Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Schipperke: betrouwbare waakhond met veel energie

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Schipperke Hund spielt mit einem orangem Ball

Een nieuwsgierige blik en rechtopstaande, puntige oren: het schipperke is een uiterst alerte tijdgenoot. De kleine Belgische herder wordt beschouwd als uiterst waakzaam en verliest zijn territorium en zijn vervangende roedel niet uit het oog. De betrouwbare viervoeter bewaakte ooit de werkplaatsen en kantoren van Belgische ambachtslieden en kooplieden. Tegenwoordig is hij een toegewijde gezinshond, die echter wel mentaal en fysiek moet worden uitgedaagd.

Loading...

De kleine herdershond uit België

Schipperke betekent ‘kleine herdershond’ in het Vlaams. De genetische wortels van deze behendige viervoeter liggen in België en zijn nog niet volledig ontcijferd. Zeker is dat het schipperke in de middeleeuwen een van de populairste honden was onder ambachtslieden en kooplieden in steden als Antwerpen en Brussel. Hij is familie van de Belgische herder, met wie hij een gemeenschappelijke voorouder deelt: de zogenaamde Leuvenaar. Het schipperke wordt in België sinds 1885 gefokt; slechts drie jaar later werd een rasvereniging opgericht en werden rasstandaarden vastgesteld. Na de Tweede Wereldoorlog was het schipperke bijna uitgestorven. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende het hondenras in 1954.

Het karakter van het schipperke

Het schipperke is een geboren waakhond: hij beschermt hartstochtelijk en volhardend objecten, gebieden of mensen die hem zijn toevertrouwd. Daarbij blijft hij luid en helder blaffen. De levendige viervoeter heeft de neiging om voorzichtig of wantrouwend te zijn tegenover vreemden. Hij houdt echter des te meer van zijn eigen gezin: hij is aanhankelijk, dol op kinderen en heeft veel nabijheid nodig.

Dit Belgische hondenras wordt beschouwd als buitengewoon gemotiveerd, leergierig en volhardend. Ze komen zelden tot rust: de nieuwsgierige viervoeters houden het liefst de hele dag in de gaten wat er om hen heen gebeurt. Overigens zijn schipperkes gepassioneerde muizen- en rattenvangers.

Het opvoeden en houden van het schipperke

Het schipperke is een zeer flexibele hond: als hij mentaal en fysiek genoeg wordt uitgedaagd, kun je hem zowel in een stadswoning als op het platteland houden. Als de kleine Belg zich verveelt, wordt hij vaak een ‘blaffer’. Naast lange wandelingen zouden ook hondensporten zoals behendigheidstraining, dog dancing of hondenfrisbee op het wekelijkse recreatieprogramma van deze hond moeten staan. Het schipperke past bij actieve mensen en heeft nauwe gezinsbanden nodig. Omdat hij een eigen wil heeft, is het belangrijk hem consequent en liefdevol op te voeden. Je kunt professionele hulp krijgen bij een puppyschool of een hondentrainer. De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle opvoeding is een hechte band tussen hond en baasje.

Verzorging van het schipperke

De vacht van het schipperke zou een of twee keer per week geborsteld moeten worden, vaker tijdens de rui.

Kenmerken van het schipperke

Al in de middeleeuwen leed dit ras aan een genetisch defect dat leidde tot het ontbreken van een staart. Enige tijd werden staartloze schipperkes zelfs specifiek gefokt. Tegenwoordig wordt dit door de meeste verantwoorde fokkers afgewezen. Zorg ervoor dat je je hond bij een gerenommeerde fokker koopt. Er worden echter elk jaar maar heel weinig puppy’s van dit ras geboren.

Bij ons vind je de beste producten voor je schipperke!

Naar de hondenproducten

Profiel Schipperke

Ras
Schipperke
Oorsprong
België
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
reu: 28 tot 33 centimeter schofthoogte, teef: 25 tot 30 centimeter schofthoogte
Gewicht
4 tot 7 kilogram
Anatomie
sterk, breed, gedrongen, maar harmonieus
Ogen
kleine donkerbruine ogen in amandelvorm, levendige blik
Oren
rechtopstaande, kleine spitse oren in een driehoekige vorm
Vacht en kleur
dicht, stevig, weelderig met veel ondervacht; zwart
Kenmerken
aangeboren genetisch defect: staartloosheid
Karakter
behendig, waakzaam, dol op kinderen, leergierig, werklustig
Verzorging
regelmatige wekelijkse verzorging

Vind de juiste producten voor je schipperke

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren