Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Pekinees: charmante gezelschapshond met een eigenzinnig karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Pekingese Hund mit weißem Fell

De pekinees was vroeger gereserveerd voor de Chinese heersers als paleishond en kreeg de bijnaam ‘de leeuwenhond’. Deze hondjes met een grote kop zijn zeer waakzame en intelligente dieren en trouwe metgezellen voor hun baasjes. Ze zijn goed voor alleenstaanden omdat ze graag een intieme band creëren met één bepaalde persoon. Deze knappe Chineesjes zijn echter eigenwijs en beslissen zelf wanneer het tijd is om te knuffelen en wanneer niet.

Loading...

Paleisbewakers in het Chinese rijk

De pekinees heeft een eeuwenoude traditie en werd als paleisbewaker zeer gewaardeerd door de Chinese heersers. Volgens de legende diende de kleine viervoeter zelfs Boeddha als gezelschapshond en veranderde hij in een leeuw in geval van gevaar. Deze moedige dwergen kwamen in 1860 naar Europa, als buit van de Britten in de Tweede Opiumoorlog. Ze genoten al snel een grote populariteit en werden in 1898 erkend als ras door de Britse kennelclub.

Het karakter van de pekinees

De pekinees is het al eeuwen gewend om mensen te begeleiden. Daarbij fixeren ze zich graag op één enkele verzorger, van wie ze veel houden. De dieren zijn zelfverzekerd en kiezen zelf hun vrienden. Een zekere eigenwijsheid hoort bij de aard van deze viervoeters, die graag bepalen hoe het eraan toegaat of wanneer ze knuffelen.

Deze kleine honden zijn buitengewoon waakzaam en ‘slaan onmiddellijk aan’ als er een vreemde komt opdagen. Ze zijn echter meestal geen luidruchtige blaffers, maar gewoon alerte waakhonden. Als een pekinees eenmaal een mens in zijn hart heeft gesloten, is hij een geweldige metgezel.

Het opvoeden en houden van de pekinees

De eigenwijze pekinees heeft absoluut een goede socialisatie nodig en moet puppylessen en een hondenschool volgen. Een liefdevol en consequent leiderschap is noodzakelijk, anders gebruikt hij menselijke zwakheden in zijn voordeel. Als de kleine hond je echter als leider heeft geaccepteerd, zal hij volgzaam en attent zijn, en dan is training vrij eenvoudig.

De pekinees is geen erg actieve metgezel en is zeer geschikt als gezelschapshond voor oudere mensen die geen lange afstanden meer kunnen lopen. Zelfs in een eenvoudig appartement in de grote stad komt hij goed tot zijn recht, mits hij genoeg te doen heeft en zijn dagelijkse snuffelrondjes buiten kan maken. De pekinees kan je bezig houden met zoekspelletjes en speelgoed. Hij kan eventueel ook genieten van de klikkertraining. Wat hij helemaal niet leuk vindt, is drukte en haast. Luide muziek, een bezoek aan de kerstmarkt of andere evenementen met veel mensen zijn niets voor deze gevoelige hond.

Verzorging van de pekinees

De lange vacht van de hond moet je dagelijks verzorgen met een kam en borstel. Een intensievere borstelbeurt is vooral belangrijk bij het verwisselen van vacht (de rui). Bovendien hebben de dieren vaak verlengde nagels, die je regelmatig moet controleren.

Kenmerken van de pekinees

Helaas ondervindt dit ras de negatieve gevolgen van doorfokken. De vaak extreem korte neus en de grote, uitpuilende ogen leiden tot ademhalingsproblemen en oogontstekingen. Bovendien hebben sommige dieren geen gezonde pootjes. Intussen mogen duidelijk zieke dieren niet meer worden gefokt. De vacht mag ook niet meer te dik en lang zijn.

Als je besluit om een pekinees als familielid te nemen, neem dan contact op met verantwoorde fokkers en let ook goed op of de ouders en puppy’s van deze dieren er gezond uitzien.

Bij ons vind je de beste producten voor je pekinees!

Naar de hondenproducten

Profiel Pekinees

Ras
Pekinees
Oorsprong
China
Classificatie
Japanse spaniël en pekinees
Grootte
klein, geen schofthoogte voorgeschreven
Gewicht
ongeveer 5 kilogram
Anatomie
kop merkbaar groot in verhouding tot het lichaam, vlak profiel; staart hoog aangezet en over de rug gedragen
Ogen
groot, donker
Oren
hartvormig, dicht tegen de kop
Vacht en kleur
grove bovenvacht met veel ondervacht, manen, kleuren: alle kleuren behalve albino en leverkleur toegestaan, vlekken ook toegestaan
Kenmerken
door de grote kop van het ras kan de geboorte gevaarlijk zijn voor zowel de teef als de pup
Karakter
alert, aanhankelijk, intelligent, kalm
Gezondheid
frequente aandoeningen van de luchtwegen en de ogen

Vind de juiste producten voor je pekinees

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren