Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De levendige dwergkeeshond: klein, maar krachtig!

27.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Zwergspitz mit kleiner Schnauze

Een kleine, levendige haarbal op vier poten: dwergkeeshonden zijn zeer populair als gezelschaps- en gezinshond. De redenen zijn duidelijk: deze schattige, kleine dieren met hun betrouwbare kop en grote knoopogen zijn zelfverzekerde, intelligente en vrolijke hondjes, die (mits goed opgevoed) hun baasjes erg gelukkig maken.

Is er een verschil tussen de dwergkeeshond en een pommeriaan?

Het succesverhaal van de dwergkeeshond begon 200 jaar geleden. In de regio Pommeren werden al vroeg de eerste bijzonder kleine keeshondrassen gefokt. Hier komt overigens ook de Engelse naam van de dwergkeeshond vandaan: „Pomeranian“ of pommeriaan. De kleinere versie van de keeshond raakte in Duitsland lange tijd in de vergetelheid en het ras werd alleen verder gefokt in Groot-Brittannië. Vervolgens beleefde het in de jaren zeventig een opleving in Duitsland. Ondertussen wordt de dwergkeeshond steeds populairder. Geen wonder, want het vrolijke hondenras heeft veel voordelen te bieden. Inmiddels genieten ook diverse dwergkeeshybriden een grote populariteit. Een variant is bijvoorbeeld een kruising van een pommeriaan met een husky, die „Pomsky“ of „Huskarian“ wordt genoemd. Tot nu toe is dit echter nog geen erkend hondenras. Zoals bij de meeste kruisingen is het niet met zekerheid te voorspellen welke kenmerken en lichaamsafmetingen bij de betreffende hond zullen domineren.

Het karakter van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond is een zeer aanhankelijke, liefdevolle en mensgerichte hond, maar vereist wel de nodige training. Hoewel de dwergkees met zijn maximale gewicht van 4,5 kg niet veel weegt, ziet hij zichzelf graag als de beschermer van het gezin. Hij bewaakt ze vaak luidruchtig. De dwergkees geldt ook als een van de meest loyale vertegenwoordigers van zijn soort. Zijn focus op mensen is een eigenschap die veel liefhebbers van het ras waarderen. Heeft de dwergkees zijn baasje gevonden, dan zal hij deze niet zo snel uit het oog verliezen. Hij weet je moeiteloos voor zich in te nemen met zijn speelse, vriendelijke en slimme gedrag.

ProfielDwergkeeshond

Ras
Dwergkeeshond
Herkomst
Duitsland
Classificatie
Waak- en gezelschapshonden
Grootte
20 tot 22 centimeter schofthoogte
Gewicht
3 tot 4,5 kilogram (gemiddeld 3,5 kilogram)
Lichaamsbouw
geblokt, harmonieus, vosachtig
Ogen
amandelvormig in zachtbruine tinten
Oren
spits, rechtopstaand en dicht bij elkaar
Vacht en kleur
weelderige vacht met een dichte ondervacht, gebruikelijke vachtkleuren zijn zwart, wit, oranje of crème
Speciale kenmerken
zeer mensgebonden, buitengewoon opvallende vacht met zeer kleine afmetingen
Karakter
aanhankelijk, speels en zeer zelfverzekerd
Verzorging
wekelijks borstelen om klitten te voorkomen
Gezondheid
aanleg voor knie-, hart- en longaandoeningen

Opvoeding en houden van een dwergkeeshond

Aangezien de dwergkeeshond barst van het zelfvertrouwen, is het belangrijk om hem goed op te voeden. Zeker voor onervaren eigenaars is een bezoek aan de hondenschool van essentieel belang. Vanwege zijn beschermende instinct en zijn fixatie op mensen kan de dwergkeeshond wantrouwend gedrag vertonen, vooral jegens soortgenoten, en daarom is het belangrijk om al vroeg ontmoetingen met hem te oefenen in een puppy-speelgroep of tijdens het uitlaten op een hondenwei. Hier wordt je lieveling op de juiste manier gesocialiseerd. Ook als je een oudere dwergkeeshond adopteert, zul je zeker profiteren van een hondentraining. Houd er rekening mee dat het vaak wat meer geduld en liefde voor jou en je dwergkeeshond kost om hem het gewenste gedrag aan te leren. Het toverwoord hier is consistentie. Met positieve bekrachtiging en lof voor het gewenste gedrag komen jullie er zeker!

Omdat de dwergkeeshond erg gehecht is aan zijn mensen, mag je hem niet te lang alleen laten. Leer hem als hij nog een puppy is hoe hij alleen moet zijn, zodat hij je af en toe uit het zicht kan laten. De volgzame viervoeter houdt zich ook graag bezig met intelligente en soortspecifieke spelletjes. Trainen met de clicker is bijvoorbeeld een geweldige manier om de dwergkees uit te dagen.

Verzorging en speciale kenmerken van de dwergkeeshond

Omdat de dwergkeeshond een dichte ondervacht heeft, is regelmatig borstelen een must. Zo voorkom je dat zijn knuffelige vacht gaat klitten. De kleine versie van de keeshond is ook vatbaar voor knie-, long- en hartproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts hebben daarom heel belangrijk.

Is een dwergkeeshond een gezinshond?

Als openhartige, vriendelijke en speelse hond is de dwergkees perfect geschikt als gezinshond. Met zijn beschermende eigenschap zorgt hij goed voor zijn mensen – ook al overschat hij zich daarbij af en toe. In de regel kan hij goed overweg met kinderen en ook met soortgenoten. In het ideale geval is hij als puppy al gewend aan andere huisdieren. Als een volwassen dwergkeeshond in een huishouden met andere dieren komt, kan dit onder bepaalde omstandigheden moeilijker zijn. Zoals bij elke hond, is een consistente, liefdevolle opvoeding het belangrijkste voor een succesvol samenleven.

Zijn dwergkezen „keffers“?

Ondanks zijn kleine formaat straalt de levendige dwergkeeshond zelfvertrouwen uit en zet hij soms „een grote mond” op. Dwergkeeshonden hebben inderdaad de neiging om te blaffen en te keffen. Met de juiste training kan overmatig blaffen worden tegengegaan. Wees niet bang om hulp te zoeken bij een bekwame hondentrainer als u het overmatig blaffen niet onder controle krijgt. Ongewenst gedrag kan je relatie schaden op de lange termijn en elkaar de vreugde ontnemen, en dat zou zonde zijn.

Wat heb je allemaal nodig voor een dwergkeeshond?

In principe heeft een dwergkeeshond-puppy geen speciale uitrusting nodig. Je kunt dus een basisuitrusting kopen zoals je dat voor elke andere hond zou doen. Dit omvat bijvoorbeeld een riem en een halsband of, beter nog, een harnas in een geschikte maat, een comfortabele hondenmand, een voer- en drinkbak en wat hondenspeelgoed. Je moet ook een hondenborstel kopen voor de vachtverzorging. Als er een dwergkeeshond-pup in huis komt, heb je ook puppyvoer voor kleine rassen nodig. Als je niet zeker weet welk voer het beste is voor je nieuwe aanwinst, kun je dit het beste aan je dierenarts vragen. Ook als je dwergkeeshond in topvorm is, is het zinvol om je hond door een dierenarts te laten nakijken. In de praktijk krijg je ook belangrijke informatie over hoe je je hond gezond kunt houden en welke voorzorgsmaatregelen daarvoor nodig zijn. Ook leert een pup bij het eerste bezoek de dierenarts kennen en kan hij zich zonder stress vertrouwd maken met de situatie. Je kunt hem er thuis ook aan laten wennen dat zijn oren en mond zorgvuldig worden gecontroleerd door hem van tijd tot tijd te belonen met iets lekkers. Dit maakt latere onderzoeken in de praktijk kinderspel.

Hoeveel beweging heeft een dwergkeeshond nodig?

Een dwergkeeshond is relatief zuinig als het gaat om lichaamsbeweging. Natuurlijk zijn voldoende beweging, spel en bezigheid ook voor dit ras belangrijk. Het hoeft echter geen kilometerslange wandeling te zijn voor de mini-dwergkees, zodat hij ook goed overweg kan met verschillende korte wandelingen door het stadspark. Als je de mentale en fysieke fitheid van je kleine hondenvriend wilt trainen, denk dan voor de dwergkees aan hondensporten als agility, gehoorzaamheid of Dog dancing. De trainingsintensiteit moet binnen het gematigde bereik blijven dat geschikt is voor deze hond. Sporten heeft niet alleen gezondheidsvoordelen voor je trouwe viervoeter, het verdiept en versterkt ook jullie relatie en is goed voor jullie beiden!

Hoeveel kost een dwergkeeshond?

Hoeveel een dwergkeeshond kost kan verschillen van fokker tot fokker. Gemiddeld kunt u echter rond de 1000 euro verwachten voor een dwergkeeshond-puppy. Als je een dwergkeeshond wilt kopen, kijk dan niet alleen naar de prijs.

Waarop moet je letten voordat je een dwergkeeshond koopt

Bij het kopen van je dwergkeeshond moet je je concentreren op een verantwoordelijke dwergkeeshondfokker. Maar hoe herken je een gerenommeerde fokker? Er zijn verschillende criteria waarop je moet letten. Een betrouwbare fokker is bijvoorbeeld meestal lid van de Verein für Deutsche Spitz e. V. Zoals bij elk hondenras is er een vergunning vereist onder de Dierenwelzijnswet om dwergkeeshonden te fokken. Een teken van integriteit van een fokker is dat hij je zijn dieren in hun thuisomgeving laat zien. Natuurlijk laat hij je niet alleen de dwergkees-puppy’s zien, maar ook hun moeder. Het spreekt in ieder geval voor zich dat de welpen en de moeder nog samen zijn.

Dit is ook een criterium dat een fokker belangrijk zou moeten vinden: Hij geeft zijn puppy’s nooit af voordat ze twaalf weken oud zijn. Omdat een gezonde sociale en mentale ontwikkeling belangrijk is voor hem. Het spreekt ook voor de fokker als hij je niet onder druk zet om een hond te kopen. Idealiter mag je de puppy’s meerdere keren bezoeken voordat je een hond kiest. Nog een kenmerk een goede fokker is dat hij geduldig en vakkundig al je vragen over zijn fokkerij en de honden beantwoordt. Hij zorgt ervoor dat veterinaire zorg in orde is, legt de gezondheidsverzorging aan je uit en heeft de eerste stappen al gezet, zoals het ontwormen en implanteren van de chip. Als je een van zijn puppy’s hebt uitgekozen, krijg je van hem ook een vaccinatiekaart en een bewijs van stamboom mee.

Koop in geen geval een dwergkeespuppy (of een ander dier) van een handelaar die je een dier laat zien op vreemde, anonieme plaatsen, zoals een parkeerplaats of een hok. Word ook achterdochtig als een fokker weigert je kennis te laten maken met de andere dieren of de moeder van de pup. Koop in de regel geen dier met een twijfelachtige achtergrond uit medelijden. Vaak gaat het om illegale puppyhandelaren die alleen om geld geven en niet om het welzijn van de dieren.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren