Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Pumi: drukke workaholic met gevoel voor humor

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwei Pumi Hunde liegen auf einem Hundekissen

Hij is een echt werkpaard: de Hongaarse pumi is waakzaam tot aan het puntje van zijn ronde staart. Binnen zijn mensenroedel is hij altijd in voor een pleziertje en is hij de perfecte waakhond tegenover vreemden. Hij is een goede gezinshond wanneer zijn rusteloosheid wordt aangewend voor volop actieve bezigheden.

Loading...

De pumi - oud ras met een jeugdige swing

De eenvoudige ziel van de puli, gekruist met de behendige capaciteiten van Duitse en Franse terriërachtige honden – deze succesvolle combinatie bracht het pumi-ras in de 17e en 18e eeuw in Hongarije voort. Pas driehonderd jaar later werd de slimme herdershond in schaapskleren echter als een apart ras beschouwd. Hij ondersteunt de melkveehouders van zijn vaderland als dappere veehouder en jager op vossen en konijnen. En als gezinshond verovert hij de harten van actieve mensenroedels.

Het karakter van de pumi

Kinderen zijn dol op de pumi omdat hij klaarblijkelijk altijd klaar is om te spelen. Hier komt zijn karakter hem ten goede en krijgt hij tegelijkertijd te maken met waardevolle bezigheden. En zo groeit er een hechte, natuurlijke vriendschap. De legendarische intelligentie van de pumi wil net zo uitgedaagd worden als zijn bewegingsvreugde. Zijn belangrijkste bezigheid is het beschermen van zijn mensenfamilie; voor dit doel geeft hij tegenover vreemden luid zijn ontstemming aan. Ondanks al zijn bezigheden blijft hij verstandig, attent in de omgang met kinderen en zich bewust van zijn taken.

De pumi opvoeden en houden

Bij de opvoeding zijn geen grote problemen te verwachten. Maar er is een zekere consistentie nodig om zijn positie binnen het roedel duidelijk te definiëren. Zijn natuurlijke drang om werk te zoeken moet worden gereguleerd. Door zijn karakter is de volgzame Pumi een prettige metgezel – als je er tenminste van houdt om constant bezig te zijn. Hij is blij met elk moment samen dat gevuld is met spelletjes en speciale taken. Zelfs in een appartement komt de pumi tot zijn recht, als de dag maar actief wordt georganiseerd. Dat kunnen lange wandelingen met spelletjes zijn, intensieve speeluren met de kinderen en stimulerende hondensporten zoals gehoorzaamheidstraining of agility.

Verzorging: Borstelen en trimmen, de rest wordt gedaan door moeder natuur

De gekrulde vacht moet je elke twee tot drie weken met een grove kam kammen en daarnaast regelmatig trimmen. De fokker kan je adviseren hoe je dit zelf kunt doen. De pumi verliest geen haar, wat mensen met een allergie zal plezieren. Overigens heeft deze lenige Hongaar een ogenschijnlijk zelfreinigende jas. Is de vierpotige grappenmaker door de modder gerold? Als hij een rivier of meer vindt, zal hij zichzelf reinigen. Je hebt thuis waarschijnlijk geen bad met shampoo nodig. Het zachte krullende haar en de zachte ondervacht geven vuil geen kans.

Speciale kenmerken en gezondheid: vermijd de kleur wit

Er zijn geen typische rasziekten bij deze donzige metgezel. Alleen de pure witte vertegenwoordigers van het ras zijn vatbaar voor erfelijke ziekten. Een goed fokbedrijf zal daarom geen puppy’s van deze kleur aanbieden of fokken. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker daarom zeer serieus.

Bij ons vind je de beste producten voor je pumi!

Naar de hondenproducten

Profiel Pumi

Ras
Pumi
Oorsprong
Hongarije
Classificatie
Herdershonden en veedrijvershonden
Grootte
Teven 38 tot 44 centimeter, reuen 41 tot 47 centimeter
Gewicht
Teven 8 tot 13 kilogram, reuen 10 tot 15 kilogram, teven 8 tot 13 kilogram, reuen 10 tot 15 kilogram
Anatomie
Middelgrote, terriërachtige herdershond; lichaamslengte gelijk aan schofthoogte
Ogen
Middelgroot, ovaal en schuin geplaatst, donkerbruine, donker gepigmenteerde ooglidranden
Oren
Hoog en rechtop aangezet, bovenste derde deel naar voren gekanteld, behoorlijk actief
Vacht en kleur
Gekrulde, dichte ondervacht; altijd monochroom. Grijs in verschillende tinten, zwart, vaalgrijze kleuren: rood, geel, crème - elk met een zwarte of grijze tint en met een uitgesproken masker; wit komt voor, maar wordt om gezondheidsredenen weggeselecteerd bij de fokkerij
Kenmerken
Puppy's worden meestal zwart geboren en veranderen pas later van kleur, allergievriendelijke vacht
Karakter
Levendig en rusteloos, toegewijd aan zijn gezin, wantrouwend tegenover vreemden, luidruchtig, altijd actief en klaar voor actie
Gezondheid
Witte pumi's zijn vatbaar voor erfelijke ziekten

Vind de juiste producten voor jouw pumi

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren