Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Teckel - de ondergrondse hond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een teckel staat op de trap

Kleine Filou: hij zal je weten te verleiden als hij je recht aankijkt, maar hij is echt een kleine deugniet. De teckel is niet langer de exclusieve metgezel van jagers, maar heeft zich gevestigd als een populaire rashond. Hij is een van de klassiekers onder de gedomesticeerde hondenrassen. Het ras komt momenteel echter steeds minder vaak voor.

Loading...

De beste vriend van de jager

De teckel is een typisch Duits hondenras en werd al in de middeleeuwen gefokt voor de jacht: met zijn korte poten en langwerpige lichaam kon hij elk hol binnendringen, vandaar de verouderde naam “dashond”. De gehoorgang werd beschermd door de hangende oren. Buiten Duitsland werd de teckel populair toen in de 19e eeuw koningin Victoria geïnteresseerd raakte in het ras. Er wordt onderscheid gemaakt tussen langharige teckels, kortharige teckels en ruwharige teckels. De grootte van de teckel wordt meestal niet aangegeven door de schofthoogte, maar door de borstomvang. Volgens de FCI-norm moet deze voor de teckel minimaal 35 cm bedragen. Bij de dwergteckel kan 30 tot 35 cm worden gehaald en bij de konijnenteckel mag de borstomvang niet groter zijn dan 30 cm. Het gewicht van de teckel is navenant anders: afhankelijk van het formaat weegt een teckel tussen de 3 en 9 kilo.

Het teckel-karakter

Ondanks hun handige formaat zijn teckels geen schoothondjes. Bovendien zijn de energiebundels te levendig en druk. Als teckelhouder moet je tijd voor lange wandelingen plannen. Voorzichtigheid is geboden wanneer teckels samenleven met andere huisdieren: andere kleine dieren in en buiten het huis zijn een prooi voor hem. Het karakter van de teckel wordt gekenmerkt door veel moed en onverschrokkenheid. Begrijpelijk, omdat de hond tijdens de jacht op elk moment gevaarlijke dieren kon tegenkomen. Deze eigenschap heeft hij nog steeds: teckels hebben geen probleem om met grotere soortgenoten te vechten en hun positie te verdedigen door te keffen. Teckels zijn vriendelijk voor mensen, ze zijn gereserveerd naar vreemden toe. De gehechtheid van de teckel aan mensen is minder uitgesproken dan bij andere rassen. Omdat teckels achterdochtig en attent zijn, zijn ze uitstekende waakhonden.

Het opvoeden en houden van de teckel

Teckels zijn zelfverzekerd, hebben hun eigen wil en hebben de neiging zichzelf te overschatten. Wees consequent in het opvoeden van je huisgenoot anders zal de teckel het huishouden al snel overnemen! Met een beloningsgerichte, consistente opvoeding kunnen teckels worden aangezet om samen te werken. Taken zijn ook belangrijk: sporen volgen is een goede activiteit die past bij het natuurlijke gedrag van de teckel. Graven is ook een van de favoriete bezigheden van de teckel. Over het algemeen geeft hij de voorkeur aan lange, spannende hondensportactiviteiten. Een sleepriem en een tuigje zijn onmisbare accessoires voor de teckelhouder. De gepassioneerde speurneuzen verdwijnen door hun jachtkoorts snel in de struiken en laten zich moeilijk van hun spoor afleiden. De teckels maken zich geen zorgen dat ze hun baasje uit het zicht verliezen. Als je in een wildrijk gebied bent, vergeet dan niet: bij twijfel is een konijn belangrijker voor je teckel dan gehoorzaamheid. De teckel is dan ook geen geschikt ras voor beginners, want het is een werklustig dier met jachtinstinct.

Ein Dackel schaut direkt in die Kamera.

Vachtverzorging: tekencontrole en borstelen

Een hond die altijd dicht bij de grond door het kreupelhout wandelt, moet, vooral in de zomer, regelmatig op teken worden gecontroleerd. Gebruik voor onderhoud een tekentang, een vachtkam en een borstel die geschikt is voor de vachttextuur. Het skelet en de gewrichten van de teckel zijn niet ontworpen voor topsportprestaties of zware belasting. Ga dus overgewicht tegen en zorg dat de hond zo min mogelijk traploopt.

Bij ons vind je de beste producten voor je teckel!

Naar de hondenproducten

Profiel Teckel

Ras
Teckel
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Metgezellen en jachthonden
Grootte
17-27 centimeter schouderhoogte
Gewicht
3-9 kg
Anatomie
korte poten, proportioneel lange wervelkolom
Ogen
ovaal, donkerrood tot zwartbruin
Oren
Flaporen
Vacht en kleur
effen (rood, rood-geel, geel, allemaal met of zonder zwarte accenten), tweekleurig (diepzwart of bruin, elk met roestbruine of gele tint, gestreept, puur zwart of wit zonder tint ongewenst)
Kenmerken
extreem sterk jacht- en snuffelinstinct
Karakter
eigenwijs, zelfverzekerd, moedig, achterdochtig, waakzaam
Verzorging
regelmatige verzorging, speciale aandacht voor teken
Gezondheid
vatbaar voor diabetes, overgewicht en hernia, hartaandoeningen

Vind de juiste producten voor je teckel

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren