Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Finse lappenhond: van werkhond van de Sami tot gezinshond

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Finnischer Lapphund Hund läuft durch den Schnee

De Finse lappenhond vergezelt mensen al eeuwen als een betrouwbare hoeder en jachthond. Tegenwoordig is de zeldzame Suomenlapinkoira, zoals hij in Finland wordt genoemd, een sociale en ongecompliceerde metgezel. Hij vertrouwt op mensen, is vredig, houdt van kinderen en is ideaal als gezinshond.

Loading...

Hoeder van rendieren

In zijn thuisland Lapland gebruiken de Sami de Finse lappenhond of Suomenlapinkoira al eeuwenlang als beschermer en hoedende hond voor rendieren. Sinds hij in 1945 voor het eerst werd geclassificeerd als hondenras, is zijn populariteit als gezinshond toegenomen. De naam werd verschillende keren gewijzigd, in 1993 werd overeenstemming bereikt over “Finse lappenhond”.

Karakter van de Finse lappenhond

Houd je van sporten in de natuur en wil je een rustige, waakzame hond die enthousiast over alle activiteiten is? Mensgericht, zachtaardig met kinderen en graag middenin de actie; de Finse lappenhond voelt zich buitengewoon op zijn gemak in actieve gezinnen. Hij is een attente en vriendelijke metgezel en blijft, dankzij zijn aanpassingsvermogen, zelfs in onbekende situaties kalm.

Finse lappenhond: Opvoeding en houden

De Finse lappenhond heeft zowel lichamelijke als mentale oefening nodig. Het is het beste om van tevoren al bekend te zijn met de behoeften van dit ras en een regelmatig bezoek aan een hondenschool in te plannen. Je nieuwe huisgenoot neemt enthousiast deel aan puppyspeeluurtjes en geniet van de uitdagingen van de hondensport Agility. Voor een soepele mens-dierrelatie is Obedience vereist, en dat past heel goed bij de aard van de Finse lappenhond. Om hem te houden is het ideaal een huis met tuin te hebben. Als hij als puppy goed gesocialiseerd is, kan hij goed overweg met andere huisdieren.

Verzorging van de Finse lappenhond

De weelderige pelsjas van de Finse lappenhond bestaat uit lang bovenhaar en een dikke ondervacht en moet regelmatig worden verzorgd. Tijdens het ruien in het voor- en najaar moet je hem dagelijks borstelen, en daarbuiten twee tot drie keer per week.

De Finse lappenhond: Kenmerken

Als je deze robuuste, ongecompliceerde en actieve metgezel aan je gezin wilt toevoegen, neem dan contact op met een gerenommeerde fokker. .

Bij ons vind je de beste producten voor je Finse lappenhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Finse lappenhond

Ras
Finse lappenhond (in Finland: "Suomenlapinkoira")
Oorsprong
Finland
Classificatie
Noordse waak- en hoedende honden
Grootte
Schofthoogte 49 centimeter (reuen), 44 centimeter (teven), met een tolerantie van elk +/- 3 centimeter
Gewicht
15 tot 24 kilogram
Anatomie
Sterk en gespierd; de lichaamslengte overtreft de schofthoogte, de diepte is ongeveer de helft van de schofthoogte; rechte rug met slechts licht hellende punt en hoog aangezette, middellange, langharige staart; diepe, niet te brede borst met licht gewelfde ribben; slechts iets verhoogde onderste profiellijn; ledematen krachtig en sterke botten; goed gebogen, nogal ovale poten met dik haar; middellange nek, sterke, tamelijk brede kop met een uitgesproken stoppel
Ogen
Donkerbruin, afhankelijk van de vachtkleur; ovale vorm; vreedzame uitdrukking
Oren
Middelgroot, driehoekig, zeer bewegelijk; met een brede aanzet; half of volledig rechtop gedragen; het ene oor half rechtop en het andere rechtop is ook mogelijk
Vacht en kleur
Dikke, lange vacht met steil, grof buitenhaar en dikke, fijne ondervacht; vooral bij reuen weelderige manen; korter haar op de kop en de voorkant van de poten; alle kleuren zijn toegestaan, waarbij één primaire kleur overheerst; andere kleuren toegestaan op de kop, nek, staart, poten en onderkant van het lichaam
Kenmerken
Sterke drang om te bewegen; blaft graag; geschikt als werkende hond en als gezinshond
Karakter
Vredig, slim en leergierig, moedig, mensgericht
Gezondheid
Wordt beschouwd als een robuust ras met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar

Vind de juiste producten voor je Finse lappenhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren