Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Welsh corgi Pembroke: de favoriet van de queen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Welsh Corgi Pembroke rennend in een weide

De Welsh corgi Pembroke is een herdershond uit Wales. Kenmerkend zijn de korte poten en de vaak aangeboren bobtail. Deze honden horen niet thuis op de bank, ze zijn energiek en moeten bezig gehouden worden op een manier die past bij hun soort. Ze zijn vrij zeldzaam in België. Ze genoten een grote populariteit bij de Britse koninklijke familie: koningin Elizabeth II verloor haar hart aan hen en fokte ze decennia lang.

Loading...

Grote honden op korte poten

De Welsh corgi Pembroke is in ons land grotendeels onbekend. Ze verworven vooral bekendheid omdat koningin Elizabeth II decennialang Pembrokes hield en fokte. Haar laatste corgi stierf in 2018. Deze kortbenige honden genieten een groeiende populariteit in de VS, en in 2018 stonden ze op de 13e plaats op de lijst met meest populaire honden.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de hond uit Wales. Er zijn twee soorten corgi’s: de Pembroke en de Cardigan. De Pembroke is iets compacter, lichter en heeft soms een aangeboren bobtail. De Pembroke en Cardigan behoren tot de oudste rassen ter wereld en zouden al in de tiende eeuw bestaan hebben. Het is bekend dat ze al in de twaalfde eeuw als drijfhond voor vee en pony’s werden gebruikt. Vooral voor de koeien heeft de kleine hond een flinke dosis moed en doorzettingsvermogen nodig. Eind 19e waren de Corgi’s voor het eerst op een tentoonstelling te zien. Beide soorten werden in 1925 erkend door de Kennel Club (de overkoepelende organisatie van Britse rashondenclubs). In 1934 kwam het tot een aparte vermelding van beide soorten.

De rasstandaard voorziet in een maat van 25 tot 30 centimeter. Het kleurenpalet varieert van rood en sable via fawn tot zwart met brand, met of zonder wit op de poten, de borst en de nek. De hond kan ook witte aftekeningen op de kop en de snuit hebben.

Eigenschappen en karakter van de Welsh corgi Pembroke

Deze herdershonden zijn intelligent, alert, onverschrokken en levendig. Ondanks hun kleine formaat zijn het geen schoothondjes, maar willen ze uitgedaagd en aangemoedigd worden. Ze hebben een hechte band met hun mensen en zijn het liefst altijd in hun buurt. De compacte herdershonden zijn tot op hoge leeftijd speels. Maar let op: de corgi is een deugniet die zijn charme zal gebruiken om je om z’n kleine pootjes te winden.

Het opvoeden en houden van de Welsh corgi Pembroke

Als herdershond heeft de Welsh corgi Pembroke consequente leiding nodig, omdat hij anders de hiërarchie uitdaagt. Hij staat open voor positieve bekrachtiging en toont een ‘will to please’ wanneer hij met zijn baasje werkt. Ondanks de korte pootjes heeft hij voldoende beweging nodig en is hij geschikt voor hondensporten zoals behendigheids- en gehoorzaamheidstraining of speurwerk.

Verzorging van de Welsh corgi Pembroke

De middellange vacht moet dagelijks worden geborsteld, buiten dat is de verzorging niet moeilijk. Let op het gewicht van je trouwe viervoeter, corgi’s hebben de neiging om een beetje dikker te worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Welsh corgi Pembroke!

Naar de hondenproducten

Profiel Welsh corgi Pembroke

Ras
Welsh corgi Pembroke
Oorsprong
Wales, Groot-Brittannië
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
25 tot 30 centimeter
Gewicht
10 tot 12 kilogram (reuen), 9 tot 11 kg (teven)
Anatomie
diepstaand, energiek, robuust
Ogen
rond, middelgroot, bruin
Oren
middelgroot, rechtopstaand
Vacht en kleur
middellang, recht met een dikke ondervacht; rood, sable, fawn, zwart met brand, met of zonder wit op poten, borst en nek
Kenmerken
werd vroeger gehouden en gefokt door koningin Elizabeth II
Karakter
assertief, intelligent, levendig
Gezondheid
degeneratieve myelopathie (progressieve ruggenmergziekte), heupdysplasie (HD), progressieve retina atrofie (PRA, afstervend netvlies), ziekte van Von Willebrand (gebrek aan glycoproteïne, wat leidt tot een verhoogde neiging tot bloeden)

Vind de juiste producten voor je Welsh corgi Pembroke

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren