Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

IJslandse hond: veelzijdige waak- en gezinshond van het eiland

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Islandhund steht auf einem kleinen Hügel

De IJslandse hond behoort tot de zeldzamere hondenrassen, maar vindt steeds meer liefhebbers onder hondenvrienden die op zoek zijn naar een intelligente, actieve en aanhankelijke metgezel. Het ras, dat in IJsland zelf bijna is uitgestorven, is robuust, gemakkelijk op te voeden en veelzijdig: of het nu gaat als deelnemer aan hondensporten, als metgezel bij het paardrijden of als lid van actieve gezinnen - de IJslandse hond heeft veel talenten.

Loading...

Uit het hoge noorden

Een leven met de natuur is nog steeds een vanzelfsprekendheid op het eiland IJsland. Eeuwenlang vormde het fokken van schapen en paarden naast de visserij de belangrijkste pijler van het levensonderhoud. Honden namen cruciale taken op zich: ze moesten hoeden, waken en jagen. Wat in andere landen door verschillende rassen werd gedaan, werd in IJsland vanwege de geïsoleerde locatie door een enkel hondenras op zich genomen.

De IJslandse hond, die waarschijnlijk door de Vikingen is  geïntroduceerd, werd een veelzijdige werkhond die leefde als onderdeel van het gezin. Andere rassen hebben intussen de typische Íslenskur fjárhundur (ook wel IJslandse herdershond genoemd) op IJsland ondertussen verdrongen. Gelukkig krijgt de middelgrote hond steeds meer fans over de hele wereld.

Karakter van de IJslandse hond

De IJslandse hond is uniek qua uiterlijk en veelzijdige karakter. Hij wordt al naar gelang de taal en standaard beschreven als een Duitse herder of spits, wat perfect zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen weerspiegelt. Hij houdt van mensen en ontwikkelt een hechte band met zijn familie. Voor kinderen is de geduldige, rustige huisgenoot een geweldige speelkameraad, ook al moet je natuurlijk altijd de boefjes in de gaten houden.

De originele IJslandse hond brengt een flink portie slimheid met zich mee. Hij is intelligent, denkt vooruit en is buitengewoon nieuwsgierig en leergierig. Hij toont zich moedig, zelfverzekerd en eerlijk, zonder zich de leidende rol toe te willen eigenen. Hij werkt het liefst met mensen samen. Of hij nu schapen hoedt, als metgezel fungeert tijdens lange ritten, deelneemt aan hondensport of ratten verjaagt – de IJslandse hond doet alles met hart en ziel!

Opvoeding en het houden van de IJslandse hond

De alerte, actieve IJslandse hond is niet de beste keuze voor een appartement. Dit kan alleen als je veel op pad bent met de hond en hij alleen thuis komt om te slapen. Hij voelt zich prettiger in een huis met een tuin, waar hij veel tijd buiten op wacht kan doorbrengen. De nieuwsgierige honden zijn op jonge leeftijd al erg avontuurlijk, daarom is een stevige schutting een must.

Qua socialisatie en opvoeding kun je een vriendelijke viervoeter verwachten die openstaat voor nieuwe dingen en er zonder verlegenheid op af gaat. Hij kan een duidelijk jachtinstinct ontwikkelen. Zorg er bij het opvoeden voor dat je een goed verankerd commando aanleert om hem terug te roepen en maak je jonge hond vast met een sleeplijn. De IJslandse hond heeft een hoog niveau van fysieke en mentale belasting nodig. Hij kan voor bijna alles enthousiast gemaakt worden – van hondentrucs tot agility.

Verzorging van de IJslandse hond

De robuuste, weerbestendige vacht van de IJslandse hond bestaat uit halflang tot lang dekhaar en een dikke ondervacht. Vooral tijdens de rui verhaart de donzige hond veel en moet hij dagelijks worden geborsteld. Buiten de ruiperiode houd je met wekelijks borstelen de overlast van haaruitval in huis onder controle.

Bijzonderheden van de IJslandse hond

Ondanks dat er af en toe intensieve inteelt heeft plaatsgevonden geldt de IJslandse hond als een zeer robuust ras met weinig erfelijke aanleg voor aandoeningen. Je kunt je puppy het beste kopen bij een gerenommeerde, geregistreerde fokker wiens honden de noodzakelijke tests voor fokgoedkeuring hebben doorstaan. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus in België stelt je fokkerslijsten ter beschikking.

Met goede zorg kan de middelgrote IJslandse hond 12 jaar en ouder worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je IJslandse hond!

Naar de hondenproducten

Profiel IJslandse hond

Ras
IJslandse hond
Oorsprong
IJsland
Classificatie
Spitsen en honden van het oertype
Grootte
42 tot 46 centimeter schouderhoogte
Gewicht
9 tot 14 kilogram
Anatomie
Compact en sterk
Ogen
Groot tot zeer groot en donker
Oren
Klein tot middelgroot, staand
Vacht en kleur
Middellang tot lang, kleuren van geelbruin tot crème, bruin, grijs en zwart met witte aftekeningen
Kenmerken
Veelzijdig, zeer geschikt voor gezinnen
Karakter
Vrolijk, robuust, beweeglijk, alert en nieuwsgierig
Gezondheid
Wordt beschouwd als een robuust ras met weinig gezondheidsproblemen

Vind de juiste producten voor je IJslandse hond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren