Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Duitse spits - de terugkeer van de waakzame boerderijhond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Deutscher Spitz schaut direkt in die Kamera.

Vooral op het platteland was een spits of keeshond historisch alomtegenwoordig als huis- en boerderijhond en had hij goed zicht op zijn territorium. Kleine spitsen waren populair bij de dames als schoothondjes. De populariteit van de spits is de afgelopen tijd zo sterk afgenomen dat het in 2003 werd uitgeroepen tot bedreigd huisdierras. Misschien vindt een spits bij jou een nieuw thuis?

Loading...

De spits past op!

De spits of keeshond is een van de oudste Duitse gedomesticeerde hondenrassen, ook al is de oorsprong niet helemaal duidelijk. Er zijn aanwijzingen van spitsachtige honden die 4000 jaar geleden met mensen samenleefden. Vanwege zijn wijdverbreide gebruik als waakhond op boerderijen en in huishoudens uit de lagere middenklasse, vond hij ook zijn weg naar literatuur en schilderkunst. Een keeshond die grote bekendheid verwierf, is de trouwe huishond van Wilhelm Busch’s weduwe Bolte, die door Max en Moritz ten onrechte wordt beschuldigd van het stelen van gebraden kip. De keeshond heeft de reputatie een keffertje te zijn. Inderdaad blaffen de honden graag; voor een waakhond is blaffen een gewenste eigenschap waar tegenwoordig niet iedere buurman blij mee is.

Keeshond karakter

Een natuurlijk wantrouwen, gepaard met onvergankelijkheid en loyaliteit, is kenmerkend voor het karakter van de keeshond. Dit maakt hem voorbestemd tot een waakhond die zijn territorium nauwlettend in de gaten houdt en verdachte incidenten meldt. Een keeshond verdedigt op betrouwbare wijze de dingen die hem zijn toevertrouwd. Wanneer hij niet op zijn wachtpost staat, is een keeshond een zeer vriendelijke en aanhankelijke, soms een beetje bezitterige hond die zich hecht aan zijn baasje en graag geaaid wordt. Een keeshond wordt in principe beschouwd als kindvriendelijk.

Het opvoeden en houden van de keeshond

Met een vrolijke speelsheid en volgzaamheid is een keeshond een hond die absoluut iets te doen moet hebben. Hij is tevreden als werkende waakhond, maar ook als gezelschapshond en gezinshond. Met veel positieve aanmoediging en liefdevolle toewijding is de opvoeding onproblematisch en beheersbaar, zelfs als je weinig ervaring hebt met honden. Om een keeshond op een diervriendelijke manier te houden, moet je weerbestendig zijn: buiten voelt een keeshond zich altijd goed, of het nu zon, regen of sneeuw is. Hij is dus een ideale metgezel voor joggers, ruiters en fietsers. Ook voor Agility-sporten is hij enthousiast. Omdat de spits slechts een zwak jachtinstinct heeft, gaat hij niet zijn eigen gang in de natuur en kun je hem gemakkelijk roepen. Het is minder geschikt om altijd binnen te zijn, vooral omdat hij heel graag blaft. Net als de poedel zijn er keeshonden in verschillende maten, van dwerg- tot wolfskeeshond. De bekendste variant is de middelgrote spits met een schouderhoogte van 34-38 cm en een gewicht tot 10 kg. Afgezien van hun formaat zien de typen er hetzelfde uit.

Ein Deutscher Spitz liegt am Strand

Verzorging van de keeshond

Verrassend genoeg is de donzige vacht van de keeshond niet bijzonder onderhoudsintensief. Zijn haar is vuilafstotend, dus af en toe borstelen is voldoende. Bovendien is een keeshond erg hygiënisch en reinigt hij zichzelf. Ook qua gezondheid zijn keeshonden behoorlijk sterke honden.

Bij ons vind je de beste producten voor je keeshond!

Naar de hondenproducten

Profiel Duitse spits (keeshond)

Ras
Duitse spits (keeshond)
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Keeshonden
Grootte
Dwergkeeshond: 20-22 cm, kleine keeshond: 26-29 cm, middelgrote keeshond: 34-38 cm, grote keeshond: 46-50 cm, wolfskeeshond: 49-55 cm schouderhoogte
Gewicht
Dwergkeeshond: tot 3 kg, kleine keeshond: tot 5 kg, middelgrote keeshond: tot 10 kg; grote en wolfskeeshond: tot 20 kg
Anatomie
Vosachtige kop, “vierkant gebouwd”, staart over de rug gebogen
Ogen
Donker, amandelvormig en in lichte mate scheefstaand
Oren
Puntig
Vacht en kleur
Zwart, wit, bruin, oranje, bruin, grijs; ook vlakken met een witte basiskleur
Kenmerken
Vier soorten met verschillende maten
Karakter
Vrolijk en speels, waakzaam, volgzaam en zeer actief
Verzorging
Af en toe borstelen
Gezondheid
Kleinere keeshonden hebben de neiging de patella te ontwrichten. heupgewrichtsproblemen, alopecia of haarverliesziekten komen af en toe voor
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren