• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Een Pomsky puppy speelt met een bal

Pomsky: de lieve miniatuur-husky uit Amerika

Een kleine hond, donzig als een spits (keeshond) en edel als een husky: de pomsky uit de USA combineert het uiterlijk van twee hondenrassen in een compact formaat. Dit aantrekkelijke uiterlijk en zijn aansprekende karakter hebben hem in de Engelssprekende wereld de titel ‘King of Toys’ (koning van de dwerghondjes) opgeleverd. In België is de pomsky tot dusver relatief onbekend; de laatste jaren is de populariteit van de kruising echter enorm gestegen.

Loading...

Het verhaal van de pomsky

De pomsky is een vrij jong hondenras. Het is een kruising van dwergkeeshond (Pomeranian in het Engels) en husky – dat verklaart de naam. Elke keer dat je van een ‘Huskarian’ hoort, wordt deze combinatie bedoeld. Hoewel het hondenras zo nieuw is dat er nog steeds geen fokstandaard is, biedt de International Pomsky Association in haar land van herkomst, de VS, de eerste aanwijzingen voor de gewenste rasstandaard. Deze vereniging is tevens het aanspreekpunt voor uitgebreide informatie over het hondenras. Belangrijk om te weten: vanwege het natuurlijke verschil in grootte tussen de ouders, worden pomsky’s verwekt door kunstmatige inseminatie. De moeder is altijd de husky, om geboorteproblemen te voorkomen die worden veroorzaakt door te grote puppy’s.

 

 

Karakter van de pomsky

De pomsky combineert de sterke punten van het karakter van zijn stamouders: hij is vrolijk en energiek als een spits (keeshond) en tegelijkertijd loyaal en intelligent als een husky. Pomsky’s worden gezien als speels en wilskrachtig. De typische pomsky heeft ook een sterk beschermend instinct en als er iets merkwaardigs gebeurt, laat hij zeker van zich horen. Zijn levendigheid gaat gepaard met een zekere neiging om ongeduldig te zijn. Echter, de mate waarin de kenmerken van de husky of spits de overhand hebben, verschilt van hond tot hond.

 

 

De pomsky opvoeden, houden en verzorgen

Pomsky’s zijn metgezellen voor mensen die veel bewegen en die ze op lange wandelingen of bij het sporten kunnen begeleiden. Ondanks het kleine formaat hebben de dieren een prima uithoudingsvermogen en waarderen ze buitenactiviteiten. Daarnaast heeft de hond veel activiteit nodig om zich uit te kunnen leven. Hij is daarom ook geschikt voor huishoudens met gezinnen waar altijd wel iets te beleven is.

 

In vergelijking met een volbloed husky, is de pomsky een stuk gemakkelijker op te voeden. Deze kruising is meestal gemakkelijk te trainen en heeft een uitgesproken ‘will to please’: hij wil zijn baasje een plezier doen.

 

Het verzorgen van de pomsky is tijdrovend, omdat de vacht met dik onderhaar en zijdezachte toplaag dagelijks geborsteld moet worden. Als je het dier als pup op een speelse manier aan deze procedure laat wennen, is dit echter geen probleem.

 

 

Kenmerken van de pomsky

De pomsky wordt beschouwd als een modehondje. Het doel van de fokkerij is een kleine gezinshond met de look van een sledehond. Strikt genomen zijn de honden geen nieuw ras, maar een doelbewust gefokte mix; een gangbare praktijk in de VS. Daardoor zijn de verschijningsvormen van de pomsky afhankelijk van de fokgeneratie. Dieren van de eerste generatie zijn dus nog steeds vrij (en uiteenlopend) groot; na nog twee generaties (waarin pomsky’s met elkaar zijn gepaard) vlakt de lichaamsgrootte af naar het gewenste niveau. Het valt nog te bezien in hoeverre typische predisposities voor ziekten zullen ontstaan binnen deze foklijnen.

 

De pomsky is nog geen erkend hondenras in België, daarom zijn er geen fokkerslijsten bijgehouden door de Belgische kennelclub. Als je geïnteresseerd bent in een pomsky, ga dan eerst zelf na of de aanbieder een serieuze partij is.

 

 

Bij ons vind je de beste producten voor je pomsky!

Naar de hondenproducten

 

Profiel Pomsky

 • Ras
  Pomsky
 • Oorsprong
  VS
 • Classificatie
  nog geen classificatie; vergelijkbaar: gezelschapshond
 • Grootte
  ongeveer 30 centimeter, sterk variërend
 • Gewicht
  4 tot 14 kilogram, sterk variërend
 • Anatomie
  twee types, afhankelijk van het dominante fenotype: grote spits (keeshond) of kleine husky, korte snuit, gekrulde staart
 • Ogen
  alle oogkleuren (fokdoel: staalblauw); verschillende oogkleuren ogen ook mogelijk
 • Oren
  klein, driehoekig en puntig
 • Vacht en kleur
  zijdezacht; zwart, wit, bruin, grijs met alle typische husky-aftekeningen
 • Kenmerken
  kruising van twee hondenrassen
 • Karakter
  levendig, intelligent, loyaal
 • Verzorging
  regelmatig voorzichtig kammen en borstelen, eventueel trimmen
 • Gezondheid
  vanwege een gebrek aan gegevens geen uitspraken over rasspecifieke risicodisposities

Vind de juiste producten voor je pomsky

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren