Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Epagneul Breton - kleine jachthond, groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Epagneul Breton Hund steht auf einer Wiese

De Epagneul Breton komt oorspronkelijk uit het hart van Bretagne. Hij wordt in heel Frankrijk als jachthond gebruikt. Tot op de dag van vandaag is de Breton een werkend ras dat indien mogelijk moet kunnen gaan jagen. Om gelukkig te zijn heeft hij als gezinshond de lichaamsbeweging nodig die bij de soort past.

Loading...

Jagen is zijn passie

In Frankrijk maakt de Epagneul Breton deel uit van het straatbeeld. Vanwege zijn uitstekende jachteigenschappen wordt hij gehouden door gepassioneerde jagers, maar hij is ook te vinden als huis- en boerderijhond. Hij is het gelukkigst als hij samen met zijn mens op jacht gaat. De kleine voorstaande hond vindt zijn oorsprong in het hart van het ruige Bretagne. Voor deze bijzondere honden is hier zelfs een museum ingericht.

De exacte geschiedenis van zijn oorsprong is in het duister. Er wordt aangenomen dat er een ongewenste paring was van een teef van de Engelse setter met een reu van de Bretonse kippenhond. De pups moeten het beste van beide ouders hebben verenigd. Enaud des Vicomte was zo enthousiast over zijn hondencreatie dat hij de fokkerij promootte. In 1907 richtte hij de “Club L’Epagneul Breton à queue courte naturelle” op (club voor de Bretonse spaniël met van nature korte staart). Anurie (aangeboren zonder staart) werd al in de eerste rasstandaard voorgeschreven, hoewel er ook honden zijn met een lange staart.

De Breton onderscheidt zich door zijn fijne neus en het geconcentreerde en uitgebreide onderzoeken van de velden. Hij is een onvermoeibare werker, ook na het schot, in het water of onder ongunstige omstandigheden.

Het karakter van de Epagneul Breton

Bretons zijn intelligente honden die een hechte band met hun baasje hebben. Ze zijn sensibel en fijngevoelig. De kleine voorstaande honden hebben een hoog energieniveau. Toch houden ze van knuffelen, zijn ze liefdevol en eisen ze hun schouderklopjes op. Als perfectionisten willen ze altijd hun best doen; falen ergert ze.

Het opvoeden en houden van de Epagneul Breton

Bretons zijn gevoelig en gehoorzaam. Te veel druk van zijn baasje is contraproductief. Als werkhonden zijn ze het gelukkigst als ze mogen gaan jagen; dat is hun passie. Je kunt je metgezel ook meenemen op een dummy-training, Mantrailing (personen zoeken) of speuropdrachten of als reddingshond gebruiken. Als jachthonden rennen ze heel graag, en twee uur wandelen per dag is het minste om aan hun behoeften te voldoen.

Verzorging van de Epagneul Breton

De fijne vacht is gemakkelijk te verzorgen. Kam het na een wandeling of een jachttocht om klitten en dergelijke te verwijderen. Je moet zijn oren regelmatig controleren op insecten en ontstekingen.

Speciale kenmerken van de Epagneul Breton

De meeste Duitse fokkers verkopen hun Bretons alleen aan jagers en valkeniers. Als je geïnteresseerd bent in dit ras, bestaat de mogelijkheid om puppy’s te kopen in Frankrijk of om een dier van een dierenwelzijnsorganisatie die Bretons uit Frankrijk en Spanje redt te adopteren.

Je vindt bij ons de beste producten voor je Epagneul Breton!

Naar de hondenproducten

Profiel Epagneul Breton

Ras
Epagneul Breton, Bretonse voorstaande hond
Oorsprong
Bretagne, Frankrijk
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
48 tot 51 centimeter (reuen), 47 tot 49 centimeter (teven)
Gewicht
13,6 tot 18,2 kilogram
Anatomie
Sterk, harmonieus, compact, bijna vierkant; hoge staart, meestal kort of zonder staart
Ogen
Ovaal, iets schuin geplaatst, bij voorkeur donker
Oren
Hoog aangezet, breed, kort
Vacht en kleur
Medium, fijn, glad of licht golvend; wit en oranje, wit en zwart, wit en bruin, met vlekken
Kenmerken
Intelligente hond waarmee je moet gaan jagen of die je op de juiste manier moet gebruiken
Karakter
Aanhankelijk, gemakkelijk in de omgang, gevoelig, vriendelijk
Gezondheid
Relatief robuust ras, in Frankrijk zijn cystinurie (vorming van cystinestenen in de blaas), heupdysplasie (HD) en patellaire luxatie (abnormale ontwikkeling van het kniegewricht) bekend

Vind de juiste producten voor je Epagneul Breton

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren