Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Miniatuur bullterriër: veel karakter ondanks het kleine formaat

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Ein Miniature Bullterrier

De clown onder de honden, zo beschrijven rasliefhebbers de miniatuur bulterriër. Zijn grappige, slimme en speelse manier van doen tovert een glimlach op het gezicht van elke toeschouwer. Thuis zijn deze dwergen met lange neus waakzame en aanhankelijke huisgenoten die graag de helft van de bank voor zichzelf reserveren. Hun koppigheid maakt hun opvoeding tot een uitdaging, en daarom moeten beginnende hondeneigenaars er eerst zorgvuldig over nadenken voordat ze deze hond aanschaffen.

Loading...

Miniatuur bulterriër: mini’s met een groot hart

De miniatuur bulterriër, door de liefhebbers ook wel ‘eikop’ of ‘mini’ genoemd, is een Brits hondenras. Al in de 19e eeuw concentreerden sommige bulterriër-fokkers zich op de bijzonder compacte lijnen. Het enthousiasme voor de kleine bulterriër, die noch qua karakter noch fysiek veel gemeen heeft met andere terriërrassen, nam aan het begin van de 19e eeuw af. Pas in de jaren veertig van de 20e eeuw laaide de passie voor de stoere dwergen weer op en werd de miniatuur bulterriër officieel erkend als ras door de kennelclub. De ‘Downface’ is het unieke kenmerk van dit buitengewone hondenras. Overigens staat hij ondanks zijn uiterlijk niet op de lijst van gevaarlijke honden.

Het karakter van de miniatuur bulterriër

Levendig, speels en fantasierijk: de miniatuur bulterriër houdt van ravotten en plezier hebben, bij voorkeur met zijn baasjes of zijn bekende hondenvrienden. De mini blijft nog vaak lang speels; ook oudere dieren zijn af en toe echte grappenmakers en huppelen vol levensvreugde door de tuin. Dankzij hun hoge stimulusdrempel en hun toegewijde houding ten opzichte van hun baasjes, wordt de mini beschouwd als een aan te bevelen gezinshond. Deze sterke honden mag je echter niet onderschatten. Deze spierbundels zijn waakzaam en komen ook graag voor hun baasjes op. Ze handelen zeer onafhankelijk en sommige eigenaars van het ras noemen hun instelling ten opzichte van training ‘koppig’ of ‘eigenwijs’. Deze slimme honden beslissen zelf graag op basis van de situatie en hun buikgevoel of ze een commando willen begrijpen – of niet.

Opvoeden en houden van de miniatuur bulterriër

De miniatuur bulterriër is niet gezegend met een grote ‘will to please’ – de drang om zijn baasjes te behagen heeft hij niet. Hij wil overtuigd worden. Hapjes kunnen hierbij een grote hulp zijn. Juist omdat mini’s zo slim en creatief zijn, is het des te belangrijker om vroeg aan een consistente training te beginnen en de kleine pup nergens mee weg te laten komen. De omgang met het dier en zijn strikte, maar positieve training moet gebaseerd zijn op een stabiele vertrouwensrelatie: drammen is absoluut contraproductief. Als miniatuur bulterriërs gewend zijn aan honden en katten wanneer ze puppy’s zijn, kunnen ze goed met andere huisdieren opschieten. De mini gaat graag wandelen, maar is geen atleet. Het maakt hem niet uit of hij in een stadsappartement of in een landhuis woont; het belangrijkste voor deze charmante krachtpatser is dat hij er altijd bij mag zijn. Hij houdt er in principe niet van om alleen te blijven. Zoekspelletjes, ravotten en knuffelen, daar bloeit hij helemaal van op. Taken die veel inzet en gehoorzaamheid vergen, zoals dummytraining, kunnen de miniatuur bulterriër nauwelijks boeien.

Verzorging van de miniatuur bulterriër

De korte, gladde en robuuste vacht van de mini’s is ongecompliceerd te onderhouden. De vacht moet één keer per week worden geborsteld en tegelijkertijd moeten de ogen, oren, nagels en tanden worden gecontroleerd.

Kenmerken en gezondheid

Van de miniatuur bulterriër moeten sommige ziektes die kenmerkend zijn voor het ras worden verduidelijkt als onderdeel van het fokplan. Deze omvatten hart-, oog- en nieraandoeningen en patellaire dislocatie. Witte dieren mogen niet worden gepaard, omdat er een verhoogd risico op doofheid en blindheid bestaat. Bij een gerenommeerde fokker vind je pups van een verantwoord ras. De charmante mini’s kunnen met goede zorg wel 16 jaar oud worden.

Je vindt bij ons de beste producten voor je miniatuur bulterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Miniatuur bulterriër

Ras
Miniatuur bulterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriërs, categorie bulterriër
Grootte
tot 35,5 centimeter
Gewicht
geen gewichtslimiet, stevig maar niet dik
Anatomie
rechthoekig met een brede borst, duidelijk gespierd
Ogen
staan dicht bij elkaar, bijna driehoekig, donker
Oren
middellange, vrij dunne, rechtopstaande oren
Vacht en kleur
kort en glad, bijna hard aanvoelend, met een ondervacht in de winter
Kenmerken
ongebruikelijke eierkopvorm met ‘Downface’
Karakter
moedig, levendig, waakzaam, eigenwijs en speels
Gezondheid
enkele bekende erfelijke ziekten (bijv. hart-, oog- en nieraandoeningen, patellaire dislocatie), risico op overmatig fokken, hoog risico op doofheid bij witte dieren

Vind de juiste producten voor je miniatuur bulterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren