Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Labradoodle - knuffelige metgezel met een groot hart

28.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Labradoodle rent door een plas

De beminnelijkheid van de labrador gecombineerd met de niet verharende vacht van de intelligente poedel – een labradoodle begeleidt je met een beetje opvoeding als een geweldige gezinshond in het dagelijks leven. Omdat de liefde voor de mens genetisch stevig verankerd is in beide rassen, kenmerkt de labradoodle zich ook door een buitengewoon vriendelijk en positief karakter. Het vrolijke karakter is verpakt in een middelgrote, gekrulde, knuffelige viervoeter.

Loading...

De zoektocht naar de optimale gezinshond

Hoewel er honderden hondenrassen zijn, is het voor veel families moeilijk om de perfecte gezinshond te vinden. Hij moet geschikt zijn voor het dagelijks leven, ongeveer kniehoog, speels, beweeglijk, maar niet te veeleisend, knuffelig, gemakkelijk te trainen en in het beste geval niet verharend. De labrador vervult de meeste van deze behoeften, maar verliest wel veel haar in huis. Dat geldt niet voor de poedel, die een speciale vacht heeft: het haar valt niet uit en verspreidt dus ook minder allergenen, daarom kunnen de meeste mensen met allergieën gemakkelijk met zo’n hond in huis leven.

De Labradoodle combineert de kenmerken van beide rassen en wordt steeds populairder als gezinshond. Met de Australian labradoodle is hij zelfs op weg om een nieuw, erkend ras te worden.

Voor wie is een labradoodle geschikt?

Labradoodles zijn vriendelijk, zachtaardig en sociaal. In de omgang met kinderen zijn deze honden geduldig, en daarom worden ze als geschikte gezinshonden beschouwd. Ook in huishoudens waar al een hond of andere huisdieren wonen, komt de labradoodle meestal goed terecht. Naast zijn aantrekkelijke uiterlijk is hij ook erg volgzaam en intelligent: Houd je bijvoorbeeld van hondensport of andere hondentrainingsopties, dan is een labradoodle de juiste keuze voor jou.

Profiel Labradoodle

Ras
Labradoodle
Herkomst
Australië
Classificatie
Kruising van een labrador en een poedel (kleine of grote poedel)
Grootte
30 tot 71 cm schofthoogte
Gewicht
10 tot 40 kilogram
Lichaamsbouw
vriendelijk, gespierd en meestal geblokt met lange poten
Ogen
bruin of zwart met een nieuwsgierige blik
Oren
kortere tot langere hangoren
Vacht en kleur
drie haartypen, van fijn gekruld tot bijna steil, in vele kleuren zoals beige, wit, bruin, zwart of bont
Speciale kenmerken
geschikt voor mensen met hondenallergieën als de hond met een poedelvacht geboren is (test dit vóór de aankoop)
Karakter
vrolijk, intelligent, attent en speels
Verzorging
regelmatig borstelen en scheren, afhankelijk van het type vacht
Gezondheid
rasgerelateerde aanleg voor oog-, elleboog- of heupgewrichtsaandoeningen

Hoeveel beweging heeft een labradoodle nodig?

Labradoodles hebben veel energie en zijn graag actief – als je zelf graag veel buiten bent, jogt, fietst of elke dag van lange wandelingen houdt, dan is dit zeker een hond voor jou. Hij is misschien geen goede optie voor oudere mensen die misschien niet goed over lange afstanden kunnen wandelen. Ook houden deze honden er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden – ze hebben de aandacht en sociale connectie van hun mensen nodig. Anders loopt je labradoodle het risico om alleen thuis gekke dingen te doen.

Zijn labradoodles geschikt voor mensen met een allergie?

Soms hoor je de mening dat labradoodles ideaal zijn voor mensen met een allergie of “allergievrij” zijn. Voor mensen met een allergie is een labradoodle in principe aan te raden omdat hij nauwelijks haar verliest. Strikt genomen zijn het echter niet de dierenharen, maar allergenen in het speeksel en huidschilfers van de dieren die de allergie veroorzaken. Natuurlijk komen allergielijders ook bij een labradoodle hiermee in aanraking. Het voordeel van de Labradoodle is vooral dat hij weinig verhaart en dus nauwelijks allergenen in huis verspreidt. Afhankelijk van hoe ernstig de allergie in het individuele geval is, kan ook een labradoodle voor problemen zorgen. Voordat mensen met een allergie een labradoodle kopen, is het aan te raden om bij twijfel vooraf een arts te raadplegen. Want niets is hartverscheurender voor hond en baasje dan een geliefd dier te moeten afstaan.

Hoe groot wordt een Labradoodle en in welke vachtkleuren komt hij voor?

Labradoodles hebben ook voldoende ruimte en bewegingsruimte nodig, een klein stadsappartement is wellicht niet perfect, want afhankelijk van de grootte van de ouderdieren kunnen labradoodles een schofthoogte van wel 70 cm bereiken. Mini labradoodles met een schofthoogte van ongeveer 35 tot 45 cm kunnen dan een alternatief zijn. De Labradoodle mini-versie is kleiner omdat er met dwergpoedels gekruist is. Omdat het echter nog steeds gaat om een kruising met een labrador retriever, dus een relatief groot ras, is het nog steeds niet mogelijk om met zekerheid te voorspellen hoe groot je mini labradoodle daadwerkelijk zal worden als volwassen hond.

Het uiterlijk van de labradoodle is gevarieerd, want de populaire honden zijn er in tal van kleuren, zoals wit of creme, rood, bruin, abrikoos, zwart en grijs.

Ein Labradoodle Welpe

Karakter van de labradoodle

Labradoodle-puppy’s krijgen hun persoonlijkheidskenmerken van beide ouderrassen. Het is mogelijk dat een van hen een wat groter aandeel heeft. De labrador wordt beschouwd als de clown onder de honden. Hij is altijd goed gezind, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor de kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg vraatzuchtig.

Poedels zijn iets voorzichtiger van aard, en zijn vriendelijk en leuk voor iedereen. Omdat kleine poedels wat alerter en zenuwachtiger zijn dan grote poedels, vertoont de labradoodle kleine verschillen in activiteitsniveau, afhankelijk van de ouderdieren. Zowel labradors als poedels worden al lang gefokt voor een leven zonder jachttaken. Toch is er een zekere mate van jachtinstinct mogelijk bij de labradoodle. Met apporteeroefeningen of taken zoals speuren kan de drang om iets te doen bij de vriendelijke kruisingen worden bevredigd en tegelijkertijd wordt de gehoorzaamheid beter.

Is een labradoodle een hond voor beginners?

Als volgzame, sociale, geduldige en vriendelijke hond is een labradoodle ook een goede keuze voor beginners. Zoals elke hond heeft hij echter een mens nodig die hem begrijpt en aan zijn behoeften tegemoetkomt. Om het dagelijkse leven met een hond leuk te maken, doen beginners er altijd goed aan om met hun labradoodle-puppy naar een hondenschool te gaan of zich te laten ondersteunen door een hondentrainer. Zo leren jullie beiden vanaf het begin wat belangrijk is voor een harmonieus leven met elkaar. Het is belangrijk om vanaf het begin consequent te zijn in je opvoeding. Want in de puppytraining leg je de basis voor het latere gedrag van je hond. Omgekeerd is onaangenaam gedrag bij volwassen honden niet zo gemakkelijk weg te trainen. Als je labradoodle opgroeit met kinderen, is het goed als ze allemaal aan hetzelfde zeel trekken als het gaat om de opvoeding. Oudere kinderen kunnen vaak een bepaalde verantwoordelijkheid mee dragen, zoals de hond niets van de tafel voeren. Hoe jonger de kinderen, hoe belangrijker het is om je kroost en de hond goed in de gaten te houden.

Opvoeding en houden van een labradoodle

Net als zijn ouderrassen houdt de labradoodle van menselijk gezelschap. De veelal krullende honden willen altijd en overal bij je zijn. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin elke dag te oefenen met alleen zijn, maar zonder hem te overbelasten. Onderweg is het belangrijk om de geweldige mensvriendelijkheid van de doodle in goede banen te leiden, zodat hij niet enthousiast tegen iemand aan springt of iemand omver rent. Vanwege zijn raskenmerken heeft de labradoodle een grote “wil om te behagen“. Dit leidt tot een grote bereidheid om met mensen samen te werken. Hij is daarom gemakkelijk te trainen en zal, met een beetje consistentie, een attente en vrolijke gezelschaps- en gezinshond worden. Labradoodles zijn ook geschikt voor veeleisende taken in de hondensport, voor speurhondenwerk en als therapie- of bezoekhond.

Hoeveel kost een labradoodle?

Hoeveel een labradoodle kost is niet in het algemeen te beantwoorden en kan van fokker tot fokker verschillen. Als je op zoek bent naar een labradoodle-puppy, verwacht dan minimaal 1000 euro te betalen, en mogelijk meer dan het dubbele voor een Australische labradoodle.

Een labradoodle kopen: Waarop moet je letten?

Als je een labradoodle wilt kopen, zorg er dan voor dat je dit bij een gerenommeerde fokker doet. Samen met de populariteit van een hondenras neemt ook het aantal „zwarte schapen“ onder de fokkers toe. Een van de manieren waaraan u een gerenommeerde fokker kunt herkennen, is dat hij je alle honden laten zien, natuurlijk ook de moeder van de labradoodle-puppy’s. Hij zal je vragen openlijk beantwoorden en je er zelf een paar stellen, want een gerenommeerde fokker wil zijn labradoodle-puppy’s in goede handen achterlaten. Als de labradoodles van de fokker in een gezinsverband leven is dit ideaal voor de honden. Wees daarentegen sceptisch als de dieren in een kennel of schuur worden gehouden. Let erop dat de honden in onberispelijke hygiënische omstandigheden leven. Een verantwoorde fokker zal zijn labradoodle-puppy’s pas verkopen als ze de juiste leeftijd hebben maar nooit vroeger dan twaalf weken. Het is ideaal als je een paar keer bij de fokker langs mag voordat je besluit een labradoodle-pup aan te schaffen. De nodige vaccinaties en ontwormingen zijn ook uitgevoerd. Aan de andere kant moet je achterdochtig zijn als een fokker je maar één dier laat zien en je aanspoort om het te kopen. Handelaren die honden aanbieden in achtertuinen of parkeerplaatsen zijn absoluut dubieus! Laat je niet verleiden tot kopen, ook niet uit medelijden.

Hoe oud worden labradoodles?

Onder goede genetische omstandigheden bereiken labradoodles een leeftijd van 13 tot 15 jaar. De levensverwachting van een hond hangt uiteindelijk echter af van veel individuele factoren, waaronder een op de soort afgestemd houden en voeding, evenals geschikte veterinaire zorg. Soms kunnen eerdere ziektes bij de ouders van je labradoodle op een bepaalde aanleg wijzen.

Verzorging van de labradoodle

De meeste Labradoodles hebben de typerende poedelvacht: deze is gekruld en groeit constant zonder uit te vallen. Deze honden moeten regelmatig geborsteld en geschoren worden. Het is helemaal aan jou welk kapsel je hond krijgt. Of het nu gaat om een wilde teddybeer-snit, lang krullend haar of praktisch kort tot enkele millimeters – met een labradoodle heb je tal van mogelijkheden. De vacht moet ongeveer elke zes tot acht weken worden ingekort.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren