Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Shih tzu: de donzige tempelhond van het ‘dak van de wereld’

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Shih Tzu hond staande in het zand

Volgens de legende bezat Boeddha een hond die in een leeuw kon veranderen. De shih tzu komt hier heel dichtbij, althans qua uiterlijk, met zijn gedrongen bouw, ronde kop en weelderige vacht. Qua karakter heeft deze kleine hond echter weinig gemeen met de wilde kat: shih tzu’s palmen je in door hun gedurfde, vrolijke aard en hun genegenheid. Deze lieve viervoeters verwachten volledige aandacht van hun mensenfamilie.

Loading...

Oud ras uit Tibet

De oorsprong van de shih tzu’s gaat ver terug: al in de zevende eeuw hielden Tibetaanse monniken de dieren als tempelhonden. Het ras is waarschijnlijk ontstaan door het kruisen van kleine lhasa apso’s met pekinezen. Ongeveer duizend jaar later werd de shih tzu populair onder de Chinese adel. Nadat het fokken van de shih tzu in China onder Mao tot stilstand was gekomen, namen hondenliefhebbers uit andere landen het behoud van het ras over. Groot-Brittannië vormt sinds 1929 het patronaat voor dit erkende ras.

Karakter van de shih tzu

Shih tzu’s zijn vriendelijke en aanhankelijke honden die altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan en graag spelen en ravotten. Ze zijn uitstekend geschikt als gezinshonden, maar ook als therapiedieren. Er wordt echter ook gezegd dat ze een zekere ‘arrogantie’ hebben, omdat de shih tzu een onafhankelijkheid heeft behouden die je eerder bij katten zou verwachten. Hij houdt er niet van om gedomineerd te worden.

Tegelijkertijd heeft de hond alle trucs onder de knie om zijn baasje om zijn poot te winden en te manipuleren. Val niet voor deze kleine charmeur, anders maakt hij daar misbruik van. Het jachtinstinct is slechts in geringe mate aanwezig.

Het opvoeden en houden van de shih tzu

Vanwege hun aanpassingsvermogen zijn shih tzu’s geschikt om binnen te houden, zolang ze maar elke dag voldoende bewegen en hun omgeving kunnen verkennen. Ze kunnen het niet uitstaan om alleen te zijn; het is ideaal als er altijd een familielid in de buurt is.

De opvoeding van de shih tzu is vrij delicaat. Veel dieren vertonen een zekere neiging om koppig te zijn, andere zijn te speels om de training serieus te nemen. Er is dus veel doorzettingsvermogen nodig. Ook kan het lang duren voor ze zindelijk zijn. Daar komt nog een typisch kenmerk van dit ras bij: veel shih tzu’s eten uitwerpselen, een gewoonte die je al direct moet stoppen bij de puppytraining.

Verzorging van de shih tzu

Shih tzu’s hebben geen haaruitval: de gladde of licht golvende bovenvacht groeit gewoon door. Om de vacht zijdezacht, schoon en klitvrij te houden, moet je deze dagelijks borstelen en regelmatig tot een praktische lengte laten trimmen. Vooral de binnenkant van de poten en de oren lopen risico op vervilting.

Als je de voorkeur geeft aan een exclusief lang kapsel voor je shih tzu, is meer inspanning nodig. De vacht moet vaker gewassen en met speciale verzorgende olie behandeld worden. Het haar valt dan zijdezacht aan de zijkanten van de hond op de grond.

Het bovenste haar op de kop moet altijd ofwel worden vastgebonden of geknipt, anders kan het in de ogen van de hond vallen en gaan irriteren.

Speciale kenmerken van de shih tzu

Er zijn een aantal factoren die verband houden met de korte snuit en de overbeet die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Let op warme dagen extra goed op je shih tzu: de honden zijn vatbaar voor een zonnesteek en blootstelling aan de brandende zon moet worden vermeden. Bovendien hebben shih tzu’s vanwege hun korte schedel vaak problemen met hun gebit en hun ademhaling. Rashonden zoals een shih tzu mogen daarom alleen worden gekocht bij een verantwoorde fokker. De KKUSH (Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus) heeft adressen van gerenommeerde fokkers voor je klaarliggen.

Bij ons vind je de beste producten voor je shih tzu!

Naar de hondenproducten

Profiel Shih Tzu

Ras
Shih Tzu
Oorsprong
Tibet
Classificatie
Gezelschaps- en hulphonden
Grootte
tot 27 centimeter
Gewicht
4,5 tot 8 kilo
Anatomie
sterk, langer dan hoog
Ogen
vooruitstaand
Oren
zeer harige, hangende oren
Vacht en kleur
zijdeachtig, dicht en lang; meestal zwart, wit, grijs, roodachtig, goudkleurig; veelkleurige vacht toegestaan
Kenmerken
vloeiende, zijdeachtige vacht met weinig haaruitval
Karakter
vriendelijk, speels, aanhankelijk, vatbaar voor jaloezie
Verzorging
uitgebreide verzorging vereist, of regelmatig trimmen van de vacht
Gezondheid
vatbaar voor klachten die samenhangen met de kop, zoals gebits- en ademhalingsproblemen; gevoelig voor warmte

Vind de juiste producten voor je shih tzu

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren