Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Japanse spits: kleine, slimme hond met betoverende elegantie

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Japan-Spitz Welpe.

Nihon Supittsu, zo heet de Japanse spits in zijn thuisland in het Verre Oosten. In vergelijking met aloude traditionele rassen, is deze elegante kleine hond daar nog niet zo lang thuis. Hoewel er een opvallende gelijkenis is met de Duitse grote of middelgrote spits (keeshond), verschilt de Japanse spits op een paar details van zijn Europese tegenhangers. Waarschijnlijk het belangrijkste pluspunt van de kleine Japanner: hij is geen blaffer.

Loading...

Japanse spits: geschiedenis van het ras

De oorsprong van de Japanse spits kan niet duidelijk worden verklaard. Maar er zou eigenlijk een directe relatie moeten zijn met de Duitse spits, die begin 20e eeuw Japan bereikte via Rusland en China. Spitsen werden ook geïmporteerd uit China en Noord-Amerika om ze verder te fokken. De kleine Japanse spits werd pas in de jaren dertig als een onafhankelijk ras gefokt. Hij wordt sinds 1948 in Japan erkend als rashond. Erkenning door het overkoepelende fokkerijverband Fédération Cynologique Internationale (FCI) vond plaats in 1964.

Karakter van de Japanse spits

Japanse spitsen zijn flinke, slimme viervoeters. Ze zijn speels en behendig, maar niet te temperamentvol. Deze honden zijn attent; niets ontsnapt hen. De dieren ontwikkelen een hechte band en zijn aanhankelijk en trouw aan hun menselijke roedel, inclusief kinderen en mogelijk andere huisdieren. De ‘will to please’ is in de Japanse spits zeer uitgesproken, deze viervoeter probeert altijd om het zijn baasje naar de zin te maken. Aanvankelijk staat hij wantrouwend tegenover vreemden, maar hij zoekt niet onmiddellijk de confrontatie op, zoals veel andere spitsen. Deze hond staat het liefst midden in de actie om niets te missen van wat er om hem heen gebeurt. In een goed gesocialiseerde Japanse spits vind je een ongecompliceerde metgezel met een opgewekte uitstraling.

Het opvoeden en houden van de Japanse spits

In tegenstelling tot zijn vermoedelijke Europese voorouders, blaft de Japanse spits veel minder. Als je in een appartement woont, is dit een aanzienlijk voordeel. De Japanse spits moet je echter voldoende ruimte bieden en hij stelt ook de toegang tot een tuin op prijs. Het jachtinstinct van de Japanse spits is zeer laag. Dit betekent dat stressvrij wandelen in de natuur goed mogelijk is.

De Japanse spits is intelligent en laat zich behoorlijk eenvoudig trainen. Hij is ook geschikt voor hondensporten waarvoor een beetje hersens nodig zijn, zoals behendigheidstraining, trick dogging of dog dancing. Gemeenschappelijke activiteiten met jou passen bij zijn speelse karakter, hij geniet van je aanwezigheid. Hij kan het echter niet verdragen om lange tijd alleen te blijven.

Verzorging van de Japanse spits

De verzorging van de Japanse spits is iets ingewikkelder dan bij een kortharige hond. De hond moet regelmatig (bij het ruien dagelijks) zorgvuldig geborsteld worden. Ook bij de tandverzorging heeft hij je hulp nodig: om tandsteen te voorkomen, moet je de tanden van je speurneus minstens één keer per week met een hondentandenborstel poetsen.

Kenmerken van de Japanse spits

Zoals bij veel kleinere honden, heeft de Japanse spits een verhoogde aanleg voor een patellaire luxatie, d.w.z. de knieschijf die eruit springt. Dit is echter geen rasspecifiek probleem. De traankanalen van de Japanse spits kunnen ook steeds meer verstopt raken. Distichiasis is een opmerkelijke ziekte bij de Japanse spits. Kleine haartjes aan de rand van het ooglid irriteren het hoornvlies permanent. Verantwoorde fokkers proberen dit erfelijke fenomeen tegen te gaan.

Koop je Japanse spits bij een gerenommeerde fokker die geeft om de gezondheid van zijn dieren. De Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (KKUSH) kan je hierbij helpen.

Bij ons vind je de beste producten voor je Japanse spits!

Naar de hondenproducten

Profiel Japanse spits (keeshond)

Ras
Japanse spits (keeshond)
Oorsprong
Japan
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
30 tot 38 centimeter
Gewicht
ongeveer 4,5 tot 11 kilogram
Anatomie
harmonieuze, elegante lichaamsbouw, bijna gebulkte schouders, diepe, brede borst, kleine kop met slanke snuit, hoge staart wordt op de rug gedragen
Ogen
middelgroot, amandelvormig, donker
Oren
driehoekig, rechtop gedragen
Vacht en kleur
weelderige vacht met rechte, uitstekende bovenvacht en dikke ondervacht; kort op kop, oren en voorkant van pootjes; manen op nek, schouder en borst; uitsluitend puur wit
Kenmerken
laag jachtinstinct
Karakter
intelligent, alert, vriendelijk, speels
Gezondheid
aanleg voor patellaire luxatie, distichiasis en geblokkeerde traankanalen

Vind de juiste producten voor je Japanse spits

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren