De juiste hondenvoeding voor alle leeftijden: Hoe je het voer van je hond af kunt stemmen op zijn leeftijd
15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten
Puppyvoer, juniorvoeding en seniorenmenu's: Hoe de diverse soorten hondenvoer verschillen en waarom het belangrijk is om honden het juiste voer te geven voor hun leeftijd.
Levensfasen
De levensfasen van de hond zijn onderverdeeld in de vier categorieën: puppy, junior, volwassen en senior. Merk op dat kleine honden sneller volwassen worden dan grote en tegelijkertijd langzamer verouderen. In elke levensfase hebben honden verschillende voedings- en caloriebehoeften, dus het is belangrijk om hun dieet hierop af te stemmen.
Hondenvoer: Puppy, junior en adult
Honden die nog in de groei zijn, krijgen speciaal puppy- of juniorvoer. Het is meestal aangepast aan de grootte en het verwachte eindgewicht. Het voorziet de kleintjes niet alleen van alle belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen, maar bevordert idealiter ook een passende groeisnelheid. Dit is belangrijk omdat te snel groeien kan leiden tot problemen in de botstructuur en de gewrichten. De kern van de zaak is hier de juiste verhouding calcium en fosfor in het voer, aangepast aan de levensfase van de hond. Bij puppy’s wordt het voedselrantsoen verdeeld over vier maaltijden per dag. Volwassen dieren krijgen één tot twee maaltijden per dag. Let altijd op de voedingsaanbevelingen van je voedingsmerk en zorg voor voldoende vers water. Snacks moeten altijd van het dagrantsoen worden afgetrokken zodat je hond niet te zwaar wordt. Weeg je huisdier regelmatig. Wanneer het eindgewicht is bereikt, neemt de energiebehoefte af. Meestal wordt er dan ook overgeschakeld op voeding voor volwassenen. Dit moet altijd gebeuren over een langere periode van ongeveer twee weken door het aandeel van het nieuwe voer geleidelijk te verhogen.
Hondenvoer voor senioren
Wanneer de activiteit afneemt met de leeftijd, neemt ook de energievraag af. Als je zijn dieet hier niet aan aanpast, leidt dit tot overgewicht. Dit is vooral stresserend voor een oudere hond. Tegelijkertijd kunnen leeftijdsgebonden ziektebeelden verschijnen die speciale eisen stellen aan de voeding. Het is daarom belangrijk dat je individueel naar je senior kijkt: Hoe actief is hij nog? Wat zijn de gezondheidsproblemen? In het algemeen kan worden gesteld dat het eiwitgehalte van voer voor oudere honden niet te hoog mag zijn, aangezien de functies van de lever, de nieren en de spijsvertering vaak afnemen met de leeftijd. Zorg er ook voor dat het licht verteerbaar is. De darmen van je trouwe viervoeter worden trager naarmate ze ouder worden en hebben licht verteerbaar voedsel nodig.