Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Affenpinscher: een zeldzame, kleine hond met schelmachtige charme

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een zwarte Affenpinscher hond zittend op de weide

Bij de term ‘affenpinscher’ (apenpinscher) zou je kunnen denken aan een ras uit een tropisch gebied. Verkeerd gedacht: deze levendige, kleine hond heeft zijn oorsprong in Duitsland. De affenpinscher was aanvankelijk een veel voorkomende werkhond die het huis vrij van knaagdieren hield, maar nu is hij een pure gezinshond met een aantrekkelijk karakter. Hij is echter geen knuffelig schoothondje. Daarvoor is deze bundel energie veel te actief en altijd op zoek naar actie.

Loading...

Rasgeschiedenis van de affenpinscher

De voorouders van deze hond kwamen al in de late middeleeuwen voor in Zuid-Duitsland. Ze werden zelfs geportretteerd door Albrecht Dürer en behoren daarmee tot de oudste onveranderde Duitse hondenrassen. Het waren oorspronkelijk ruwharige Duitse pinschers die voor de jacht gebruikt werden, met als variëteit honden met een opvallende haarkrans. De affenpinscher bestaat ‘officieel’ sinds 1896. Het is de langharige variant van de dwergpinscher; gelijktijdig met de kortharige variant werd de eerdere, overkoepelende categorie opgedeeld in twee aparte hondenrassen.

De aard van de affenpinscher

Ondanks zijn kleine formaat is de affenpinscher een moedige en waakzame hond die zijn huis en zijn mensen verdedigt. Hij is aanhankelijk en zacht naar je toe, toont tegelijk een levendig karakter met een flinke portie brutaliteit, maar blijft altijd lief. Hoewel hij buitengewoon flexibel is, ontwikkelt de affenpinscher een sterke, onmiskenbare persoonlijkheid met individuele, karakteristieke eigenschappen. Zo richt hij zich primair op een vaste persoon in de roedel die hij zelf kiest. Zijn temperament is vergelijkbaar met dat van een terriër.

Het opvoeden en houden van de affenpinscher

Het belangrijkste bij het houden van een affenpinscher: schenk veel aandacht aan de hond. Hij moet veel aangemoedigd en gestimuleerd worden. Als hij met zijn baasje kan spelen of zich kan uitleven bij hondensporten zoals behendigheidstraining blijft deze viervoeter in balans. Bij het opvoeden moet je empathisch, maar ook onverstoorbaar zijn. Affenpinschers weten heel goed hoe ze hun mensenroedel om hun poot kunnen winden. Ze hebben een goed geheugen, daarom moet je ze ook nooit ‘bij wijze van uitzondering’ met iets laten wegkomen.

Omdat hij zo klein is, is de affenpinscher zonder meer geschikt om in huis te houden, mits er voldoende ruimte en mogelijkheden zijn om stoom af te blazen. Dit kleintje is geen huismus; vrije toegang tot een beveiligde tuin zou ideaal zijn. Goed opgevoed is hij bij restaurantbezoek of op reis een compagnon die niet veel eisen stelt. De opvoeding van de slimme, vriendelijke affenpinscher is eenvoudig. Belangrijk zijn consequente, duidelijke aanwijzingen waarop het dier zich kan oriënteren. Wél is het raadzaam om naar een puppy- of hondenschool te gaan. Daar heeft je trouwe viervoeter de mogelijkheid om het contact met soortgenoten te oefenen, en je kunt zeker een paar tips van de experts oppikken. Omdat de vachtverzorging van het dier wat ingewikkelder is, moet het meteen als pup op een speelse manier worden gewend aan het kammen en borstelen.

Speciale kenmerken van de affenpinscher

De affenpinscher onderscheidt zich van andere pinschersoorten, enerzijds door zijn ruwe vacht, anderzijds door de verkorte snuit met een overbeet en de platte neus. Deze kenmerkende vorm van de kop en ook het gezichtshaar, geeft het hondje een zekere gelijkenis met een kleine aap. De vorm van de kop veroorzaakt geen specifieke gezondheidsbeperkingen, aangezien deze gebaseerd is op een natuurlijke mutatie en de genenpool van het oude ras zeer divers is. Zorg er bij het kopen van een affenpinscher voor dat het dier afstamt van een gerenommeerd, inteeltvrij ras. De Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus in België houdt fokkerslijsten bij en kan je de gegevens van een gerenommeerde fokker geven.

Bij ons vind je de beste producten voor je affenpinscher!

Naar de hondenproducten

Profiel Affenpinscher

Ras
Affenpinscher
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Huis- en gezelschapshond
Grootte
25 tot 30 centimeter
Gewicht
4 tot 6 kilogram
Anatomie
klein en compact, vierkante bouw
Ogen
rond, donker, omgeven door haarkrans
Oren
V-vormige, hoog aangezette oren
Vacht en kleur
hard en brutaal, van de kop afstaand; sinds 2000 alleen effen zwart
Kenmerken
‘aapachtig’ gezicht met haarkrans
Karakter
knuffelig, aanhankelijk, pittig, lief-brutaal, waakzaam
Verzorging
gemiddelde inspanning; regelmatig borstelen voor de dagelijkse verzorging, vacht moet twee keer per jaar getrimd worden
Gezondheid
robuust, geen rasspecifieke aanleg voor risico’s

Vind de juiste producten voor je affenpinscher

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren