Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

BARF op de juiste manier - voor uitgebalanceerde rauwe voeding van je hond

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Ein Hundenapf gefüllt mit Fleisch und Gemüse.

BARF is trendy: veel hondeneigenaars schakelen over op vers voer. Gezondheidsproblemen zoals allergieën, intolerantie, gewichts- of spijsverteringsproblemen zijn vaak de oorzaak. Zelfs als geen enkel onderzoek dit bevestigt, lijken veel honden na de omschakeling vitaler. Ze worden slanker en hun vacht glanst meer. Om ervoor te zorgen dat je hond tijdens BARF alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt, moet je op een paar dingen letten.

Loading...

BARF

terwijl kant-en-klaar voer in het beste geval alle nodige voedingsstoffen in de juiste verhoudingen biedt, ben je met BARF verantwoordelijk voor een uitgebalanceerde maaltijd die voldoet aan de voedingsbehoeften van je hond. Omdat je het hondenvoer zelf klaarmaakt. Gericht op het menu van de wolf in het wild, is het grootste deel van het verse voer voor de hond rauw vlees. Maar een hond heeft meer nodig dan eiwitrijk spiervlees om gezond te blijven. Ook vitamines, mineralen en sporenelementen horen daarbij.

In het wild zorgt een prooidier voor hier allemaal voor. De lever is rijk aan koper en vitamine A, de milt is een ijzeropslagplaats, vers bloed bevat natrium en de botten zorgen voor calcium, fosfor en magnesium. Deze voedingsstoffen zitten niet in puur rauw vlees en moeten uit andere bronnen worden gehaald. Een inspanning die de moeite waard is. Omdat je nu precies weet wat je hond eet.

BARF - Wat moet er in de eetkom zitten?

BARF heeft verschillende betekenissen. In het Engels staat het acroniem voor “biologisch geschikt rauw voedsel”, soms ook voor “Bones and Raw Food” (NL: “botten en rauw voedsel”). De meest voorkomende vertalingen in het Nederlands zijn: “biologisch geschikte rauwe voeding” of “biologisch geschikt rauw voer”. Het Engelse werkwoord “to barf” betekent overigens “overgeven”, wat soms tot verwarring leidt.

Het hangt allemaal af van de juiste samenstelling van de maaltijd:

  • 70% vlees: de maaltijd bestaat voornamelijk uit doorregen vlees en pensen of boekmagen. Elke 10 tot 15 procent daarvan moet vlezige botten en organen zijn. Let op: Rauw varkensvlees is taboe.
  • 30% fruit en groente: bladgroenten, sla en wortelgroenten zijn goede bronnen van vezels, fruit maakt maar een klein deel uit. Pureer of kook het, want honden kunnen cellulose niet afbreken.
  • Mineralen: vitamine-mineraalmengsels met voldoende vitamine A, D en E evenals jodium, koper, zink en calcium zijn belangrijk bij BARF. Wilt je geen botten voeren? Dan kun je ook beendermeel, eierschalen of calciumcitraat geven.
  • Olie: hoogwaardige oliën, die omega 3-vetzuren en linol- en linoleenzuur bevatten, zijn het best. Je kunt er afwisselend wat zalmolie, lijn- of hennepolie bijdoen.
  • Kruiden: kruiden en kruidenmengsels kunnen als aanvulling dienen.

Welk vlees is geschikt voor BARF?

Bijna elk dier is toegestaan als vleesleverancier: runderen, gevogelte, lam, schaap en geit, wild en paard, ook exotische soorten zoals kangoeroe of struisvogel. Wild zwijn en varkensvlees zijn taboe. Het kan het virus van de ziekte van Aujeszky bevatten, dat dodelijk is voor honden en pseudo-hondsdolheid veroorzaakt. Rauw vlees kan ook parasieten en ziekteverwekkers overbrengen, zoals salmonella of campylobacter. Daarom is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan voldoende hygiëne bij het omgaan met rauw vlees en de hond.

Mineralen en sporenelementen voor de maaltijd met rauw voer

Je kunt veel dingen verkeerd doen met BARF en dat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij honden. Hondeneigenaars moeten daarom vooraf veel kennis opdoen. Er zijn ook dierenartsen of voedingsdeskundigen die rantsoenen samenstellen zodat de hond alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zo is het belangrijk dat het rauwe hondenvoer een uitgebalanceerde calcium-fosfor verhouding heeft. Calcium komt voor in botten, fosfor in spiervlees en slachtafval. Als je geen botten wilt voeren, gebruik dan puur beendermeel of gemalen eierschalen. Het is belangrijk dat je je strikt houdt aan de doseringsinformatie op de verpakking. Je mag zeker niet te veel botten (calcium) in één keer geven. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verstoppingen. Voor volwassen honden geldt 1,3:1 als uitgebalanceerde verhouding tussen calcium en fosfor. Deze mag in geen geval hoger zijn dan 2:1.

Is BARF geschikt voor iedere hond?

Begin pas met rauwe voeding vanaf het eerste levensjaar. Voor puppy’s kan een onjuiste toevoer van voedingsstoffen leiden tot ontwikkelingsschade. De verandering in kleine stapjes is meestal geen probleem voor gezonde honden. Geef je hond vijf tot zeven dagen om te wennen aan het nieuwe dieet.

Sommige honden houden niet van de smaak van rauw vlees. Kook in dat geval het verse vlees en de groenten. Deze variant heet BARF light en is ook al jaren een trend.

Wat is gedeeltelijke BARF?

Als gedeeltijke BARF wordt het gemengd voeren van vers voer en droogvoer aangeduid – altijd bij verschillende maaltijden. Bied nooit beide soorten voedsel tegelijkertijd aan, omdat dit tot spijsverteringsproblemen kan leiden. Omdat rauw voer en droogvoer verschillende eisen stellen aan het spijsverteringskanaal van de hond. Er zijn honden die de gedeeltelijke BARF helemaal niet kunnen verdragen. Raadpleeg in dat geval je dierenarts onmiddellijk.

Twijfel je over BARF? Vraag het aan de dierenarts

Begin jij net met BARF en weet je niet zeker of je met zelf samengestelde voeding een uitgebalanceerd dieet voor je hond kunt garanderen? Raadpleeg je dierenarts voor advies. Die helpt je ook te bepalen hoeveel voer je hond nodig heeft. En dat hangt af van de energiebehoefte van je hond. Veel dierenartsen bieden professionele voedingsplannen. Een alternatief voor volledig zelf samengestelde hondenmaaltijden zijn kant-en-klare BARF-porties uit de handel, die als volledig diervoeder bestempeld worden. Er zijn ook toevoegingsmiddelen en voedingssupplementen speciaal voor BARF beschikbaar.

Zutaten für BARFen.

 

Koop online BARF-bosvoer.

Naar de webshop

Hier kun je deze en meer informatie over vers vlees voeren als pdf downloaden.

Wist je dat...

…Wolf en hond zijn tot op heden genetisch bijna identiek – hoe zit het met hun spijsverteringsstelsel?  De samenstelling van BARF-voer met vlees, botten, organen, groente, mineralen en hoogwaardige oliën richt zich op de samenstelling van een prooidier van de in het wild levende hondachtigen. Echter, in de loop van de evolutie heeft de hond zich die vaardigheid eigen gemaakt. Als de hond het kan verdragen, kan het voer daarom gemakkelijk worden voorzien van aardappelen of granen, waardoor de eiwitopname wordt verminderd. Dat is voor sommige honden nuttig.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren