Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Bolonka zwetna: karakter en gezondheid

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Kleine zwarte Bolonka Zwetna hond staand in een weide

De bolonka zwetna is een levendige, vrolijke en aanhankelijke hond die het liefst de hele dag bij zijn mensenfamilie is. Hij houdt er helemaal niet van om alleen te zijn: hij heeft zijn ‘roedel’ nodig, of toch op zijn minst zijn naaste verzorger in de buurt. De intelligente bolonka speelt graag en heeft voldoende beweging nodig. Dit zonnetje in huis is ook vriendelijk en goedgezind naar vreemden en soortgenoten.

Loading...

Van het Russische hof van de tsaren naar Duitsland

De bolonka was oorspronkelijk erg populair als schoothondje aan het Russische hof van de tsaren. De voorouder van het huidige ras, de witte bolonka franzuskaya, was een populair geschenk voor de dames aan het hof. Vanaf het midden van de vorige eeuw werd de bolonka zwetna gefokt omdat men een eigen dwerghondenras wilde creëren met een vacht in verschillende kleuren. Voor dit doel werd de bolonka franzuskaya gekruist met andere hondenrassen zoals lhasa apso en shih tzu. In het Russisch wordt het ras bolonka zwetnaja genoemd, wat je kunt vertalen als ‘kleurrijk schoothondje’.

Tot de jaren tachtig waren deze kleine wervelwinden vooral in trek in de Sovjet-Unie en andere oostelijke landen. In 1986 begon de opmars van de levendige dwergen in Duitsland met de DDR. Buiten Rusland wordt het ras niet door alle verenigingen erkend. In België is de bolonka zwetna nog niet erkend als apart ras.

Het karakter van de bolonka zwetna

De pittige bolonka zwetna is buitengewoon vriendelijk, aanhankelijk en intelligent. Hij is erg gefixeerd op zijn baasje en vindt het heerlijk om met hem of haar te knuffelen. Maar onderschat zijn bewegingsdrang niet: deze kleine bundel energie heeft veel beweging en vermaak nodig in de vorm van wandelingen en spelletjes.

Opvoeden en houden van de bolonka zwetna

Zoals voor alle honden, is training bij een hondenschool aan te raden voor de bolonka. Deze vrolijke, kleine hond leert snel en geniet er enorm van. Hij staat open voor soortgenoten en is vriendelijk en voorzichtig met kinderen. Zorg ervoor dat je het dier genoeg bezighoudt en ook dat je hem fysiek uitdaagt. Dit geldt des te meer als het dier binnenshuis wordt gehouden. Een huis met een tuin, waar het mannetje stoom kan afblazen en spelen, is ideaal.

De bolonka zwetna houdt er niet van om alleen te zijn en is het meest geschikt voor gezinnen waar er bijna altijd iemand thuis is of waar de gezinsleden hem meenemen. Als je een baan hebt, neem hem dan indien mogelijk mee naar je werk. Je collega’s zijn vast snel enthousiast over zijn vriendelijke en ongecompliceerde manier van doen. Omdat hij geen blaffer is en geen agressie vertoont met de juiste socialisatie, kun je de bolonka zwetna gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Verzorging van de bolonka zwetna

De charmante viervoeter heeft een lange, gekrulde en dikke vacht met veel onderhaar. Toch heeft de bolonka zwetna weinig verzorging nodig. Doorgaans is regelmatig kammen en trimmen van de zijdeachtige vacht voldoende.

Kenmerken van de bolonka zwetna

De bolonka zwetna is niet onderhevig aan seizoensgebonden verharing en verliest weinig of geen haar. Je huis, kleding en bank komen dus niet onder de haren te zitten.

Het ras heeft een lage gevoeligheid voor gewrichtsaandoeningen zoals patellaire dislocatie (ontwrichte knieschijf) en heupdysplasie. Sommige oogziekten kunnen ook voorkomen, waaronder progressieve retina-atrofie, die tot blindheid leidt. Neem contact op met een verantwoorde fokker die maximale waarde hecht aan de gezondheid van zijn honden. De Belgische kennelclub voorziet je graag van relevante adressen.

Bij ons vind je de beste producten voor je bolonka zwetna!

Naar de hondenproducten

Profiel Bolonka zwetna

Ras
Bolonka zwetna
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
klein, schofthoogte tot 26 centimeter
Gewicht
3 tot 4 kilogram
Anatomie
compact, matig breed lichaam; rechte bovenste profiellijn; rug, schouders en dijbenen goed gespierd; lichtvoetige tred
Ogen
ronde, middelgrote ogen; kleur donker, bij bruine honden ook lichter
Oren
hoog op de kop en middelgroot
Vacht en kleur
zijdeachtige, dikke en gekrulde vacht; alle kleuren behalve zuiver wit en een bonte vacht
Kenmerken
geen seizoensgebonden haarwisseling
Karakter
vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam, vrolijk, goedaardig
Verzorging
regelmatige verzorging met kam en borstel
Gezondheid
zelden erfelijke ziekten

Vind de juiste producten voor je bolonka zwetna

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren