Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Shar Pei: een werkelijk veelzijdige, serieuze hond

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Ein Shar-Pei Hund beim Gassi gehen.

Het zouden zorgenrimpels kunnen zijn, de rimpels die vandaag de dag kenmerkend zijn voor de shar-pei. In de jaren zeventig werd zijn soort nog beschouwd als het zeldzaamste hondenras ter wereld. In de 19e eeuw werden de dieren ook gebruikt voor hondengevechten. Ondertussen hebben hondenliefhebbers het liefdevolle, rustige karakter van de hond met de grimmige uitstraling ontdekt. Nieuwsgierig: traditionele shar-peis waren lang niet zo gerimpeld als het moderne type. Overdreven huidflappen zouden hen als werkhonden ernstig hebben gehinderd.

Loading...

De oorsprong van de shar-pei

Archeologische vondsten en afbeeldingen uit de tweede eeuw voor Christus bewijzen dat de shar-pei toen al bestond. De bakermat van het ras is het kustgebied van Zuid-China. Gewone mensen hielden de shar-pei als werkhond voor de jacht, als herdershond en als wachthond voor het huis. Dat de shar-pei na al die tijd in de afgelopen eeuw bijna volledig verdween, was te wijten aan de exorbitante belastingen die hondeneigenaren moesten betalen onder het communistische regime. Dit leidde ertoe dat in de jaren zeventig een shar-pei- fokker uit Hong Kong Amerikaanse collega’s om hulp vroeg zodat het ras in het buitenland kon worden behouden. Dat lukte en aan het einde van het decennium kwamen de eerste fokdieren naar Nederland.

Karakter van de shar-pei

De shar-pei is een hond met een sterk karakter die zich niet snel uit zijn evenwicht laat brengen. Hij is aanhankelijk en toegewijd aan zijn mensen en moet zichzelf voortdurend overtuigen van hun genegenheid. Hij toont zijn “will to please”, de drang om zijn mensen te behagen, door gehoorzaamheid en vriendelijk gedrag. De hond is intelligent en waakzaam: hij zorgt goed voor het territorium van zijn roedel. Zijn gedrag kan een majestueuze indruk maken; hij is gereserveerd tegenover vreemden.

Het opvoeden en houden van de shar-pei

De gevoelige shar-pei heeft aandacht en aanspraak nodig. Dit is echter in de eerste plaats belangrijk: Consistentie en volharding van de kant van de eigenaar tegenover de wilskracht van de hond. Als de shar-pei je als alfadier heeft geaccepteerd, staat niets een hechte mens-hond-partnerschap in de weg. Om dit te bereiken moet je gedegen ervaring met het houden van een hond hebben of deze opdoen. De hond wil altijd bij zijn mensen zijn en mag niet voor langere tijd alleen worden gelaten. Je moet hem vanaf het begin trainen een kortere periode alleen te blijven. Het is nu eenmaal in het dagelijks leven niet altijd te vermijden de hond voor een korte tijd thuis te laten.

De ideale plek voor het houden van de shar-pei is een omgeving met vrije toegang tot een tuin die hij als territorium kan bewaken. Op het dagelijkse programma moeten verder lange wandelingen of trektochten staan, want de shar-pei is een hond met een goed uithoudingsvermogen die zijn kracht wil uitleven. Het is kenmerkend voor de shar-pei dat hij uit is op „serieuze” taken. Spelletjes in de stijl van ‚agility’ zijn niet zijn ding.

Verzorging van de shar-pei

Het verzorgen van de shar-pei is eenvoudig. Dankzij zijn korte vacht is regelmatig borstelenom losse haren te verwijderen voldoende. De huid moet echter zorgvuldig worden gecontroleerd op veranderingen en eventueel verzorgd worden. De zorg is ingewikkeld, vooral als zich eczeem in de huidplooien heeft gevormd.

Opvallende kenmerken van de shar-pei

De shar-pei is vatbaar voor een aantal aandoeningen die verband houden met de opvallende huidplooien en de nog steeds beperkte genenpool. Verantwoordelijkheidsbewuste fokkers streven ernaar om abnormale rimpelvorming tegen te gaan. Conform de FIC (Fédération Cynologique Internationale) worden uitstulpingen op het lichaam beschouwd als een uitsluitingscriterium. Bijzonder problematisch zijn klachten aan ogen, luchtwegen en bloedsomloop door overvloedige huid op en rond de kop.

Er zijn ook verschillende dermatologische aandoeningen en een erfelijke aanleg voor amyloïdose, een auto-immuunziekte van het eiwitmetabolisme. Een andere typische ziekte is de shar-pei-koorts die zwellingen van de enkels veroorzaakt. Het is daarom essentieel een hond uit een verantwoorde fokkerij te kopen. Bij de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten zijn bijvoorbeeld lijsten met fokkers te vinden.

Bij ons vind je de beste producten voor je shar-pei!

Naar de hondenproducten

Profiel Shar-Pei

Ras
Shar-Pei
Oorsprong
China
Classificatie
Jacht- en waakhond
Grootte
44 tot 51 centimeter
Gewicht
20,4 tot 27,2 kilogram
Anatomie
Middelgroot, vierkant-compacte lichaamsbouw, korte lendenen, platte schedel, dikke, hoog aangezette staart, huidplooien op schouder en schedel, nijlpaard-achtige snuit
Ogen
Donker, amandelvormig
Oren
Klein, dik en driehoekig, licht afgerond uiteinde
Vacht en kleur
Kort, borstelig, van het lichaam afstekend, nauwsluitend bij de benen en het hoofd; alle consistente kleuren behalve wit zijn toegestaan
Kenmerken
Bang voor water
Karakter
Kalm, liefdevol, loyaal, serieus
Verzorging
Weinig werk, regelmatig borstelen
Gezondheid
Neiging tot verschillende genetische en door de huidplooien begunstigde aandoeningen.

Belangrijke opmerking over de fokkerij

De ‚Qualzuchtgutachten’, opgesteld in 1999 namens de federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijkheidsbewuste huisdiereneigenaars die van nature veel belang hecht aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je shar-pei

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren