Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Engelse springerspaniël - de watersportliefhebber onder de honden

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

English Springer Spaniel Hund sitzt mitten im Maisfeld

De Engelse springerspaniël wint harten met zijn mensgerichte, vrolijke en speelse manier van doen, heeft onuitputtelijke energie en brengt graag zoveel mogelijk tijd met zijn mensenfamilie buiten door. De kindvriendelijke spaniëls gelden inmiddels als de kennerstip voor actieve gezinnen en iedereen die graag zijn vrije tijd op of bij het water doorbrengt.

Loading...

Engels ras met Europese wortels

De oorsprong van de spaniëlrassen is bijna 2000 jaar terug te voeren. Historici gaan ervan uit dat hun voorouders uit Spanje kwamen, van daaruit naar Frankrijk gingen en Engeland bereikten met de noormannen. Pas begin 19e eeuw ontstond in het Engelse graafschap Shropshire uit geselecteerde fokdieren de Engelse springerspaniël. Deze honden werden voornamelijk gebruikt als apporteerhonden bij de jacht en werden geselecteerd op hun uitstekende neus.

De Engelse springerspaniël is de afgelopen eeuw een veelzijdige gezelschapshond geworden en wordt nu beschouwd als een van de meest populaire gezinshonden in Groot-Brittannië.

Het karakter van de Engelse springerspaniël

De Engelse springerspaniël is een extraverte hond met een ongelooflijk aanpassingsvermogen. Deze gelukkige viervoeter is een onwankelbare optimist die vol zelfvertrouwen door het leven wandelt. Hij is vriendelijk voor mensen en voor andere honden als hij als pup goed gesocialiseerd werd. Hij wordt beschouwd als laatrijp en blijft tot de leeftijd van 3 jaar een jonge hond die graag met creatieve ideeën komt als hij niet te veel te doen krijgt.

De Engelse springerspaniël heeft een uitstekende neus en volgt zelfstandig de sporen van het wild op de grond. Hij heeft een opvallend jachtinstinct dat je vanaf het begin in goede banen moet leiden. Zijn liefde voor water is kenmerkend.

De Engelse springerspaniël opvoeden en houden

Met zijn speelse, aanhankelijke manier van doen weet de Engelse springerspaniël snel de harten van zijn mensenfamilie te veroveren. Maar je moet deze charmante viervoeter niet onderschatten: zoals alle spaniëls trekt hij onmerkbaar jouw regels in twijfel. Hij heeft een duidelijke lijn nodig in de opvoeding – vanaf de puppytijd.

Vol energie en bereidheid om te werken, heeft je spaniël absoluut voldoende beweging en activiteit nodig voor neus en kop. Dit geldt vooral als je een van de slankere, sportieve “ESS” uit een werklijn hebt. Voor deze honden zijn dummy-training in en op het water en zoekspelletjes zeer waardevolle activiteiten.

Ein English Springer Spaniel

Verzorging van de Engelse springerspaniël

Springerspaniëls houden ervan om in het kreupelhout te snuffelen. Daarom komen ze graag thuis met klitten, twijgen en andere “vondsten” in hun vacht. Het is belangrijk de vacht dagelijks daarvan te bevrijden en de vacht grondig te borstelen. Besteed speciale aandacht aan de gebieden rond de oren, tussen de benen en op de poten. Daar vormen zich snel haarknopen, die je zeker moet verwijderen. Laat je Engelse springerspaniël twee tot drie keer per jaar bij de hondenkapper trimmen. Deze honden kunnen, mits goed gehouden, de leeftijd van 14 jaar bereiken.

Bijzonderheden van de Engelse springerspaniël

Deze actieve Brit wordt beschouwd als een robuust, langlevend ras uit stabiele foklijnen. Er zijn geen problemen met doorgefokte honden bekend, alleen incidentele oog-, gewrichts- en auto-immuunziekten. Desalniettemin is het raadzaam om een pup te kopen van een erkend en gerenommeerd ras. Hierbij moeten de ouderdieren en de kennel aan belangrijke toelatingscriteria voldoen, wat gunstig is voor de gezondheid en het gedrag van de dieren.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Engelse springerspaniël!

Naar de hondenproducten

Profiel Engelse springerspaniël

Ras
Engelse springerspaniël
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Speurhonden
Grootte
43 tot 51 centimeter schouderhoogte
Gewicht
16 tot 25 kilogram
Anatomie
Sterk, gespierd en harmonieus
Ogen
Middelgroot en donker
Oren
Grote, zeer harige hangende oren
Vacht en kleur
Zachte, soms licht golvende vacht, gevlekt in bruin/wit of zwart/wit
Kenmerken
Twee foklijnen: show (gezelschapshonden) en werkend (werklijn)
Karakter
Zeer intelligent, speels, mensvriendelijk en vrolijk
Gezondheid
Geringe aanleg voor oog-, gewrichts- en auto-immuunziekten, aankoop wordt aanbevolen bij een gerenommeerde fokker met gezondheidstest van de fokdieren

Vind de juiste producten voor jouw Engelse springerspaniël

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren