• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Mopshond - aristocratische charmeur op vier poten

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een mopshond die in een weiland staat en aandachtig kijkt

“Leven zonder mopshond is mogelijk. Maar zinloos“, aldus Loriot. En terecht: de mopshond is een levendige, charmante en loyale metgezel: liefdevol en aanhankelijk. Je kunt zijn gerimpelde gezicht en grote ogen niet weerstaan. Maar laat je niet misleiden: mopsen weten precies wat ze moeten doen om mensen om hun poot te winden.

Loading...

Het hondje van de keizer

De mopshond is een aristocratische hond. Zijn oorsprong gaat 2000 jaar terug naar China, waar hij als “keizerlijke hond” alleen door vorsten mocht worden gehouden. Mopshonden kwamen in de 16e eeuw via Nederlandse handelaren naar Europa. Hier waren ze al snel ook enorm populair in aristocratische kringen – koningin Victoria had een heel stel mopshonden. De grappige hond was al snel in zwang als modedier onder deftige dames. Tegelijkertijd begon het ras te degenereren, omdat de mopshond, als levend accessoire in salons, geen soortgeschikt hondenleven leidde. Aan het einde van de 19e eeuw vervaagde de belangstelling voor de mopshond; maar momenteel staat hij weer volop in de belangstelling.

Het karakter van de mopshond

Klein maar krachtig: mopshonden hebben neiging tot hoogmoedswaanzin tegenover soortgenoten. Ze trippelen met een oervertrouwen door de wereld en reageren gevoelig op stemmingen. De mopshond tolereert geen eenzaamheid, hij wil overal bij betrokken zijn. Als hij zich achtergesteld voelt, dan laat hij dat zien: hij communiceert met zijn mensenfamilie met mimiek, gebaren en zijn repertoire van geluiden bestaande uit grommen, snuiven en mopperen. Mopsen zijn intelligent, maar ook eigenwijs en soms koppig. Een consequente opvoeding is essentieel al vanaf de puppyleeftijd.

De mopshond als huishond

Met een schouderhoogte van 32 centimeter is de mopshond een van de zogenaamde mini-molossers. Hij is niet geboren als sport- of waakhond, maar heeft carrière gemaakt op andere gebieden: hij is een ideale gezelschapshondond, vooral voor senioren. Door zijn gehechtheid en behoefte aan fysiek is hij hiervoor voorbestemd. Het kleine formaat maakt hem ideaal als stads- en appartementhond. De mopshond is ook een goede keuze voor een eerste hond. Hij kan goed overweg met kinderen en met andere huisdieren.

Mopshonden houden van water, balanceer- en apporteerspelletjes, maar het zijn zeker geen sportkanonnen. Joggen of meerennen met de fiets is niets voor hen. Hondenplezier dicht bij de grond is beter, zoals uitgebreid graven en ravotten. De mopshond klimt graag op banken en hoger gelegen plekken. Maar traplopen is ongezond, je kunt je lieveling dan maar beter optillen.

Close up van een mopshond

Gezondheid en verzorging van de mopshond

De zorg voor dit hondenras is veeleisend. De vacht, meestal in de kleuren beige of zwart, is gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen is echter noodzakelijk, omdat de mopshond de neiging heeft te verharen. De kop heeft uitgebreide zorg nodig: de huidplooien moeten schoon en soepel worden gehouden, de dierenarts heeft speciale verzorgingsproducten voor de oren. Regelmatige reiniging van ogen en neus is ook verplicht. Zorg ook voor een uitgebalanceerd dieet: mopshonden hebben een neiging tot overgewicht hetgeen ze niet kunnen compenseren met sporten.

Door de korte neus hebben de dieren een fokbepaalde aanleg voor aandoeningen van de luchtwegen. Tegenwoordig proberen fokkers de mopshond weer een beetje meer “neus” te geven. De uitpuilende ogen veroorzaken problemen met het hoornvlies. Ongeveer een op de honderd mopshonden lijdt aan pug-dog-encefalitis, een ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel. Koop je mopshond bij een gerenommeerde fokker en informeer ook naar het moederdier! Je zult waarschijnlijk lang plezier hebben van je mopshond.

Bij ons vind je de beste producten voor je mopshond!

Naar de hondenproducten

Profiel Mopshond

Ras
Mopshond
Oorsprong
China
Classificatie
Gezelschaps- en hulphonden
Grootte
tot 32 centimeter schouderhoogte
Gewicht
6,5 tot 9 kilogram
Anatomie
gekrulde staart, korte, ronde kop, lichte onderbeet, robuust, compacte lichaamsbouw
Ogen
licht uitpuilend
Oren
knoop- of rozenoren
Vacht en kleur
Structuur kort, zacht, nauwsluitend; kleuren beige, zwart, abrikoos, wit of zilver met zwart gezichtsmasker
Kenmerken
Reageert gevoelig op hitte en lichamelijke inspanning
Karakter
Aanhankelijk, grappig, moedig en behendig
Verzorging
Dagelijks borstelen, speciale verzorging van oren en huidplooien noodzakelijk
Gezondheid
Vatbaar voor ademhalings- en oogaandoeningen

Belangrijke opmerking over de fokkerij

De ‚Qualzuchtgutachten’ (advies kwelfokkerij), opgesteld in 1999 namens de federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijke huisdierenbezitters die van nature veel belang hechten aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou ook mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je mopshond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren