Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Spaanse waterhond - trouwe viervoeter voor het hele gezin

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Spanischer Wasserhund steht auf einem Feld

De Spaanse waterhond mag zeker niet ontbreken op een shortlist van gezinshonden. Hij heeft alles wat een perfecte metgezel moet zijn: niet te groot en niet te klein, gemakkelijk te verzorgen en niet harig, gemakkelijk op te voeden, vriendelijk, dol op kinderen en altijd in een goed humeur. Er is gewoon niets dat tegen de sympathieke pluizige hond spreekt - afgezien van de wachtlijsten bij de gerenommeerde fokkers. Geduld dat het waard is!

Loading...

Spaanse waterhond: de veelzijdige metgezel

De Perro de Agua Espanol, zoals de Spaanse waterhond wordt genoemd, is een oud Spaans hondenras waarvan de exacte oorsprong onduidelijk is. Sommige historici vermoeden dat zijn voorouders al in de Romeinse tijd in het huidige Spanje woonden. De waterhonden hebben door de eeuwen heen veel taken op zich genomen: of het nu gaat om het hoeden van schapen, het halen van jachtwild uit het water of het bewaken van de boerderijen. Tot op de dag van vandaag wordt het ras gekenmerkt door zijn liefde voor water en kinderen. In de afgelopen decennia heeft de vriendelijke ragebol zich ontwikkeld tot een populaire gezinshond.

Karakter van de Spaanse waterhond

De veelzijdige viervoeter houdt van zwemmen, lange wandelingen, wilde spelletjes met andere honden en zijn mensenfamilie en interessant en afwisselend werk voor kop en neus. Dit zeer intelligente dier heeft een vriendelijke, nieuwsgierige aard en kan over bijna alles enthousiast zijn – het belangrijkste is dat hij mee mag doen en tijd met zijn mensenfamilie kan doorbrengen. De Spaanse waterhond wordt beschouwd als leergierig en speels. Geen wonder dat hij gemakkelijk is op te voeden, in het dagelijks leven mee kan doen en in een gezin te integreren is.

Hij brengt echter een flinke dosis energie mee. Die kan van tijd tot tijd “overkoken”, wat zich uit in ongehoorzaamheid aan de tweebenige commandant. Als hij goed gesocialiseerd is en wordt beziggehouden, is de Spaanse waterhond thuis een gezellige hond die niets liever wil dan met toewijding op de bank geaaid en geknuffeld worden.

De Spaanse waterhond opvoeden en houden

Hoe schattig deze kleine pluizebol er ook uitziet, vergis je niet: de Spaanse waterhond is een werkpaard dat eeuwenlang een hoedende en apporterende hond was. Hij heeft een echte opdracht nodig en is met jouw uitgebreide dagelijkse wandeling op den duur niet tevreden. Zoek bij voorkeur een gemeenschappelijke hondensport zoals frisbeeën, longeren, agility of dogdancing. Dankzij zijn veelzijdigheid en een vrij gematigd instinct om te jagen en te hoeden, wordt de robuuste Spanjaard vaak gezien als gezelschapshond naast de fiets of het paard. Je maakt je waterhond erg blij als hij regelmatig mag zwemmen. Apporteren en zoekspelletjes bij en in het water passen bij zijn aard en verbeteren jullie band met elkaar.

Verzorging van de Spaanse waterhond

De vacht van de Spaanse waterhond is geselecteerd voor het buitenleven. Hij beschermt hem perfect tegen vocht, kou en zelfs oververhitting. De grove krullen die in elkaar zijn gedraaid, moeten regelmatig worden bevrijd van klitten, takjes en ander vuil en uit elkaar worden geplukt. Controleer ook zijn oren. Anders zal het haar daar een strakke knoop vormen en zo oorontstekingen bevorderen.

De gezondheid van de Spaanse waterhond

Er zijn enkele erfelijke aandoeningen van de ogen en gewrichten die vaker voorkomen bij de Spaanse waterhond. Zorg er bij het kopen voor dat de ouderdieren erop zijn getest. Een gezonde, goed verzorgde Spaanse waterhond leeft tot 14 jaar.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Spaanse waterhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Spaanse waterhond

Ras
Spaanse waterhond
Oorsprong
Spanje
Classificatie
Apporteerhonden - speurhonden - waterhonden
Grootte
40 tot 50 centimeter schouderhoogte
Gewicht
14 tot 22 kilogram
Anatomie
Compact, harmonieus en gespierd
Ogen
Groot, donker en met een brutale, oplettende blik
Oren
Kort, driehoekig en rondom de kop
Vacht en kleur
Dreadlock-achtige vacht; breed scala aan kleuren van wit tot crème en bruin tot zwart, ook bont en tricolor
Kenmerken
Perfecte metgezel voor watersporters en outdoorliefhebbers
Karakter
Zeer intelligent, speels, mensvriendelijk en vrolijk
Verzorging
Zeer gemakkelijk te verzorgen door grof vuil eruit te halen en de krullen te ontwarren
Gezondheid
Tests die de fokker nodig heeft om bepaalde erfelijke ziekten uit te sluiten

Vind de juiste producten voor jouw Spaanse waterhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren