Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Tibetaanse terriër - een liefdevolle bundel energie uit Azië

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Tibet Terrier im Vordergrund eines Sees.

De Tibetaanse terriër is geen terriër, maar een kleine, pluizige herdershond uit de hoogten van Tibet. Zijn open, vriendelijke en speelse karakter heeft de deuren en harten in Europa voor dit hondenras geopend. De waakzame en kindvriendelijke metgezel neemt tegenwoordig veel taken op zich - als speelkameraad, entertainer, volgeling en bankkussen. Kortom: een lieve hond die in veel gezinnen past.

Loading...

Een geschenk uit het hart

Er is niet veel bekend over de oorsprong van de Tibetaanse terriër. De middelgrote honden dienden als waak- en herdershonden in Tibet, waarbij ze als belangrijkste taak het melden van gevaren hadden. Ze leefden op boerderijen en in tempels, vergezelden kuddes vee in de bergen en zijn tot op de dag van vandaag zeer flexibel en taai. Volgens een lange traditie werden deze wollige honden niet verkocht, maar altijd weggegeven. De eerste twee Tibetaanse terriërs werden als cadeau door een Engelse arts meegenomen naar Groot-Brittannië. Ze werden ten onrechte geclassificeerd als terriërs, maar hebben noch genetisch, noch wat betreft karakter veel met hen gemeen.

Het karakter van de Tibetaanse terriër

„Altijd op wacht” – zo kan men het waakzame karakter van de Tibetaanse terriër kort samenvatten. Zijn taak als waakhond zit diep in zijn genen verankerd en zorgt ervoor dat hij altijd met één oor naar zijn omgeving luistert. Hij is energiek, actief en geïnteresseerd in elke vorm van aandacht. De donzige herdershond hecht zich nauw aan zijn mensen en zou het liefst altijd en overal erbij willen zijn.. Dankzij zijn open, vriendelijke karakter is de middelgrote Tibetaan een goede metgezel die bijna overal welkom is. Tibetaanse terriërs zijn gereserveerd en voorzichtig tegenover vreemden, maar zonder agressief te zijn. Een goede socialisatie in de eerste paar maanden zal de hond helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en zich op een ontspannen manier door het dagelijkse leven te bewegen.

Opvoeding en het houden van de Tibetaanse terriër

De Tibetaanse terriër voelt zich net zo comfortabel op de bank als op een lange tocht door de bossen en velden. Zijn grote behoefte aan beweging wil graag bevredigd worden – hetzij door uitgelaten in de tuin te spelen, hetzij door lange wandelingen of fietstochten te maken, hetzij door mee te gaan met een paardrijtocht. Voor zijn formaat rent hij verbazingwekkend graag en is hij bijzonder ijverig. Op latere leeftijd kan hij wat rustiger worden. De herdershond is prima geschikt voor een appartement als hij voldoende wordt uitgelaten en ook genoeg hersenwerk krijgt. Hij laat zich enthousiast maken voor veel hondensporten zoals hondenfrisbee, dogdancing of agility. Het belangrijkste dat hij samen met zijn mensen in actie is – dan is de Tibetaanse terriër in zijn element.

Verzorging van de Tibetaanse terriër

Samen met al zijn voordelen brengt de Tibetaanse terriër wel een flinke taak voor zijn eigenaar mee: de verzorging van de vacht. Je zou de zijdezachte, lange vacht dagelijks moeten borstelen om hem te bevrijden van het vuil, de klitten en takjes die hij buiten heeft verzameld. Je Tibetaanse terriër heeft meerdere keren per jaar een professionele vachtverzorging nodig waarbij het haar wordt uitgedund en de oren grondig worden onthaard. Wanneer je dit niet doet raken de oren verstopt en ontsteken ze. Je moet in totaal minimaal twee uur per week plannen om de vacht en oren te verzorgen. De kleine herdershonden worden geacht niet erg vatbaar te zijn voor aandoeningen en worden meestal 12 tot 15 jaar oud.

Bij ons vind je de beste producten voor je Tibetaanse terriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Tibetaanse terriër

Ras
Tibetaanse terriër
Oorsprong
Tibet
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
35 tot 41 centimeter schouderhoogte
Gewicht
8 tot 14 kilogram
Anatomie
Compact, rechthoekig en harmonieus
Ogen
Groot, donker en moeilijk te zien tussen de vacht
Oren
Middelgrote, zeer harige hangende oren
Vacht en kleur
Tweelaagse vacht met een dikke ondervacht en golvende, zachte deklaag; in vele kleuren, van wit tot zwart, talrijke bruin- en goudtinten en ook bont en driekleurig
Kenmerken
Geen terriër, maar een herdershond met weinig jachtinstinct en een vacht die nauwelijks verhaart
Karakter
Vrolijk, speels, waakzaam en zeer intelligent
Verzorging
Zeer veel verzorging eisende vacht die dagelijks moet worden geborsteld en waarmee af en toe een bezoek aan de hondenkapper nodig is
Gezondheid
Over het algemeen goed, tests om bepaalde erfelijke ziekten uit te sluiten door de fokker noodzakelijk

Vind de juiste producten voor je Tibetaanse terriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren