• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
6 Shetland Sheepdog Hunde sitzen vor einer Tür

Shetland sheepdogs: kleine energiebundels met een groot hart

De verwantschap van Shetland sheepdogs met langharige collies is niet te ontkennen. Maar ze zijn veel meer dan een miniatuurversie van Lassie. De gevoelige en intelligente Shelties zijn trouwe metgezellen tijdens een wandeling en doen enthousiast mee aan elke hondensport. Dankzij hun ongecompliceerde karakter zijn het geweldige gezinshonden.

Loading...

Veel meer dan een kleine collie

De Shetland sheepdog, of kortweg Sheltie, komt van de Shetland-eilanden. Kleine dieren zoals Shetlandpony’s en Shetland-schapen gedijen goed in het barre klimaat van deze eilanden. De boeren hadden daarom een zuinige, kleine hond nodig om de kuddes te hoeden – en een sterke werkhond. Er wordt aangenomen dat de Sheltie is ontstaan uit een kruising tussen bordercollies (Schotse herdershonden) en Groenlandse honden. Collies kunnen er ook bij betrokken zijn geweest – de gelijkenis in uiterlijk pleit daarvoor. In 1909 richtten enthousiastelingen de Shetland Collie Club op met als doel een miniatuurversie van de collie te fokken. Dit stuitte echter op verzet van de colliefokkers, en daarom werd het ras pas vijf jaar later erkend door de British Kennel Club. Shelties worden nu gehouden als gezelschaps- en herdershonden. Je ziet ze veel bij hondensporten zoals behendigheidstraining. De rasstandaard voorziet in een ideale maat van 37 centimeter voor reuen en 35,5 centimeter voor teven. Een afwijking van meer dan tweeënhalve centimeter is ongewenst. De Shetland sheepdog (sheltie) wordt gefokt in de kleuren sable, driekleur, blue merle, zwart-wit en zwart met bruin.

 

 

Het karakter van de Sheltie

Shelties zijn zeker geen schoothondjes, maar stevige werkhonden. Ze leren snel en gemakkelijk. Bovenal wil de Shetland sheepdog (sheltie) zijn mensen een plezier doen en geeft hij er de voorkeur aan de hele dag bij hen in de buurt te zijn – erbij zijn is alles voor deze kleine hond. Als herdershond hebben Shelties een lage irritatiedrempel. Dit leidt er soms toe dat ze zich graag laten zien en reageren. Het zijn zeer gevoelige honden die veel empathie ontwikkelen voor hun mensenfamilie. Ze zijn aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, waardoor ze goede bewakers van het huis en de tuin zijn.

 

 

Het opvoeden en houden van de Shetland sheepdog (sheltie)

De wil om te behagen en zijn gevoeligheid maken van de Sheltie een gemakkelijk op te voeden hond. Let wel: hij kan niet te veel druk in zijn opvoeding verdragen. De Sheltie is ideaal voor mensen die graag actief zijn in de frisse lucht. Als je je Shetland sheepdog mentaal en fysiek bezighoudt, kun je hem zelfs binnenshuis houden. Zorg er bij het grootbrengen van de pup voor dat hij zich aan zijn rustperiodes houdt. Op deze manier krijg je een evenwichtige hond die meedoet met alle leuke dingen, maar het ook kan accepteren als er geen ‘actie’ in het verschiet ligt.

Verzorging van de Shetland sheepdog

De Shetland sheepdog is een langharige hond met een volle buitenvacht en zacht onderhaar. Toch is verzorging gemakkelijk. Borstel je Sheltie een keer per week helemaal door. Je moet vooral op de oren en oksels letten, hier heeft de vacht de neiging om te klitten. Kam hier vaker of knip regelmatig de viltknopen uit de vacht.

 

 

Gezondheid van de Sheltie

De Shetland sheepdog (sheltie) wordt als een relatief robuust ras beschouwd. Erfelijke afwijkingen zoals HD (heupdysplasie), MDR1-defect (geneesmiddelintolerantie) en CEA (Collie Eye Anomaly) komen echter af en toe voor. Koop je Sheltie dus bij een gerenommeerde fokker.

 

Bij ons vind je de beste producten voor je Shetland sheepdog!

Naar de hondenproducten

 

Profiel Shetland sheepdog (sheltie)

 • Ras
  Shetland sheepdog (sheltie)
 • Oorsprong
  Shetland-eilanden, Groot-Brittannië
 • Classificatie
  Herdershonden en veedrijvershonden
 • Grootte
  37 centimeter (reuen), 35 centimeter (teven)
 • Gewicht
  ongeveer 9 kilogram (reuen), 6,5 kilogram (teven)
 • Anatomie
  kleine werkhond met symmetrisch postuur
 • Ogen
  bruin, voor honden in blue merle kunnen ze blauw of blauw-gespikkeld zijn
 • Oren
  klein en dicht bij elkaar op de schedel, in opmerkzame toestand naar voren gedragen met omgeslagen punten
 • Vacht en kleur
  langharige vacht met bovenhaar en ondervacht; kleuren sable, driekleur, blauw merle, zwart-wit en zwart met bruin
 • Kenmerken
  intelligente hond die snel leert en van zijn mensen houdt, maar de neiging heeft te keffen
 • Karakter
  ongecompliceerd karakter, gevoelig en gereserveerd tegenover vreemden
 • Verzorging
  makkelijk te verzorgen, wekelijks borstelen, oren en oksels regelmatig kammen
 • Gezondheid
  relatief robuust ras, incidenteel MDR1-defect (overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen), heupdysplasie of Collie Eye Anomaly

Vind de juiste producten voor je Shetland sheepdog (sheltie)

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren