Yorkshireterriër van televisie. Je zou hem kunnen zien als een knuffelbeest, maar hij is verre van dat: de Yorkshireterriër is een behendige actiehond met een sterke persoonlijkheid. Hij is zeker geen gemakkelijke huisgenoot voor onervaren eigenaars die door deze vastberaden energiebundel geïntimideerd kunnen raken. Maar als de Yorkshireterriër je eenmaal als leider heeft geaccepteerd, is het een gelukkige en loyale metgezel en gezelschapshond, met wie je door dik en dun kunt gaan.

Loading...

Van rattenjager tot nobele hond

De Yorkshireterriër heeft een bijna sprookjesachtige carrière achter de rug. Tegen het einde van de 19e eeuw hield de minder bevoorrechte bevolking van Yorkshire in Noord-Engeland de kleine terriër als werkhond. Het was zijn taak om ratten en muizen te vangen in huishoudens, kelders en de fabriekshallen die op dat moment in aanbouw waren. De werkplek van de Yorkshireterriër waren donkere, smalle en onoverzichtelijke gebieden waar hij op elk moment assertieve knaagdieren kon tegenkomen. Toen werd de hogere klasse zich bewust van het grappige mannetje en bracht hem als schoothondje de mooie salons binnen. Van steegje tot high society: de Yorkshireterriër is nog steeds erg populair als een brutale, liefhebbende metgezel. Deze energiebundel verspreidt ook een positieve stemming als therapiehond in klinieken, bejaardenhuizen en verpleeghuizen.

Essentie en karakter van de Yorkshireterriër

De Yorkshireterriër is een hond met een sterke persoonlijkheid. Hij is alert en onverschrokken voor degenen om hem heen en staat altijd klaar om zichzelf en zijn gezin te verdedigen. Deze kenmerken en de verbazingwekkend luide stem zijn typische kenmerken van terriërs en de reden waarom de onverschrokken hond niet onder de hoede van beginners thuishoort. Bij vroege socialisatie is hij over het algemeen een goede kindervriend en kan hij goed met andere dieren opschieten. Blijkbaar niet bewust van zijn eigen grootte, stapt hij zelfverzekerd op grotere soortgenoten af. De Yorkshireterriër houdt van zijn menselijke “baas” en beloont hem met grote genegenheid en zijn grappige manier van doen. Met een actief en levendig temperament is de Yorkshireterriër allesbehalve een huiselijke bankhanger: de kleine heeft avontuur en spannende wandelingen nodig.

Het opvoeden en houden van de Yorkshireterriër

Hoe klein hij ook is – de Yorkshireterriër is geen dier voor onervaren eigenaars. De hond weet precies wat hij wil en heeft zijn eigen plannen. Je moet het hondje met het warrige uitdagende koppie consequent trainen en leiden als puppy en hem vaste regels leren en duidelijke grenzen stellen, zodat hij geen terreurdwerg wordt. Om zijn bewegingsdrang en zijn intelligentie te gebruiken, heeft de Yorkshireterriër veel beweging nodig. Als je hem verschillende activiteiten aanbiedt, heb je een evenwichtige en sociale hond aan je zijde. Door zijn handzame, kleine formaat is hij geschikt om thuis te houden – mits hij voldoende vaak buiten komt om zijn energie kwijt te kunnen. Wat er bij andere honden gek zou uitzien, is een handelsmerk van de Yorkshireterriër: het lange haar op het hoofd zet je vast met een strik of een haarclip, zodat je hond kan zien waar zijn onvermoeibare poten hem heen brengen.

Ein Yorkshire Terrier steht auf Asphalt.

Verzorging van de Yorkshireterriër

De lange, zijdeachtige vacht van je Yorkshireterriër vereist speciale zorg. Naast het dagelijkse borstelen en kammen mag de hond indien nodig af en toe in bad. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo van speciaalzaken die de structuur van terriërhaar versterkt. Je moet voorzichtig zijn met voedsel: de Yorkshireterriër heeft een zeer gevoelig spijsverteringssysteem en verdraagt voerwisselingen niet goed. Als je eenmaal een merk hebt gekozen, moet je dit behouden – indien mogelijk.

Bij ons vind je de beste producten voor je Yorkshireterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Yorkshireterriër

Ras
Yorkshireterriër
Oorsprong
Groot-Brittanië
Grootte
22 tot 24 centimeter schouderhoogte
Anatomie
kleine, compacte, rechtopstaande houding
Ogen
donkere knoopogen
Oren
V-vormig opstaand
Vacht en kleur
middellange tot lange vacht, zijdeachtige glans; kleur staalblauw met goudkleurig hoofd- en borsthaar
Kenmerken
gevoelige spijsvertering
Karakter
grappig, wilskrachtig, pittig, moedig en aanhankelijk
Verzorging
dagelijks borstelen en kammen, gebruik speciale shampoo tijdens het wassen
Gezondheid
bronchiale en lymfatische aandoeningen, hartproblemen, vaak tranende ogen, zeer frequente gebitsproblemen zoals dubbele tanden en tandsteen

Vind de juiste producten voor je Yorkshireterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren