• Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
 • Meer dan 8.000 artikelen
Ein Jack Russell Terrier rennt über eine Wiese.

Jackrussellterriër - een kleine brutale aap veroorzaakt opschudding

Hij is klein, lenig en maakt indruk met zijn grappige manier van doen: de jackrussellterriër is een charmante clown en tegelijkertijd buitengewoon slim. Je moet echter niet vergeten dat deze kleine hond een consistente training en een ervaren eigenaar nodig heeft - er zit een volbloed jachthond in elke jackrussellterriër! Als hij in overeenstemming met zijn karakter wordt gehouden, kan hij uitgroeien tot een evenwichtige gezinshond.

Loading...

De jager van de pastorie

De kleine terriër is genoemd naar zijn eerste fokker: dominee John Jack Russell. Hij was een gepassioneerde vossenjager en fokte foxterriërs. In 1890 kocht hij het teefje “Trump”, dat de stammoeder werd van de russellterriër. Toen rond 1850 vossen in Australië kwamen, waren er ook jachtterriërs nodig op het nieuwe continent en werd er verder gefokt. De kenmerken van de jackrussellterriër, vooral de lichaamsbouw, zijn aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. De Britse variant, de Parson (“dominee”) russellterriër, heeft iets langere poten in vergelijking met de korte Australische lijn. De term jackrussellterriër wordt vaak gebruikt om naar beide soorten te verwijzen.

Karakter van de jackrussellterriër

Het karakter van de jackrusselterriër wordt gekenmerkt door onbevreesdheid en veel zelfvertrouwen, tot een lichte grootheidswaanzin aan toe. Deze behendige viervoeter kan zijn afkomst als onverschrokken jager niet verbergen en is op zoek naar alles wat beweegt, van eekhoorns tot de kat van de buren. Met speelgoed en apporteren kun je het jachtinstinct op een gecontroleerde manier sturen. Maar wees gewaarschuwd: de jackrussellterriër is een ballenliefhebber die urenlang enthousiast blijft. Jackrussellterriërs zijn waakzaam en slim en daarom ook goede waakhonden. Ze zijn erg aanhankelijk en zoeken voortdurend contact met hun baasje, en verdedigen hem dan ook met hart en ziel; andere honden of vreemden worden resoluut weggeblaft. In feite is de jackrussellterriër erg communicatief en levendig.

Het opvoeden en houden van de jackrussellterriër

De opvoeding van de jackrussellterriër heeft consistentie en impulsen nodig door middel van stimulerende activiteiten. Als de hond er geen genoeg van krijgt, neigt hij tot kattenkwaad en houdt hij zijn baasje ook graag voor de gek. Jackrussellterriërs proberen soms de sociale hiërarchie in de gezinsroedel uit te dagen. Dan moet je de hond zelfverzekerd duidelijk maken dat jij de leider bent. De dieren verdragen oudere kinderen meestal goed; samenwonen met andere huisdieren moet zorgvuldig worden getest. Jackrussells graven graag en stoppen niet bij mooi onderhouden bloemperken. Met een goede opvoeding gehoorzamen ze goed, komen ze direct als ze worden geroepen en passen ze zich bij hun activiteiten aan hun baasje aan. Deze kleine bundel energie heeft veel beweging nodig en idealiter een stuk land dat hij kan bewaken en verdedigen. Jackrusselterriërs voelen zich op hun gemak bij actieve mensen die veel tijd aan hen besteden en met hen ravotten.

Ein Jack Russell Terrier schläft.

Tips voor de verzorging van de jackrussellterriër

De uiterlijke verzorging is gemakkelijk bij kortharige jackrussellterriërs: een borstel en kam zijn voldoende. Je moet ruwharige dieren af en toe trimmen. Zorg ervoor dat je hond tijdig gewend raakt aan het regelmatig controleren van klauwen, ogen en tanden. Jackrussellterriërs zijn enigszins vatbaar voor tandsteen; je kunt dit met de juiste kauwproducten voorkomen.

Bij ons vind je de beste producten voor je jackrussellterriër!

Naar de hondenproducten

Eine Nahaufnahme eines Jack Russell Terriers.

Profiel Jackrussellterriër

 • Ras
  Jackrussellterriër
 • Oorsprong
  Groot-Brittannië
 • Classificatie
  Terriër
 • Grootte
  25 tot 30 centimeter schouderhoogte
 • Gewicht
  5 tot 6 kilogram
 • Anatomie
  langer dan hoog, hangende staart, staat in beweging omhoog
 • Ogen
  donker en amandelvormig
 • Oren
  V-vormig en naar voren gevouwen
 • Vacht en kleur
  kort, recht, ruw of stekelig haar; basiskleur wit, zwarte, bruine of vlammende accenten
 • Kenmerken
  slim en geestig
 • Karakter
  onverschrokken, zelfverzekerd, levendig, vriendelijk en intelligent
 • Verzorging
  kammen, borstelen, ruwharige honden regelmatig trimmen
 • Gezondheid
  incidenteel problemen met de knieschijf, ataxie (verminderde coördinatie van bewegingen) en myelopathie (ziekte van het ruggenmerg)
Loading...