Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Let op, hondeneigenaars: dit zijn de meest giftige voedingsmiddelen en giftige planten voor je hond!

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een terriër staat voor een kom en kijkt omhoog

Of het nu winter is (vooral rond kerst zijn er gevaren voor de hond - lees hier hoe je kerst veilig met je hond viert) of zomer: hondenneuzen ruiken overal eten. Een keer niet opletten en het volgende gebeurt: je trouwe metgezel heeft iets te pakken dat niet goed voor hem is. In dit artikel lees je wat de maag van een hond niet verdraagt, hoe je een vergiftiging herkent en wat je moet doen in geval van nood. We hebben dit met dierenarts Dr. Sabrautzki besproken.

Thuis liggen tal van gevaarlijke voedingsmiddelen op de loer

Er liggen heel wat gevaarlijke voedingsmiddelen op de loer voor je hond, vooral thuis. Chips, chocolade, botten uit vlees? Wat wij mensen lekker vinden, kan vaak fatale gevolgen hebben voor honden. En niet alle gezinsleden zijn zich hiervan altijd bewust. “Kinderen die de hond stiekem voeren van hun bord onder de tafel of oma die de hond chocolade blijft geven – het zijn geen uitzonderingen”, zegt Dr. Sabrautzki. “Het is niet alleen de hond die moet worden opgevoed, maar ook de mensen om hem heen. Soms helpt alleen consequent handelen: de hond komt gewoon niet bij familieleden als ze het niet kunnen leren.”

De gegeten hoeveelheid zorgt voor het verschil

Natuurlijk komt een goede opvoeding van de hond op de eerste plaats. Dr. Sabrautzki: “Een hond die niet steelt en niets opraapt langs de weg kan zichzelf niet vergiftigen.” Ondertussen circuleert er op internet allerlei informatie over voedingsmiddelen die honden nooit mogen eten. Dit zorgt vaak voor grote ongerustheid bij baasjes en wij dierenartsen worden regelmatig geconfronteerd met vragen over de diverse soorten voer die op nieuwe discussieforums is verschenen. Het is belangrijk om te weten dat veel voedingsmiddelen natuurlijk giftige effecten kunnen hebben, ook voor ons mensen en vooral voor kinderen. Maar altijd afhankelijk van de gegeten hoeveelheid en ook rekening houdend met eventuele eerdere ziekten van de hond. Bovendien moet onderscheid worden gemaakt tussen toxiciteit en schadelijkheid, d.w.z. het risico op ziekte in bepaalde organen na veelvuldig eten.

De meest voorkomende vergiftigingsverschijnselen zijn:

  • (bloederige) diarree en braken
  • beven en convulsies
  • koorts, lage temperatuur
  • abnormaal gedrag zoals flauwvallen of woede-uitbarstingen
  • overmatige speekselproductie
  • puntvormige bloedingen op de slijmvliezen

Wees voorzichtig als je met de hond gaat wandelen

Hoewel veel hondeneigenaars soms onverdraagbaar voedsel voeren, zoals chips, gekruid brood of gegrild voedsel, gebeuren de meeste ernstige vergiftigingen buiten. Dr. Sabrautzki: “Baasjes moeten hun hond goed in de gaten houden als ze gaan wandelen. Zeker als hij niet aangelijnd is en hij nog niet goed luistert naar bevelen. De scherpe hondenneuzen ruiken iets eetbaars in de kleinste hoekjes en het diepste gat in de grond – of iets wat er gewoon naar ruikt en wellicht gegeten kan worden.”

Noodplan:

  • Telefonisch noodnummer: heeft je dierenarts of een nabijgelegen kliniek een nummer voor noodgevallen? Sla het nummer op in je gsm zodat je het altijd bij je hebt en je snel kunt reageren in geval van nood zonder er lang naar te moeten zoeken.
  • Dierenarts of dierenkliniek: “Als je hond plotseling beeft, hevig braakt of zijn evenwicht verliest, wijst alles op zeer giftige stoffen. Neem in dergelijke gevallen een klein deel van het braaksel mee en ga onmiddellijk naar de dierenarts”, adviseert Dr. Sabrautzki.
  • Dierenambulance: zo is er bijvoorbeeld de dierenambulance. De 24-uurs noodoproepdienst helpt bij alle soorten gewonde dieren. Misschien is er zo’n vereniging in jouw omgeving?

Educatieve gids

Als je hond langs de weg dingen blijft eten waarvan hij ziek wordt, zijn er speciale opvoedingstrucs.

Als je hond langs de weg dingen blijft eten waarvan hij ziek wordt, zijn er speciale opvoedingstrucs.

  • Als het woord “nee” of “foei” niet goed aangeleerd is en je hond negeert je gewoon, moet je een nieuw woord zoeken en intensief oefenen. Alleen een goede opvoeding, een riem of een muilkorf kan helpen.
  • Oefen met “ruilen”: Je trouwe viervoeter geeft wat hij in zijn bek heeft en krijgt in ruil daarvoor een bijzonder lekker hondensnoepje. Als dit thuis lukt, oefen het dan onderweg.
  • Oefen “vermijdingsgedrag”: Hou de hond iets lekkers voor in je gesloten hand. Dan probeert hij het te krijgen, likt en krabt. Blijf dan “nee” zeggen totdat de hond het opgeeft. Als de hond gefrustreerd opgeeft, wordt hij beloond met iets dat hij bijzonder leuk vindt en moet je prijzen. Let op: Deze techniek moet je beslist eerst met een trainer oefenen, omdat het vaak te emotioneel belastend is voor het baasje. Het kan tot 20 minuten of langer duren voordat de hond opgeeft. Vanaf het moment dat hij opgeeft, luistert de hond steeds beter naar je “nee”.

Gevaren in de keuken

Luzernescheuten

Alcohol

Avocado's

Botten

Macadamianoten, walnoten

Melk

Steenvruchten

Rauwe bonen

Rauw varkensvlees

Zout

Chocolade en cacao

Spek

Zoetstof

Tomaten, rauwe aubergines, rauwe aardappelen

Druiven en rozijnen

Uien

Deze gevaren liggen buiten op de loer voor je hond

Giftige planten langs de weg

Antivries

Insecten- of slangenbeten

Rattengif

Zand, aarde, uitwerpselen en aas

Zonnesteek en hitteschok

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren