• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

De levendige dwergkeeshond: klein, maar krachtig!

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwergspitz mit kleiner Schnauze

Een kleine, levendige haarbal op vier poten: dwergkeeshonden zijn zeer populair als gezelschaps- en gezinshond. De redenen zijn duidelijk: deze schattige, kleine dieren met hun betrouwbare kop en grote knoopogen zijn zelfverzekerde, intelligente en vrolijke hondjes, die (mits goed opgevoed) hun baasjes erg gelukkig maken.

Loading...

Van Pommeren naar Engeland en terug

Het succesverhaal van de dwergkeeshond begon 200 jaar geleden. In de regio Pommeren kwamen de eerste rassen van spits (keeshond), die bijzonder klein was, al vroeg op. Dit is waar de Engelse naam van de dwergkeeshond vandaan komt: ‘Pomeranian’. De kleinere versie van de spits was in Duitsland al lang in de vergetelheid geraakt, alleen in Groot-Brittannië werd het ras verder gefokt. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw beleefde het ras een heropleving in Duitsland. Ondertussen wordt de dwergkeeshond steeds populairder. Geen wonder, want dit vrolijke hondenras heeft veel positieve kanten.

Het karakter van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond is een zeer aanhankelijke, liefdevolle en mensgerichte hond, maar vereist wel de nodige training. Hoewel de dwergkeeshond met zijn maximale gewicht van 4,5 kilogram niet veel weegt, ziet hij zichzelf graag als de beschermer van het gezin. Hij bewaakt ze vaak luidruchtig. De dwergkeeshond geldt ook als een van de meest loyale vertegenwoordigers van zijn geslacht. Zijn focus op mensen is een kwaliteit die veel liefhebbers van het ras waarderen. Heeft de dwergkeeshond ooit zijn baasje gevonden, dan zal hij deze niet zo snel uit het oog verliezen. Hij weet je moeiteloos voor zich in te nemen met zijn speelse, vriendelijke en slimme gedrag.

Opvoeden en houden van de dwergkeeshond

Aangezien de dwergkeeshond barst van het zelfvertrouwen, is het belangrijk om hem goed op te voeden. Zeker voor onervaren eigenaars is een bezoek aan de hondenschool van essentieel belang. Vanwege zijn beschermende instinct en zijn fixatie op mensen kan de dwergkeeshond wantrouwend gedrag vertonen, vooral jegens soortgenoten, en daarom is het belangrijk om al vroeg ontmoetingen met hem te oefenen in een puppy-speelgroep of tijdens het uitlaten van honden. Hier wordt je lieveling op de juiste manier gesocialiseerd. Ook als je een oudere dwergkeeshond adopteert, zul je zeker profiteren van een hondentraining. Houd er rekening mee dat het vaak wat meer geduld en liefde voor jou en je dwergkeeshond kost om hem het gewenste gedrag aan te leren.
Omdat de dwergkeeshond erg gehecht is aan zijn mensen, mag je hem niet te lang alleen laten. Leer hem als hij nog een puppy is hoe hij alleen moet zijn, zodat hij je af en toe uit het zicht kan laten. Voor dit kleine hondje zijn middellange wandelingen meestal al genoeg. Deze leergierige viervoeter houdt er echter van om spelletjes te doen die bij zijn soort horen en zijn intelligentie op de proef stellen. Klikkertraining is bijvoorbeeld een geweldige manier om de dwergkeeshond uit te dagen.

Verzorging en kenmerken van de dwergkeeshond

Omdat de dwergkeeshond een dichte ondervacht heeft, moet je hem regelmatig borstelen. Dit voorkomt klitvorming. De kleine versie van de spits is ook vatbaar voor problemen met de knieën, de longen en het hart. Regelmatige controles bij de dierenarts hebben daarom de hoogste prioriteit.

Als je een puppy krijgt, let dan op de fokkwaliteit. Een betrouwbare fokker is lid van de Belgische keeshondenclub en laat je de puppy’s bij de moeder thuis zien, vertelt je over de zorg en heeft al de eerste stappen gezet, zoals ontwormen en het implanteren van de chip. Naast een inentingsbewijs geeft hij je ook een afstammingsbewijs mee.

Bij ons vind je de beste producten voor je dwergkeeshond!

Naar de hondenproducten

Profiel Dwergkeeshond

Ras
Dwergkeeshond
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Waak- en gezelschapshonden
Grootte
20 tot 22 centimeter schofthoogte
Gewicht
3 tot 4,5 kilogram (gemiddeld 3,5 kilogram)
Anatomie
geblokt, harmonieus, vosachtig
Ogen
amandelvormig in zachtbruine tinten
Oren
spits, rechtopstaand en dicht bij elkaar
Vacht en kleur
weelderige vacht met een dichte ondervacht, gebruikelijke vachtkleuren zijn zwart, wit, oranje of crème
Kenmerken
zeer mensgebonden, buitengewoon opvallende vacht met zeer kleine afmetingen
Karakter
aanhankelijk, speels en zeer zelfverzekerd
Verzorging
wekelijks borstelen om klitten te voorkomen
Gezondheid
aanleg voor knie-, hart- en longaandoeningen

Vind de juiste producten voor je dwergkeeshond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren