Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De kai - een "natuurmonument" op vier poten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Nahaufnahme eines Kai-Hundes.

Eens jaagde hij in roedels op groot wild, tegenwoordig is de kai, of correcter: kai inu of tora inu, een hond die tot de absolute exoten buiten Japan behoort. De reden: export uit het land van herkomst is verboden, foklijnen in het buitenland zijn zeldzaam. De viervoeters hebben een instinctief karakter met een "natuurlijke scherpte" die meer uitgesproken is dan bij veel andere gedomesticeerde hondenrassen.

Loading...

Kai: Rasgeschiedenis

De kai ontlenen hun naam aan hun Japanse regio van oorsprong, het district Kai in de prefectuur Yamanashi. In het bergachtige terrein werden de dieren gebruikt om op wilde zwijnen en herten te jagen. Het bestaan van het ras kan in ieder geval worden terug gevolgd tot voorchristelijke tijden. De kai is nauw verwant aan de kishu- en shikoku-typen.

Dat het ras zich in de loop van de tijd zo uniform heeft ontwikkeld, is te wijten aan het feit dat de honden roedels vormen en daarom het liefst met elkaar paren. Invloeden van andere rassen zijn van weinig belang. De kai is sinds 1934 een Japans cultureel monument.

Het karakter van de Kai

Slim en leerzaam, maar ook onafhankelijk en zelfverzekerd: de kai is een erg in zichzelf gekeerde hond. Toch is hij wel gezellig en nieuwsgierig. Hij is echter niet het type speurneus dat zichzelf gemakkelijk ondergeschikt maakt of die mensen inpalmt met de ‘wil om te behagen’. Hij is loyaal en vriendelijk tegen zijn baasjes, ook al ziet hij ze niet per se als “superieure” roedelleden. De kai is gereserveerd en wantrouwend tegenover vreemden. Kai’s zijn typische “eenmanshonden” die zich richten op één persoon. Door deze eigenschap is het houden van de kai als gezinshond niet onproblematisch. De kai gedraagt zich sociaal tegenover soortgenoten, vooral omdat in de geschiedenis van het ras de samenwerking in de hondengroep tijdens de jacht elementair was.

De kai opvoeden en houden

De kai inu heeft de neiging om dominant te zijn. Hij heeft iemand nodig die hem duidelijke richtlijnen geeft en aan wie hij zich graag onderwerpt. Voor het trainen van de kai heb je veel geduld en consistentie nodig, want de hond is zo slim dat hij pogingen tot opvoeding en training gemakkelijk kan omzeilen. Als het vertrouwen eenmaal is gevestigd, blijkt de kai een loyale en trouwe metgezel te zijn.

Deze viervoeter beweegt graag en heeft elke dag lange wandelingen nodig aan de zijde van een sportieve en actieve eigenaar. Toegang tot een beveiligde tuin is ideaal. De kai is een extreem levendige hond met een nauwelijks te temmen jachtinstinct. Bezigheden zoals snuffel- en speurspelletjes en spoorzoeken passen bij hem. Hij is een echte werkkracht die het liefst zijn vaardigheden als jachthond uitleeft. Het oplettende dier blinkt ook uit als waakhond, vooral omdat hij alleen geluid maakt in “urgente” gevallen.

Als het om voer gaat, is de kai niet kieskeurig. Traditioneel voeren met rauw vlees, het zgn. barfen is ideaal. Ook de vachtverzorging is een fluitje van een cent. Regelmatig borstelen, dagelijks tijdens de vachtwisseling is voldoende – de honden verharen behoorlijk.

Bijzonderheden van de kai

Vanwege het exportverbod sinds de jaren dertig zijn er weinig kai-fokkers buiten Japan. Het is daarom gepast om achterdochtig te zijn als je bij het zoeken naar een aanbieder ogenschijnlijk aantrekkelijke aanbiedingen tegenkomt. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker daarom heel serieus.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw kai!

Naar de hondenproducten

Profiel Kai

Ras
Kai inu
Oorsprong
Japan
Classificatie
Spitsen en honden van het oertype/jacht- en gezelschapshonden
Grootte
53 centimeter (reuen), 48 centimeter (teven)
Gewicht
16 tot 18 kilogram
Anatomie
Middelgroot, sterk, goed geproportioneerd (meer lang dan hoog) met prominente schoft, sterke poten en hakken, dikke, sikkelvormige of opgerolde staart
Ogen
"Driehoekig", donkerbruin, verhoogde buitenhoek van het oog
Oren
Driehoekig, rechtop hellend naar voren gedragen
Vacht en kleur
Harde, rechte bovenvacht, lang en uitstekend aan de staart, dichte ondervacht; zwart of rood gestroomlijnd
Kenmerken
Puppy's zijn altijd zwart-wit; de karakteristieke stroomlijn ontwikkelt zich pas in het eerste levensjaar
Karakter
Onafhankelijk, eigenwijs, levendig, dominant, jachtlustig
Gezondheid
Robuust, geen rasspecifieke risico-disposities bekend

Vind de juiste producten voor jouw kai

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren