Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hond met diarree? Met deze tips pak je het goed aan!

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Hund steht inmitten Gräsern.

Diarree bij honden kan vele oorzaken hebben. Een verandering in de voeding kan soms diarree veroorzaken bij een hond. Bacteriën, virussen of parasieten kunnen ook leiden tot papperige of vloeibare ontlasting. Soms komen ook intolerantie en/of allergieën voor. Naast de behandeling door de dierenarts kun je zelf ook je steentje bijdragen om je trouwe viervoeter zich snel weer beter te laten voelen.

Loading...

Verandering van voedsel bij honden - diarree

Aangepaste voeding is vaak een effectieve manier om de darmen van je hond weer gezond te krijgen. Voordat dit echter wordt gedaan, moet worden uitgesloten – bij voorkeur door een veterinair onderzoek – of medicamenteuze behandeling van de oorzaak noodzakelijk is. Anders kan een vrij onschuldige diarree snel veranderen in een levensbedreigende aandoening.

De verandering in dieet voor honden met diarree begint met een fase van onthouding van voedsel. Hoe moeilijk het ook voor je kan zijn: 24 tot 48 uur zonder voedsel laat de darmen van een verder gezonde, volwassen hond goed tot rust komen. Hou er rekening mee dat (hele) kleine honden en vooral puppy’s van minirassen niet zo lang uitgehongerd mogen worden omdat ze niet genoeg reserves hebben. Diarree zorgt voor veel vochtverlies in het lichaam. Er moet daarom altijd vers water beschikbaar zijn voor je hond, zodat hij zijn reserves kan aanvullen. Anders bestaat de kans op uitdroging.

Hund Durchfall

Licht dieetvoer bij diarree

Als de darm van de hond is gekalmeerd na de fase zonder voedsel, is het tijd voor een tijdelijke wijziging van het dieet – tenzij de diarree een gevolg is van voedselintolerantie. Je hond heeft nu licht verteerbare voeding nodig die goed is voor maag en darmen. Recepten met zeer zachtgekookte rijst en met een beetje magere kip zijn succesvol gebleken. Lamsvlees of andere soorten vlees die niet zo vaak worden gebruikt, zijn alternatieven. Welke ingrediënten je kiest, hangt af van de oorzaak van de diarree. Aardappelpuree – zonder toevoeging van melk en vet – vermengd met een beetje natvoer en een lepel cottage cheese wordt vaak goed verdragen. In het begin zijn zeer kleine porties ideaal. Na een kleine hoeveelheid te hebben gegeven, kun je zien hoe de darmen reageren. Als de diarree niet terugkeert, kan je hond verdeeld over de dag extra porties krijgen.

Checklist voor honden met diarree:

 • Niet voeren gedurende 24 tot 48 uur
 • Altijd vers water klaarzetten
 • De hond laten rusten
 • Langzaam voeren met dieetvoer
 • Bij twijfel, aanhoudende klachten, bloed in de ontlasting, koorts of vermoeidheid, of als je een pup hebt, ga je naar de dierenarts

Verandering van voedsel bij honden na diarree

Wanneer je hond zijn maag- en darmsparend dieet twee tot drie dagen goed heeft verdragen en de ontlasting weer vast is geworden, kan overgeschakeld worden op het normale hoofdvoer. Om een volgende diarreeaanval te voorkomen, is het zinvol om eerst een kleine portie van het gebruikelijke voedsel aan te bieden en af te wachten hoe het spijsverteringsstelsel reageert. Als het voer goed wordt verdragen, kan de volledige voerwisseling plaatsvinden. Nu krijgt je hond weer zijn gebruikelijke voer.

Verander het voer van de hond - voorkom diarree

Om in de eerste plaats diarree te voorkomen, is het raadzaam om het voer van de hond geleidelijk aan te veranderen. Op deze manier kunnen de micro-organismen in de darm wennen aan de samenstelling van de maaltijden en komen problemen als ernstige winderigheid en diarree niet eens voor. Bij droog hondenvoer bestaat de mogelijkheid om de nieuwe variëteit een dag of twee als traktatie te voeren.

De voerwisseling wordt uitgevoerd volgens een schema dat voor zowel nat- als droog voer geldt:

 • In het begin wordt een derde van de portie vervangen door het nieuwe voer. Het is mogelijk om beide soorten te mengen.
 • Als de hond dit mengsel goed verdraagt, wordt het aandeel geleidelijk verhoogd over een periode van één tot twee weken totdat het nieuwe voer het oude volledig vervangt.

Als het voer van de hond moet worden omgeschakeld van natvoer naar droogvoer of vice versa, is het beter om eerst kleine porties van de nieuwe soort apart te geven en de portie te vergroten totdat een volledige maaltijd is vervangen. In het geval van mengen van nat- en droog voer bij voerwisseling, krijgen veel honden last van diarree.

Wanneer moet je een dierenarts bezoeken?

Bij puppy’s kan diarree snel leiden tot gevaarlijke uitdroging, daarom moet altijd een dierenarts worden geraadpleegd. In het algemeen geldt: Bij twijfel of onduidelijkheid is een bezoek aan de dierenarts of dierenkliniek aan te raden.

Bij deze symptomen moet je naar de dierenarts gaan:

 • Je hond heeft bloed in zijn ontlasting
 • De diarree lijkt teerachtig zwart
 • De hond krijgt koorts
 • De hond drinkt niet genoeg
 • De hond is uit zijn doen
Ein Welpe wird vom Tierarzt untersucht.

 

Koop dieetvoer voor honden online.

Nu naar de webshop

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren